Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сладкиш Дунавски вълни с череши за разкош

Снимка: Петя Аргирова


Черешите са все още сред плодовете, които ни разкриват даровете на лятото. Въпреки че цената им все още е относителна висока, домакините правят от тях сладка, сиропи, компоти, сок, желета и сладкиши. Те могат да бъдат чудесно допълнение към сладолед, или пудинг, "разхлаждайки" ни приятно с тяхната сладост. Черешите са чудесни за прочистване на организма. Например гладолечителят д-р Емилова ни предписва да ядем по 20 дни само череши, набрани направо от градината. Когато започне сезонът на ягодите, започваме с тях, после преминаваме на череши и приключваме с кайсии, съветва лечителят.

В Хунсрюк, Германия, където живее Петя Аргирова, нашата приятелка и кулинарка, черешите не са чак толкова много. При това са скъпи, казва тя. "Може би затова и в Германия се използват за сладкишите, череши от компот".

Планината Шварцвалд обаче е известна със своята черешова ракия, с празниците на черешите, там дори и носиите на местните хора носят символа на този плод. Някога са донесени от римляните и се отглеждат. В Баден Вюртенберг, малко в Райнланд Пфалц, около Дунава, около Рейн, дори около Мозел има череши, казва Петя.

Дори и в нейния двор се отглеждат череши, но те са диви, красиви са и служат само за храна за птиците. Не се ядат.

В Германия сортовете приличат повече на нашата вишна, отделно има сладка череша и череша, отгледана на сянка.

Дунавски вълни е един много характерен сладкиш за Германия, в който се слага компот от череши. Варира и под наименованието сладкиш "Снежанка", в него има бял крем и кафяв шоколад, както и бял и кафяв блат. Черешата потъва в сладкиша и прави имитация на вълни. Отгоре с шоколад с вилица също се прави имитация на вълни.

Тайната на името произтича от областта, в която е известен сладкиша - Бавария, пред която преминава река Дунав.

Сладкишът се прави в тавата на фурната, не е кръгъл, не е торта, за него ни е нужен компот от череши, но може да се направи и с пресни, казва кулинарката.

"Сигурно много от Вас също ще бъдат изненадани, че река Дунав има два извора. Това са изворите на реките Бригах и Брег. Те са на отстояние около 30 км. едни от други, но се сливат и от тях започва река Дунав. 
Много бях изненадана от това, че единият извор е много посещаем – комерсиалният", пише в блога си Петя Аргирова.

А ЕТО ГО И СЛАДКИШЪТ ДУНАВСКИ ВЪЛНИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 буркан компот от череши /без костилки/
530 гр масло на стайна температура
250 гр захар
1 пак. ванилия със захар
щипка сол
5 яйца
350 гр брашно
1 пак. бакпулвер 
450 мл и 8 с. л. прясно мляко
3 с. л. какао
1 пак. пудинг с аромат на ванили за варене
300 гр натурален шоколад или кувертюр

Тавичка с размер 30 х 39 см. намазвате с олио.
Прецеждате черешите от сока на компота.
Включвате фурната да загрее до 175 градуса.
С помощта на миксера разбивате  250 гр от мекото масло с щипка сол, 200 гр захар и пакетчето ванилия. Разбиването продължава до получаването на пухкав крем. Колкото по-дълго, по-добре.
Добавяте яйцата едно по едно.
Продължавате да разбивам с миксер.
Пресявате брашното с бакпулвера.
Добавяте на няколко пъти брашното, като редувам с 3 с. л. прясно мляко и бъркам непрекъснато с миксера.
Разбиването с миксер е много за кратко или само докато се получи гладко и гъсто тесто.
Разделяте тестото на две равни части.
Към едната половина от тестото добавяте какаото и разбивате
В намазаната с олио тавичка разстилате бялата част от тестото. Не се притеснявайте, ако тестото Ви е доста гъсто. Така трябва да е. Малко по-гъсто е от кексовото тесто.
Сипвате кафявото тесто с лъжица на различни места върху бялото тесто. Кафявото тесто също е доста гъсто.
Много внимателно и без натиск, разстилате кафявото тесто върху бялото. Подравнявате.
Подреждате изцедените череши върху какаовото тесто, но не ги натискате. Те си потъват по време на изпичането.
Изпичате сладкиша за около 30 минути в предварително загрятата до 175 градуса фурна.
Готовността проверявате с клечка за зъби.
В 5 с. л. прясно мляко разтваряте пакетчето пудинг.
Добавяте и 50 гр. захар.
Слагате прясното мляко 450 мл да заври.
Добавяте на тънка струйка разтворения пудинг и бъркате непрекъснато, а котлона изключвате.
Оставяте пудинга за 1 минута на горещия още котлон, но бъркате непрекъснато.
Готовия пудинг изсипвате в купичка, покривате със стреч фолио и оставяте да се изстуди.
Разбивате 250 гр. меко масло с миксера до пухкав крем.
Лъжица по лъжица и с непрекъснато разбиване, добавяте изстиналия пудинг към маслото.
Получава се пухкав маслен крем.
Върху изстиналия сладкиш изсипвате и заглаждате масления крем.
Оставяте на студено за минимум 4 часа, а най-добре за цяла нощ да стегне.
На другия ден разтопявате шоколада на пара, заедно с 30 гр масло. В тенджера слагате студена вода.
В стъклена купа начупвате шоколада и добавяте маслото. Водата в тенджерата не трябва да опира в дъното на купата. Слагате на котлона. Бъркате от време на време с дървена лъжица.
Когато водата заври, шоколадът е разтопен.
Изчаквате за кратко да поизстине шоколадът.
Намазвате с шоколадовата глазура стегнатия сладкиш.
Оставяте за кратко да стегне и тогава правите вълни с гребенче.
Оставяте сладкиша на студено, за да стегне напълно шоколадовата глазура
Нарязвате на еднакви парчета с потопен във вода остър нож.



