Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пирог? Да, български, с череши

Снимка: Петя Аргирова



Друга рецепта с череши, която лесно може да си направите у дома, това е пирогът с череши. Въпреки че е пирог, този сладкиш не е руски, а български. Рецептата е заимствана от небезизвестната Пенка Чолчева, казва нашата приятелка, кулинарката Петя Аргирова. Много лесно се приготвя и е типичен за България. Ето и коментарът на Петя Аргирова: "Може би сме взаимствали думата от руския език, но пък киселото мляко в тестото си е чисто по български. Винаги съм харесвала   тестото с кисело мляко, защото  се получава много меко и е лесно за работа". А ето и рецептата, ако искате я прочетете, ако искате-чуйте.

ПИРОГ С ЧЕРЕШИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА С РАЗМЕР – 24 СМ. В ДИАМЕТЪР:
500 гр. череши
1 яйце
1/2 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода
1/2 ч. ч. олио
1 и 1/2 ч. ч. брашно
5 с. л. захар – с връх
5 с. л. галета – с връх
За поръсване:
2 с. л. ванилова или канелена пудра захар
Започвате с черешите, защото това е и най-бавната работа по сладкиша.
Почиствате ги от дръжките и костилките.
Костилките, с помощта на молив избутвате и така черешките остават почти цели. Важното е да не се избутва с подострената му страна. Трябва да се внимава само, че много пръскат и оцветяват ръцете.
Почистените череши слагате в подходяща купа и поръсвате със захарта и галетата. Разбърквате и оставяте на страна.
В подходяща купа разбивате яйцето, добавяте киселото мляко, в което предварително се разтворили содата и олиото. Разбивате добре.
Добавяте малко по малко брашното и когато вече не можете да бъркате с телта за разбиване, продължавате с дървена лъжица, докато се получи меко тесто, което не залепва по пръстите.
Доомесвате на ръка.
Оформяте на руло и отрязвате с нож една трета от тестото.
От по-голямата част разточвате кора, която е с поне 2 см в диаметър по-голяма от дъното на формата за торта. Във форма за торта правите и пирога.
Самата форма за торта покривате само на дъното с хартия за печене. Не се маже с мазнина.
Покривате дъното на формата и малко по стените с готовата кора.
Подреждате почистените и оваляните в захар и галета череши по цялото дъно.
По-малката част от тестото разточвате на продълговата кора с размер 24 см по дължина. Точно колкото е диаметъра на формата за торта.
От тази кора, с помощта на резец за пици, изрязвате лентички с ширина около 1,5 см.
Лентите подреждате кръстосано върху черешите.
Печете пирога в предварително загрята на 180 градуса фурна точно 40 минути.
След като изстина пирога, го поръсвате с ванилова пудра захар, а тези от Вас които обичат канела, може да го поръсят с канелена пудра захар.
Ванилова или канелена пудра захар се получава от смесването на пудрата захар с винилия или канела.


По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян отбелязва 90 години музейно дело с редица инициативи и изложби

В навечерието на освобождението на Средните и Източни Родопи Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян се включва със специална програма от изложби и събития. Сред тях посетителите могат да разгледат и Вълчитрънското съкровище, което гостува в планината на Орфей. „Мислим си, че нашият музей е най-красивият в света. Всеки музей има своите..

публикувано на 15.10.25 в 12:15
Георги Първанов

Ново начало или ново объркване?

Все повече родители и учители сигнализират, че младите хора у нас завършват училище без ясна представа какво искат да учат, в каква сфера да се развиват и каква работа да търсят. Липсата на практически умения, недоверието в системата и натискът от страна на обществото водят не само до объркване, но понякога и до апатия. В ефира на Радио..

публикувано на 13.10.25 в 11:08

Белият щъркел с близо 10 хиляди гнезда у нас

Обнадеждаващи резултати показва последното преброяване на белите щъркели в България. По думите на Свилен Чешмеджиев, регионален координатор и отговорник природозащитни дейности в Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), щъркелите остават един от най-обичаните и емблематични видове у нас. „Резултатите наистина са радващи – общо са установени..

публикувано на 13.10.25 в 09:45

Сезоните на душата са пет, защото петият е любовта!

Любители на красотата на словесността и римите отпразнуваха новата поетична книга „Пети сезон“ на известната кърджалийска поетеса Вилдан Сефер. Това стана на топла творческа среща на 7 октомври в късния следобед в залата на Военен клуб - Кърджали.  Събитието бе открито с музикални поздрави по стихове на поетесата на  Айдън Мехмед - Ади..

публикувано на 12.10.25 в 17:45

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването актрисата Яна Маринова разказва за пиесата "Формата на нещата" , която предстои да видим в рамките на дните, посветени на празника на Кърджали, 21 октомври. Следва и една рецепта на трахана, след което ще се потопим в тайните на страната на любовта и виното, Франция. Очакват ни още изненади, само  останете с..

публикувано на 12.10.25 в 17:35

Оркестърът за народна музика на БНР открива 73-тия си творчески сезон с премиери и изненади

На 16 октомври Оркестърът за народна музика към Българското национално радио ще открие своя 73-ти творчески сезон с концерт под диригентството на маестро Димитър Христов . Поводът е не само начало на новата музикална година, но и празник за всички почитатели на българската народна музика. „ По традиция всяко откриване на сезона е празник..

публикувано на 11.10.25 в 15:55

Организират акция по почистване на Централния гробищен парк в Кърджали

Общинското предприятие „Обредни дейности“ Кърджали организира акция по почистване на Централния гробищен парк. Кампанията ще се проведе в събота, 11 октомври, от 10:00 часа, а поканата е отворена за всички граждани, желаещи да се включат. „Инициативата цели подобряване на хигиената и поддържане на гробните места като израз на уважение и почит..

публикувано на 10.10.25 в 13:28