Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пирог? Да, български, с череши

Снимка: Петя Аргирова



Друга рецепта с череши, която лесно може да си направите у дома, това е пирогът с череши. Въпреки че е пирог, този сладкиш не е руски, а български. Рецептата е заимствана от небезизвестната Пенка Чолчева, казва нашата приятелка, кулинарката Петя Аргирова. Много лесно се приготвя и е типичен за България. Ето и коментарът на Петя Аргирова: "Може би сме взаимствали думата от руския език, но пък киселото мляко в тестото си е чисто по български. Винаги съм харесвала   тестото с кисело мляко, защото  се получава много меко и е лесно за работа". А ето и рецептата, ако искате я прочетете, ако искате-чуйте.

ПИРОГ С ЧЕРЕШИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА С РАЗМЕР – 24 СМ. В ДИАМЕТЪР:
500 гр. череши
1 яйце
1/2 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода
1/2 ч. ч. олио
1 и 1/2 ч. ч. брашно
5 с. л. захар – с връх
5 с. л. галета – с връх
За поръсване:
2 с. л. ванилова или канелена пудра захар
Започвате с черешите, защото това е и най-бавната работа по сладкиша.
Почиствате ги от дръжките и костилките.
Костилките, с помощта на молив избутвате и така черешките остават почти цели. Важното е да не се избутва с подострената му страна. Трябва да се внимава само, че много пръскат и оцветяват ръцете.
Почистените череши слагате в подходяща купа и поръсвате със захарта и галетата. Разбърквате и оставяте на страна.
В подходяща купа разбивате яйцето, добавяте киселото мляко, в което предварително се разтворили содата и олиото. Разбивате добре.
Добавяте малко по малко брашното и когато вече не можете да бъркате с телта за разбиване, продължавате с дървена лъжица, докато се получи меко тесто, което не залепва по пръстите.
Доомесвате на ръка.
Оформяте на руло и отрязвате с нож една трета от тестото.
От по-голямата част разточвате кора, която е с поне 2 см в диаметър по-голяма от дъното на формата за торта. Във форма за торта правите и пирога.
Самата форма за торта покривате само на дъното с хартия за печене. Не се маже с мазнина.
Покривате дъното на формата и малко по стените с готовата кора.
Подреждате почистените и оваляните в захар и галета череши по цялото дъно.
По-малката част от тестото разточвате на продълговата кора с размер 24 см по дължина. Точно колкото е диаметъра на формата за торта.
От тази кора, с помощта на резец за пици, изрязвате лентички с ширина около 1,5 см.
Лентите подреждате кръстосано върху черешите.
Печете пирога в предварително загрята на 180 градуса фурна точно 40 минути.
След като изстина пирога, го поръсвате с ванилова пудра захар, а тези от Вас които обичат канела, може да го поръсят с канелена пудра захар.
Ванилова или канелена пудра захар се получава от смесването на пудрата захар с винилия или канела.


По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Кехлибарен грозд“: Пъстрият портрет на живия фолклор

На Националния фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд“ в село Лозен срещаме Петя Маринова, секретар и хореограф на най-новото читалище в Пловдив. То носи името на създателя на ансамбъл „Тракия“ – проф. Кирил Дженев. „Нашето читалище се казва ‘Професор Кирил Дженев’. Той е създател на ансамбъл ‘Тракия’ и един от първите преподаватели в Музикалната..

публикувано на 28.06.25 в 16:00

Надя Щегрова и силата на бродерията

На Националния фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд“ в село Лозен, сред звуците на народни песни и многоцветни носии, срещаме Надя Щегрова, секретар на НЧ „Изгрев“ в село Сладун. Днес тя не е тук само като културен деятел, а и като майстор везбар, за да покаже друга своя страст – българската шевица. „Вече над 30 години бродирам, но с шевици се..

публикувано на 28.06.25 в 15:00

12 години след отварянето на прохода „Маказа“: Гръцки собственици все още чакат обезщетения

Дванадесет години след откриването на граничния пункт „Маказа–Нимфея“ собственици на имоти в Гърция, през чиито терени преминава пътят от българската граница до включването му в магистралата „Егнатия Одос“, все още не са получили обещаните обезщетения от отчуждителните процедури. Проблемът беше повдигнат в гръцкия парламент от депутата Йозгюр Ферхат..

публикувано на 27.06.25 в 11:07

Слабо участие в регионалния преглед за Копривщица 2025 в Кърджали

В рамките на Тракийския събор в Кърджали се проведе регионалният преглед на фолклорни състави за участие в Националния събор на народното творчество в Копривщица 2025. Участието тази година беше изключително оскъдно – представиха се само два състава и една индивидуална изпълнителка. В прослушването се включиха Съставът за автентичен тракийски фолклор..

публикувано на 23.06.25 в 14:43

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част журналистът Георги Тошев открива завесата пред най-новата си книга-биография на тъжно-смешния актьор Георги Парцалев "Хамлет от град Левски". А Нурай Садулов, отново ще ни заведе в страната на любовта и виното с рубриката си "Франция, мон Амур". Очакват ни още изненади, само  останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и..

публикувано на 22.06.25 в 18:18

В село Полковник Серафимово отново ще звучат песните на Георги Чилингиров

На 28 и 29 юни (събота и неделя) село Полковник Серафимово ще се превърне в сцена на родопския фолклор, където за поредна година ще се проведе фестивалът, посветен на песните и творчеството на Георги Чилингиров. Организатори на събитието са Народно читалище „Отец Паисий – 1926“ в селото, а участници и гости се очакват от различни краища на страната – от..

публикувано на 21.06.25 в 16:55

Гайдари от цяла България се събират в село Стойките

На 28 и 29 юни в село Стойките ще се проведе Шести национален гайдарски събор „Апостол Кисьов“. Организатори на събитието са Народно читалище „Пробуда - 1903“, Кметство село Стойките и Община Смолян.  Мария Кисьова – председател на инициативния комитет на гайдарския събор, подчерта, че натрупаният опит през годините се надгражда с всяко следващо..

публикувано на 21.06.25 в 16:20