Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Тайната на козунака на конци - три пъти месене, топла стая и умерена фурна


И от традицията на църквата, да носим върбови клонки у дома си, към това, което идва след Страстната седмица, Великден. Козунакът е един от символите на Възкресение, като тази традиция идва у нас от чужбина, а преди това са се правили обредни хлябове. Във фолклорната ни обредност в един и същи ден се боядисват яйцата, подновява се квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Ако червените яйца са символ на кръвта на Христос, то сладкият хляб е неговата плът. Историята му е от по-ново време. Смята се, че произхожда от Франция, но едва в началото на ХХ в. започва да се приготвя и в България. Както боядисването на яйца, той се замесва на Велики четвъртък или сутринта на Велика събота. Традицията повелява да не го вкусвате до самия Великден в неделя.
И разбира се, всяка домакиня се е замисляла дали сама да не си опече козунак?
Но ако нямате познати от село, които да ви дадат домашни яйца, мляко и брашно, по-добре да не правите козунак у дома. Цената му ще излезе същата, като тази в пекарните.
И все пак, ако сте решили как да разточите козунак, трябва да знаете кои са тънкостите при подготовката на тестото, температурата на стаята и на някои продукти и как да го месите. Точна и разбираема рецепта за козунак на конци ни даде пекарят от Смолян Снежана Орлова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Кремена Станилова, психотерапевт

Съвети за мотивация и постигане на цели през 2025 година

Началото на годината – идеалният момент за нови цели и мотивация. С настъпването на 2025 година, много хора търсят начини да стартират годината по позитивен и целеустремен начин. Кремена Станилова, психотерапевт от Хасково, споделя своите съвети за това как да се мотивираме, да поставим реалистични цели и да намерим баланс в живота си. Защо началото..

публикувано на 03.01.25 в 10:55

Първото бебе за 2025 година в Смолян е момченце

Първото бебе за 2025 година в Смолян е момченце на име Даниел. Първото бебе за новата година се роди в 9:45 часа на 2 януари в АГО отделението на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян. Момченцето, което носи името Даниел Емилианов Бакърджиев, тежи 3,450 кг и е дълго 49 см. Родителите му са от Смолян, а това е второто дете в семейството. Съобщи в ефира на..

публикувано на 03.01.25 в 10:35

Януари: от -20° до +15° с валежи и студ

Най-ниските температури през януари у нас ще бъдат между минус 20 и минус 15 градуса по Целзий, а най-високите температури ще са между 10 и 15 градуса. Това прогнозират синоптицитеот Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки прогнозата за времето през януари в страната. През януари се очаква средната месечна температура да..

публикувано на 03.01.25 в 09:35

"Вкусен следобед" на прага на 2025

Следва една рецепта за прочутия залцбургски шницел на Петя Аргирова, която живее в Германия. Какво ядат на Коледа и Бъдни вечер, които тепърват предстоят арменците? Разказва д-р Ахавни Кеворкян. Във втората част на предаването, първо ще ви предложа рецепта за руло с телешко и бамя, по-сочно от гювеч и за френска селска торта. Две..

публикувано на 30.12.24 в 14:03

Как изглежда зимна Виена?

Как посрещат, в Града на музиката и на Мечтите , прочут със Зигмунд Фройд,  операта, в страната на Моцарт, известна  с тортата Гараш, Новата година! Цяла Виена е окъпана от светлини, на коледните базари се продават лакомства, както и дървени библейски фигурки, греяно вино, и разбира се, звучи музика. А с какво е прочута австрийската..

публикувано на 30.12.24 в 13:15

Село Петково се оживи в очакване на 2025-а

В едно от известните родопски села Петково има само една къща за гости, затова пък, доста от петковлии си идват тук, за да пренощуват в собствените си домове. Къщите са стегнати, запазени, малко са порутените. За съжаление, веселби навън, на площада вече няма, но пък удоволствието да прекараш сред природата новогодишната вечер и да се..

публикувано на 30.12.24 в 12:45

Златоград посреща Нова година с пълни хотели

За Новогодишните празници, хотелите и местата за настаняване в Златоград са запълнени на 100 %. Идват основно нашенски туристи, рядко гърци, които иначе предпочитат спа услугите. Заради изравнените цени на хранителните стоки, гърците пазаруват все по-малко в родопския град. Повече за посрещането на Новата година , и за първия по-голям..

публикувано на 30.12.24 в 11:41