Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Тайната на щастието на датчаните: Да се насладиш на момента


Има ли нещо гнило в Дания? Сигурно има и то по това време  на годината, защото се оказва, че в момента там е по-топло, отколкото при нас. Необичайното време е истинска радост за тези народи, защото часовете слънчевата светлина, на която те могат да се радват са едва шест. Но пък както знаем, че датчаните имат стройна философия за живота, която обяснява че са една от най-щастливите нации. Хюга, или както те я произнасят хюге. Хюга се нарича всичко - от „изкуството да създаваш атмосфера на интимност“, „комфорт за душата“ и „липсата на дразнители“ до „да изпитваш удоволствие от наличието на успокояващи неща“, „споделени моменти на уют“ и „да пиеш какао на светлината на свещи“.
Хюга не се крие във вещите, а в атмосферата и усещанията.
В Дания има специални хюга турове по паркове, кафенета, площадки и улици, където можете да се почувствате по-щастливи. Как едно момиче от Кърджали възприема хюга, пренася ли се този щастлив начин на живот и върху интериора в датските домове, как й се отразява така дефицитната слънчева светлина. Разговарям със Станислава Иванова, с която се познаваме лично, а поводът за това е 20 март, Световния ден на щастието.

момента, за голяма изненада на всички, е доста приятно и топло, някъде от две седмици има слънце, което не се случва често тук в този период. Даже като наблюдавам, и от България е по-топло".

"....имаше съответен период, в който трябваше да се адаптирам, понеже зимата тука е доста тъмно, имаме някъде около 6 часа светлина дневна. Но това, че те в ежедневието си умеят като цяло да правят така нареченото хюге, да си правят вечерите или дългите нощи, тъмни часове, като едно такова приятно усещане. Някак си не усещаш, че вън е тъмно, ами  вътре в душата ти е светло, със свещи, с приятна музика. На мен ми отне няколко години да свикна, да не обръщам много внимание, че е тъмно, че студено и дъждовно, ами да си го направя да ми е приятно, въпреки условията навън".

В периода преди Коледа и Нова година Дания е украсена пищно, коледно, като украсяването започва още от октомври месец. Така времето преминава неусетно. "Трудно е януари месец, след като са минали празниците".

КАКВО Е ХЮГЕ?

"Това е философия за щастие, ....да се насладиш на момента. Да си направиш да ти е уютно, да спреш за момент и да се насладиш на обстановката, на компанията. Да си направиш уют на душата. Не ти трябва нещо помпозно, разкош.

Народопсихологията на датчаните е да се наслаждат на простите неща. "Системата е направена така, че те са задоволени материално, единственото остава да си направиш уютно в душата, да ти е комфортно. Да се насладиш на компанията на близки приятели, на семейството, да си направиш една чаша чай с ароматна свещ до теб, примерно в зимните дни. Това е хюгето, и аз вече свикнах на техния начин на мислене".

"Това че ти можеш да видиш добър приятел, в този момент и да спреш за момент, и да се насладиш на разговорите, не да бързаш и да мислиш за други проблеми".

ОБЗАВЕЖДАНЕТО И ХЮГЕ

Датският стил в обзавеждането също е свързан с хюге.

".....Те имат минималистичен стил, датския стил с това е известен - и в дизайн, и в интериор, и в мебели. За тях са много важни чистите линии и това те освобождава да може да мислиш за себе си, да се насладиш на своето съществуване, в момента. Не са привързани към вещите, при тях всичко е много изчистено, много монохромни цветове използват - бяло, сиво, черно. В домовете им "обстановката е приятна, няма ярки цветове, много натрупано, много декорации, което можем да видим в южната част на полукълбото".

СВЕЩИТЕ И ХЮГЕ

Камина във всеки дом няма, уточнява Станислава. Ако има камина, тя ще е био, но свещи навсякъде има. Особено зимата, задължително, по прозорци, влючени като декорация. Имат и традиция, една голяма свещ, която се разграфява от едно до двайсет и четири и всеки ден се запалва по малко до Коледа.

