Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Юлиян Караилиев: Европа търси българските гъби, родопската манатарка води по качество

3
Юлиян Караилиев, База за изкупуване и преработка на гъби, Паничково
Снимка: Мехмед Реджеб, Радио Кърджали

Манатарка, рижика, сърнела, челядинка, в по-редки случаи пачи крак и гъба булка. Това са най-често срещаните видове диворастящи ядливи гъби в Източните Родопи през есента. Сега е сезонът им и времето за усилена работа за събирачи, изкупвачи, преработватели и износители на този деликатес.
"През годините България се е доказала със сравнително добри гъби и в Европа се търсят българските гъби, предпочитани са на много места", казва Юлиян Караилиев, собственик на базата за изкупуване и преработка на гъби в село Паничково. "Основният пазар на дивите гъби е Италия, те са успели да се наложат като световен дистрибутор на този продукт и събират гъбите от Балканите", обяснява Караилиев.
Според него родопската гъба определено води в класацията, специално на манатарката. "Нашата е по-месеста, с по-висока мазност и по-тежка като продукт, което означава, че има по-добри качества. Манатарката съдържа много от минералите и витамините, които са в месото и зеленчука - тя е комбинация между двете", казва Юлиян Караилиев. Неговата любима гъба обаче не е манатарката, а смръчкулата. Тя излиза рано напролет и има изключителни вкусови качества. За директна консумация това е гъбата, която се отличава. След това следват булката, манатарката, пачи крак - това са страхотни гъби, обяснява той и уточнява, че когато става въпрос за гъба за подправка, първенството държи белият трюфел, който се среща в някои райони на страната. Интересно е, че една от най-вкусните гъби - сърнелата, не се изкупува, не се е доказала на пазара.
"Има няколко вида гъби, които не консумирам", казва Юлиян Караилиев, базирайки се на опита и знанията си. Т"ова са ливадната печурка и младата сърнелка. Това са гъбите, които гъбарите най-често бъркат. В Базата в Паничково внимават най-много при изкупуването и преработването на гъба булка. Докато е още обвита в булото си като яйце, тя трябва да притежава силно оранжев, червен, доматен цвят. Ако е по-жълтеникава или бие дори малко на зелено, категорично се изхвърля, защото там вече идва съмнение за зелена мухоморка, която е най-отровната гъба в България, смъртоносна е", обяснява Караилиев.   
Започна ли сезонът, кои са най-често срещаните гъби в Източните Родопи, кои са най-вкусните и какво се изкупува в базата за изкупуване и преработка на гъби в чернооченското село Паничково, ще разберете в разговора на Станислава Георгиева с един от собствениците Юлиян Караилиев в прекачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
доц. д-р Светла Ракшиева

Доц. Ракшиева: Традицията на рисуваното яйце е много по-стара от християнството

Интересна изложба за техниките за изписване на великденски яйца в България е подредена в Регионалния исторически музей в Кърджали. Откриването й беше последвано от работилница за писане и багрене с ученици, която беше водена от един от авторитетите по темата в България - доц. д-р Светла Ракшиева. Тя е етнолог, научен сътрудник в Етнографския институт..

публикувано на 18.04.25 в 12:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: България има всички шансоне да влезе в еврозоната

Страната ни има всички шансове да получи положителен конвергентен доклад от Европейската комисия и Европейската централна банка  за определяне на дата, която е твърде вероятно да бъде 01 януари 2026 година за влизане в еврозоната, каза в ефира на Радио Кърджали икономиста  Румен Гълъбинов . "С оглед на предстоящите развития, трябва..

публикувано на 15.04.25 в 13:30

„Отче, прости им, защото не знаят какво правят“, ни припомня последните думи на Христос отец Кирил Делчев

Страстната седмица е последната седмица от земния живот на Иисус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва на Великден – денят, в който се празнува Христовото Възкресение.  Всеки ден от тази седмица се нарича велик – Велики понеделник, Велики вторник и така нататък до Велика събота.  На всеки един ден от..

публикувано на 15.04.25 в 12:01

Екрем Хасан: До петък в университета, в събота и неделя – във фермата в Ардино

Екрем Хасан е на 24 години, от Ардино е. През седмицата той учи магистратура по специалността „Електротехника“ в Техническия университет – филиал Пловдив. А в почивните дни се връща в Ардино, където заедно с вуйчо си отглеждат млекодайни крави. Завършва гимназията в своето родно Ардино. Още в десети клас започва да се интересува кои..

обновено на 15.04.25 в 11:53

Танзер Юсеинов: Младежите се противопоставят на участието ни в това мнозинство

Когато парламентарната група на ДПС-ДПС беше поканена да участва в парламентарното мнозинство имаше заявки и от други политически партии за борба с модела Пеевски. В настоящия момент, а и от самото начало ние по никакъв начин не виждаме разграждане на този модел. Това каза в ефира на Радио Кърджали председателят на Младежко ДПС Танзер Юсеинов. "Примерите..

публикувано на 15.04.25 в 11:19
Яница Петкова

Яница Петкова: Традиционните ценности са на по-заден план за младия човек

Традиционните ценности и добродетели така, както са разбрани в християнската религия, остават на заден план сред младите хора, сочи проучване на социологическа агенция „Мяра“. Това съобщи Яница Петкова в ефира на Радио Кърджали. Сред акцентите в проучването са били ценностите и страховете на младите хора. „Ако вземем за пример страховете..

публикувано на 11.04.25 в 22:33

Стогодишен радиоприемник има в колекцията си Атанас Шишманов от Ивайловград

Атанас Шишманов е бизнесмен от Ивайловград, но има интересно хоби, което вече 30 години е негова страст – а именно, да колекционира стари радиоприемници. Колекцията му съдържа над 100 радиоапарата. Най-старият от тях е на почти 100 години. Носи марката “Телефункен“ и е произведен между 1928 и 1931 година. Колекционерът..

публикувано на 11.04.25 в 13:57