По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Гергана Стоянова и Орлин Горанов

Гергана Стоянова: Младите хора се интересуват от естрадата

Младите хора започват да се вълнуват от естрадата. Особен интерес предизвика песента "Синева" на Васил Найденов покрай филма за Гунди. Това мнение изрази младата певица Гергана Стоянова, която е една от солистките в концерта "Дихание" на Орлин Горанов.  Музикалното събитие ще се проведе на 13 февруари пред кърджалийска публика, а изпълнителката е..

публикувано на 12.02.25 в 16:15

Задава се Празникът на свинските уши

Наближава единственият празник на свинските уши, който тази година ще се състои в Стара Загора. В града няма ресторант, в който да не се предлага този специалитет, и докато някои бърчат пренебрежително носове, други с удоволствие си отхапват от колагеновия специалитет. Мнозина го смятат за деликатес, и го предлагат в различни вкусове и с..

публикувано на 12.02.25 в 15:35

Д-р Невин Садъкова: Тази година може и да няма грипна епидемия в Кърджали

В област Кърджали най-вероятно няма да обявят грипна епидемия, смята личният лекар от Момчилград д-р Невин Садъкова. Случаите са по-малко от преди седмица и според нея разпространението на болестта е по-слабо. Д-р Садъкова коментира и в кои случаи лично тя изписва антибиотик. Това няма как винаги да се прави с антибиограма, левкоцитите..

публикувано на 12.02.25 в 13:45

Художничката Дафина Терзиева-Даф посланик на доброто

Продължава разговора ми с Дафина Терзиева за бижутата, които създава, съжалява ли, че не работи като психолог и за една от изложбите й. Дафина рисува на тема „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“ за Регионалния етнографски музей, който прави експозиция на тема лица на магията, магическата сила на растенията и ритуалите..

публикувано на 12.02.25 в 09:49
Проф. д-р Тодор Черкезов

Проф. Тодор Черкезов: Само лекар може да поставя ботокс

Ботулиновият токсин е отрова, но по подобие на змийската, може да се използва и за лечение, въпросът е в дозата. Това припомни в ефира на Радио Кърджали един от водещите дерматолози в страната и директор на кърджалийската болница проф. д-р Тодор Черкезов. Повод за разговора с него станаха множеството случаи на жени, които от клиентки станаха пациентки..

публикувано на 10.02.25 в 22:53
Виолета Господинова

Все повече мъже проявяват интерес към разкрасяващите процедури с ботокс, сочат наблюденията

Предварителната информация както за самата процедура, така и за специалистите и мястото, където ще бъде извършена е от изключителна важност. В това е убедена от собствен опит Виктория Кръстева, която макар на млада възраст, вече се възползва от услугите на естетичните дерматолози. Важна е предварителната консултация с лекаря. Признава, че е скъпо..

публикувано на 10.02.25 в 22:39
Даниела Петрова

Не е нужно стопроцентово съгласие от съседите

Формите на управление на етажната собственост са общо събрание и сдружение на собствениците. Всички собственици в една етажна собственост имат права. Това коментира адв. Даниела Петрова по повод случая на семейство Силвия и Георги Барутчиеви, чиито съседи не са съгласни да бъде монтирана платформа за инвалидна количка. 60-годишният мъж е..

публикувано на 10.02.25 в 21:06