Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопски села се опасяват за нивите си заради преминаващи границата стада от Гърция

Снимка: Радио Кърджали

Жители на пограничните села в Родопите са в очакване на стада от гръцки крави. 

Всяка пролет животните преминават държавната граница и навлизат в българска територия, където престояват с месеци. Местните хора отдавна търсят начин как да се справят с тях, защото унищожават селскостопанската продукция. Оказва се, че за тези крави гръцките стопани получават евросубсидии.

Гръцките крави спокойно преминават браздата и търсят храна и вода в българските погранични села. 

Едно от тях е Тихомир. Село с 1 200 жители по постоянен адрес, но реално много по-малко. Основно са пенсионери, а голяма част от младите живеят в големите градове и чужбина. Някои се връщат само през летните ваканции, други - търсят сезонна работа. В село Тихомир идват крави от Гърция. Познават ги по ушните марки, защото са на гръцки език. Движат се на стада. Кметицата на селото Росица Мизюрска разказва, че гостите пристигат всяка година.

В Тихомир разказват любопитна история – за крави, които се връщат в Гърция наесен с потомство. За тях и за новите попълнения в гръцкото стадо фермерите получават субсидии. Според местните хора гърците пускат напролет животните на свободна паша в планината и ги прибират с първата слана. Това създава проблеми, казва Мизюрска.

Заради гръцките крави е търсено съдействие от българските власти.

Не по-малък проблем за жителите на Тихомир са дивите прасета. Те също влизат в селото, а след тях остават разорани ниви. Хората се оплакват, че не могат да приберат продукцията и много от тях се отказват да сеят. 

С дивите прасета хората в Тихомир могат да се справят само когато е ловният сезон. В опит за спасят реколтата те ограждат градините си, но без резултат.

Село Тихомир е известно с картофите. Засетите площи обаче намаляват всяка година. И една от причините са дивите прасета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Д-р Фикри Гюлестан: Пирова е победата на "ДПС - Ново начало" при регистрацията

Д-р Фикри Гюлестан счита, че разцеплението в ДПС е оздравителен процес. Пирова е победата на "ДПС - Ново начало" при регистрацията, заяви той пред Радио Кърджали. Тази пирова победа няма да работи в дългосрочен план. За регистрацията на "ДПС - Ново начало" д-р Гюлестан казва, че мачът е бил свирен по-рано. И глухият, и всеки нормален гражданин знаят как..

публикувано на 13.09.24 в 14:26

За изминалото денонощие в Кирково е измерено най-голямото количество дъжд

86,6 литра е най-голямото количество дъжд, което е паднало за изминалото денонощие в област Кърджали. То е измерено в Кирково. Това съобщи за Радио Кърджали Красимир Христов - дежурен метеоролог в Хидрометеорологичната обсерватория в Кърджали. В Джебел измереното количество за 24 часа е близо 27 литра, в Ардино 40 литра, в Крумовград 16, каза..

публикувано на 11.09.24 в 12:37
На мястото на двете дървета на общинския тротоар пред имота на ул.

Няма разрешителни за отсечените три дървета на ул. "Брацигово" в кв. "Студен кладенец", твърди слушател

Три дървета са отсечени от строителна фирма на ул. "Брацигово" в кв. "Студен кладенец" в Кърджали, сигнализира нашият слушател Димитър Димитров, който живее там. Според него това е станало без необходимите разрешителни от страна на община Кърджали.  И трите дървета са на възраст над 50 години и са можели да бъдат запазени. Две от тях са общинска..

публикувано на 16.08.24 в 18:00
Ресми Мурад

Съдбата на ДПС ще се решава след президентския указ за вота

Централният съвет на „Движението за права и свободи“ ще заседава след като президентът Румен Радев подпише указа с датата на предсрочните избори. Това каза в ефира на Радио Кърджали областният председател на партията Ресми Мурад. Актуалната политическа ситуация в страната е била във фокуса на разговорите на Областния съвет на ДПС и..

публикувано на 12.08.24 в 16:50
Мухарем Алиосман

Пророчество на 3 века вещае България да стане пустиня

Пророчество на повече от 300 години вещае превръщането на южните Балкани в пустиня заради температурни катаклизми и засушаване. Предсказанието се свързва с гръцки светец и се разпространява сред мюсюлманите - алиани в Източните Родопи , където в последните години десетки села страдат от липса на питейна вода. За повече от 30 милиона години Източните..

публикувано на 07.08.24 в 11:21

Президентът Първанов: Успешна коалиция не се създава от днес за утре, трябва да се извърви път

Успешна коалиция не се създава от днес за утре, трябва да се извърви дълъг път. ДПС е нужно за политическата стабилност в страната. Обединението в ляво категорично ще се случи с инициативността и новите идеи на младите, опирайки се на опита на по-възрастните. Това са част от акцентите в интервюто, дадено специално за Радио Кърджали от президента..

публикувано на 02.08.24 в 15:01