Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 850 участници се включват в събота в най-голямото спортно събитие за Златоград и Мадан

К3 Утра е емоция и предизвикателство към себе си

Планинският маратон се провежда за четвърта година, ново е трасето от 43 км, освен традиционните 23 км, 63 км и 85 км

Трасетата на К3 Ултра се движат по граничната бразда на България и Гърция и предлагат на бегачите красиви гледки от Източните Родопи
Снимка: архив К3 Ултра

Броени дни остават до маратона К3 Ултра, който е не само изпитание на духа и организма за всеки участник, но и докосване до красотата и магията на Източните Родопи. Маратонът ще се проведе на 17 септември, събота. Домакин на проявата е Община Златоград, а тази година за едно от трасетата домакинството се поделя и с Община Мадан.
Тази година К3 Ултра се провежда за четвърти път. Това е единственият български ултрамаратон, чиито четири трасета се движат по граничната бразда между България и Гърция. Това позволява на бегачите да наблюдават 360-градусови гледки към двете съседни страни, разказа в Сутрешния блок на Радио Кърджали Емилия Цонева, организатор на проявата.
Всяко от четирите трасета е с различна трудност и денивелация. Новото тази година е трасето 43 километра, освен досегашните три - на 23 километра, 63 километра и 85 километра. Всяко от тях преминава през различни местности, исторически забележителности, върхове, крепости (Устра е включена в 85К), параклиси, езера, пресича се река.
Тук при нас всеки предизвиква себе си и го прави заради себе си, казва Емилия Цонева. Тя обяснява, че предизвикателствата са във всичко - и в трудния терен, и в денивелацията, и във времето. "Всеки преценява докъде могат да стигнат неговите възможности. Защото трябва да изживееш положителната емоция, а не да направиш едно трасе 85 км, примерно, и да се мъчиш през цялото време", казва Емилия Цонева.
Изключително силен е интересът към ултрамаратона. до момента участниците са над 850 от 13 държави, сред които САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Гърция, Полша. Голям интерес има и към новото трасе - 43 км - над 260 бегачи са се записали досега на тази дистанция. Най-масово е късото от 23 км. Там участниците над 360. По около 100 бегачи имат дългите трасета - от 63 км и 85 км. Разнообразна е и възрастовата граница на ултрамаратонците - най-малкият е на 13 години, той ще бяга с придружител на дистанция 23 км. Най-възрастният участник е на над 70 години, разказа още Емилия Цонева. Тя уточни, че се готвят цяла година за осъществяването на този проект и че без помощта на доброволците той не би бил толкова успешен, колкото е.
Освен основното предизвикателство, което е планинското бягане, събитието има и придружаващи прояви. Организаторите са подготвили детско трасе от 5 км за участници от 7 до 16 години и поход за всички, които не искат да бягат, но искат да се разходят до местност на 6-7 километра от Златоград. За предишната вечер, на 16 септември, е насрочено друго събитие - Пататник-парти. А изненадата тази година е концерт на "Тангра" вечерта на 17 септември, след награждаването на участниците в най-дългата дистанция 85 км.
След проявата има и "зелено събитие" - традиционното засаждане на дръвчета и храстовидни фиданки в Златоград.
Маратонът е част от големия проект, който обединява четири от ултрамаратоните в страната в Голям шлем - Търново Ултра, Трявна Ултра, К3 Ултра и Пирин Ултра. 
В прикачения звуков файл може да чуете разговора на Станислава Георгиева с Емилия Цонева
По публикацията работи: Станислава Георгиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Лъчезар Котев се завърна в Арда

Днес договр за три години подписаха ПФК Арда и Лъчезар Котев, съобщиха от клуба.  Бившият капитан на клуба разтрогна своя договор с руския Химки и отново се завръща на "Арена Арда".  Това стана факт след среща със спортния директор Ивайло Петков, на която двете страни решиха да подпишат договор и Котев отново да играе за Арда, където до този момент има..

публикувано на 20.08.24 в 17:11
Атанас Рибарски

От ПФК Крумовград отрекоха, че ще гонят Рибарски

Ръководството на ПФК Крумовград се разграничи от публикуваните информации в медиите за евентуална треньорска рокада в отбора.  "Ние заставаме зад нашия треньор Атанас Рибарски, на когото сме гласували доверие и вярваме в неговите възможности и качества.  ПФК Крумовград работи с дългосрочен проект, а няколко загуби не могат да ни отклонят от пътя, по..

публикувано на 20.08.24 в 12:00

Григор Димитров запази деветото си място в световната ранглиста по тенис

Хасковлията Григор Димитров запази девето си място в световната ранглиста по тенис, която се обновява ежеседмично. Българинът загуби част от актива си през миналата седмица, след като отпадна още във втория кръг на турнира "Мастърс 1000" в Синсинати от унгареца Фабиан Марожан, но въпреки това с 3655 точки има преднина от над двеста пред..

публикувано на 19.08.24 в 12:36

55 деца и много радост на турнира “Милчо Чепишев”

За 21-ви път тенис турнирът в памет на Милчо Чепишев се превърна в истински празник за децата на Кърджали. Организаторите на турнира Христо Чобанов и Антония Рангелова бяха изненадани от големия брой - 55 участници, за които бяха предвидени тениски, гривнички и други подаръци от имет о на Тенис клуб "Орфей".  Празникът започна с поднасяне..

публикувано на 17.08.24 в 13:16
Емилия Стоянова, Алпай Ибрям и Маргарита Дабева завоюваха бронзови медали на Европейското първенство по канадска борба в Братислава през май тази година

Кърджалийски "силни ръце" представят страната ни на Световното по канадска борба

Младежи от спортно-туристически клуб за хора със сензорни увреждания "Родопи", които са участници в националния отбор, заминават за Кишинев, Молдова, за да участват в Световното първенство по канадска борба. Това съобщи за Радио Кърджали състезаващият се треньор Емилия Стоянова.  В спортния клуб участват 60 на сто хора с увреждания и 40 на сто здрави..

публикувано на 16.08.24 в 10:39

Тенис турнир в памет на Милчо Чепишев организират в Кърджали

Традиционен тенис турнир в памет на тенисиста Милчо Чепишев организира тенис клуб Орфей в Кърджали. Чуйте повече от треньора Христо Чобанов: "Това е традиционен турнир, който го правим, този път ще бъде за 20-и път. На името на Милчо Чепишев, бивш наш колега, който пострада при катастрофа . Предполагам, че ще има 60 деца, разпределени в..

публикувано на 13.08.24 в 15:43

Лекоатлетическият крос в Ардино беше спечелен от Емре Сапунджиев

Емре Сапунджиев спечели младежкия лекоатлетически крос в Ардино. Надпреварата беше в рамките на четвъртото издание на „Дните на Ардино“. На второ място се класира миналогодишният победител Серген Юсеинов, а на трета позиция се нареди Енер Джебеджи, съобщиха от общинската пресслужба. Призьорите бяха наградени от кмета на община Ардино Изет Шабан с..

публикувано на 10.08.24 в 16:51