Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ароматите на лятото в чинията - пилешко месо с ягодова салца и мента


В сезона на свежите плодове и зеленчуци, откъснати направо от градината, е направо недопустимо да не си направим нещо вкусно с тях. В момента има много ягоди и череши, предимно български, от които могат да се приготвят изкусителни десерти. Но пък ако към пилешкото месо, прибавим и ягоди, то бихме се насладили на два вкуса, които се комбинират изключително приятно. Как,  да чуем от шеф Пеньо Иванов.
"Това, което е съществено за всяка рецепта,....в случая използваме за основен продукт пилешки гърди. Те се почистват, мариноват. Като мариноваме с това, което много обичам. Да се направи една смес от малко зехтин, много малко пасиран чесън, черен пипер, прясно смлян на мелничка, ако има, и вече тук е въпрос на избор каква прясна подправка да се сложи. Може да се сложи риган, може да се сложи мащерка, може да се сложи маточина, естествено магданоз или копър. И с тази смес се маринова месото. Маточината е с много нежен лимонов аромат, така че е повече от логично, според мен. Някой може да сложи и друга подправка, вече е въпрос на вкус. Солта аз я слагам, когато се готви месото, за да не изсушава предварително продукта".
Съветът на шеф Иванов е месото да се нареже равномерно, за да се изпече равномерно.
За ягодовата салца е важно ягодите да "се нарежат по дължина на еднакви парчета, на половинки, после на дължина". Продуктът е важно да е еднакво нарязан. А за овкусяването на ягодите.... "нещата са повече от скромни.  eдна идея сол, балсамов оцет и малко зехтин. Оцетът трябва да е много малко, за да се усеща, че има нещо кисело, но вкусът на ягодата да се запази".
В салцата също може да се сложи нещо зелено - много тънко нарязан пресен лук, малко мента или и двете.
Желателно е гарнитурата, тоест тази салца да се направи почти преди да се изпече месото, тоест те да са почти по едно и също време готови. Допълнително може да се прибави заквасена сметана или цедено кисело мляко.
По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян отбелязва 90 години музейно дело с редица инициативи и изложби

В навечерието на освобождението на Средните и Източни Родопи Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян се включва със специална програма от изложби и събития. Сред тях посетителите могат да разгледат и Вълчитрънското съкровище, което гостува в планината на Орфей. „Мислим си, че нашият музей е най-красивият в света. Всеки музей има своите..

публикувано на 15.10.25 в 12:15
Георги Първанов

Ново начало или ново объркване?

Все повече родители и учители сигнализират, че младите хора у нас завършват училище без ясна представа какво искат да учат, в каква сфера да се развиват и каква работа да търсят. Липсата на практически умения, недоверието в системата и натискът от страна на обществото водят не само до объркване, но понякога и до апатия. В ефира на Радио..

публикувано на 13.10.25 в 11:08

Белият щъркел с близо 10 хиляди гнезда у нас

Обнадеждаващи резултати показва последното преброяване на белите щъркели в България. По думите на Свилен Чешмеджиев, регионален координатор и отговорник природозащитни дейности в Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), щъркелите остават един от най-обичаните и емблематични видове у нас. „Резултатите наистина са радващи – общо са установени..

публикувано на 13.10.25 в 09:45

Сезоните на душата са пет, защото петият е любовта!

Любители на красотата на словесността и римите отпразнуваха новата поетична книга „Пети сезон“ на известната кърджалийска поетеса Вилдан Сефер. Това стана на топла творческа среща на 7 октомври в късния следобед в залата на Военен клуб - Кърджали.  Събитието бе открито с музикални поздрави по стихове на поетесата на  Айдън Мехмед - Ади..

публикувано на 12.10.25 в 17:45

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването актрисата Яна Маринова разказва за пиесата "Формата на нещата" , която предстои да видим в рамките на дните, посветени на празника на Кърджали, 21 октомври. Следва и една рецепта на трахана, след което ще се потопим в тайните на страната на любовта и виното, Франция. Очакват ни още изненади, само  останете с..

публикувано на 12.10.25 в 17:35

Оркестърът за народна музика на БНР открива 73-тия си творчески сезон с премиери и изненади

На 16 октомври Оркестърът за народна музика към Българското национално радио ще открие своя 73-ти творчески сезон с концерт под диригентството на маестро Димитър Христов . Поводът е не само начало на новата музикална година, но и празник за всички почитатели на българската народна музика. „ По традиция всяко откриване на сезона е празник..

публикувано на 11.10.25 в 15:55

Организират акция по почистване на Централния гробищен парк в Кърджали

Общинското предприятие „Обредни дейности“ Кърджали организира акция по почистване на Централния гробищен парк. Кампанията ще се проведе в събота, 11 октомври, от 10:00 часа, а поканата е отворена за всички граждани, желаещи да се включат. „Инициативата цели подобряване на хигиената и поддържане на гробните места като израз на уважение и почит..

публикувано на 10.10.25 в 13:28