КУХНЯТА Е СЕМПЛА

близка до немската. Нямат манджи като у нас. Примерно меню е месо с картофи и сосове, на които датската кухня изобилства.

КАК СИ ПОЧИВАТ ДАТЧАНИТЕ

Лятото всички отиват на юг. С каравани в Италия в Испания, за по месец, тук юли месец е задължително почивен месец, понеже и училищата тогава не работят. И да, отиват на по-топло, макар че в последните години и тук има хубаво лято".

В БЪЛГАРИЯ ЖИВОТЪТ Е ДОСТА ЗАБЪРЗАН И ДИНАМИЧЕН,

в сравнение с Дания.

НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ В КРАЙНА СМЕТКА ДАТСКОТО ЩАСТИЕ? ЧЕРТИ ОТ ХАРАКТЕРА? СТАНДАРТ?

Определено не са амбициозни от тази гледна точка, да завиждат. Обичат да си помагат. Но за да се създадат дълбоки връзки, трябва да мине известно време, казва Станислава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

След това литературният редактор Десислава Желева ще ни запознае с най-новата книга на японския творец на сюреалистични светове Харуки Мураками. Накрая на първата част ще ви предложа рецепта на Росица Генчева - бавно сготвен джолан със зеленчуци, който може да се направи и с кисело зеле. Въ в втората част на предаването, Петя Тенева ви..

публикувано на 02.11.25 в 17:04

Секторът на тютюнопроизводителите очаква добра реколта и високи цени

Тютюнопроизводителите в България отбелязаха Световния ден на тютюнопроизводителите. Събитието беше организирано от Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010 (НАТ-2010), съвместно с Института по тютюна и тютюневите изделия и Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България. „От година на година надграждаме това, което правим по..

публикувано на 30.10.25 в 11:35

"Ана" - роман за любовта, когато сме най-нежни и уязвими

Журналистът и писател Росен Карамфилов наскоро издаде своя изповеден роман "Ана", посветен на жена му.  Художник на корицата е Борис Валентинов, а на илюстрациите Кольо Карамфилов. Това е третият роман на Росен Карамфилов, който би могъл да бъде резюмиран в една единствена дума, и тя  е любов.  Тя носи ритъма на поема, на безпощадно..

публикувано на 29.10.25 в 13:50

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Накрая на тази част една рецепта от нашата задгранична приятелка Петя Аргирова за Димитровден - лимонени пилешки бутчета. Във втората част на предаването, ще ви разкажа как премина традиционната изложба, посветена на Деня на Кърджали, 21 октомври.  След това ще се потопим в тайните на страната на любовта и виното, Франция. Очакват ни още..

публикувано на 29.10.25 в 11:51
доц. Михаил Околийски

Мълчанието в семейството ражда насилието в училище

В последните месеци почти няма ден без новина за проява на агресия сред млади хора – побои, инциденти, дори убийства. По думите на доц. Михаил Околийски от Националния център по обществено здраве и анализи, това не са изолирани случаи, а симптом на дълбок обществен проблем. „Младите хора просто отразяват това, което виждат около себе си – в..

публикувано на 28.10.25 в 23:01
Стефани Згурева

Скандинавски мъх и листно-декоративни растения са водещите в интериорното озеленяване

Как у дома да бъде хем красиво, хем здравословно за живот? Още повече през есента, когато все повече държим прозорците затворени, въздухът застоява и свежестта си отива.  Много просто - залагаме на растенията, ще ви кажат специалистите по интериорно озеленяване. И за да не се налага да "уморяваме" цветята от преполиване или засушаване, даваме..

обновено на 24.10.25 в 16:01

Откриват празника на смилянския фасул

„Ако не бяха двете ковид години, сега щяхме да сме на 25-ото издание“, сподели Илия Годев, секретар на НЧ „Проф. д-р Асен Златаров – 1927“ в село Смилян. „Тогава прекъснахме заради ограниченията с достъпа на посетители и участници, така че вече 23 години работим не просто за популяризирането на наименованието Смилянски фасул, а за неговото свързване с..

публикувано на 24.10.25 в 11:50