Първо издание на Фестивал на плодородието се проведе в пограничната община Кирково. Той е приемник на предишния, Фестивал на чушката, който имаше четири издания. Изключително наситена и разнообразна програма бяха подготвили организаторите - кметът Шинаси Сюлейман, Община Кирково, Местната инициативна група Кирково – Златоград, читалищата и разбира се, сръчните и креативни кулинари от региона.
Времето беше с домакините - слънчево и подходящо за празник. Центърът на Кирково беше изпълнен с пъстроцветни сергии, на които се продаваха типичните за селищен празник лакомства и стоки. Въздухът беше изпълнен с аромат на скара и чеверме. Точно срещу трибуната на площада, явно от ранни зори, се въртяха десетки чевермета с агнешко месо и печени на жар пилета. Оркестър подгряваше настроението с народни ритми.
На централно място погледите привличаше атрактивният Ути Бъчваров, който запасан с кожена готварска престилка, с преметнати вериги през раменете вместо презрамки, бъркаше ароматна вкусотия в "малко" тиганче с диаметър два метра. Било е чело на локомотив, изхвърлен като непотребен, но кулинарният магьосник и виден телевизионен водещ го е дарил с нов „вкусен живот“.
„Ако Вие дойдете тука и надникнете, ще ги видите – цветовете на плодородието. То са печени пиперки. То са морковчета. То е лукче. То е чесънче. То е целинка. И цялото това нещо къкри от сутринта и вижте какви прекрасни цветове е придобило. Кебапът преди малко беше почерпен и с любимото ми не черно, а червено пиперче, за да хване именно този есенен загар. … Мамма миа … момчета хващайте ... и вътре слагам нещо много важно – фасулчето. Сипвай, сипвай, сипвай, оп, оп, оп … даааа.... Това е версия, която правя тук, в Кирковско, защото този кебап се е направил с истинско расло и пасло тук в тези баири и поляни телешко, което е вкусно … И тук, ако не сложим нещо прясно – доматки, малко люта чушчица, малко гьозум, малко магданозче … Ще стане много вкусно“. Така примамливо звучеше поканата на видния телевизионен кулинар към събиращото се множество.
При официалното откриване кметът Шинаси Сюлейман приветства кирковчани и гостите на празника. „Днес ние продължаваме една традиция поставена преди много години, която се е свързвала с радостта и удовлетворението от приключването на селскостопанската година. Радвам се, че поставяме началото и на нови“, каза кметът. Той припомни, че чушките са търсената алтернатива на тютюна, като поминък на региона. „Кирковчани сме мъдри, търпеливи, толерантни и единни. Кирковчани сме трудолюбиви, гостоприемни и с отворени сърца и души, защото може да не сме най-добрите, но правим всичко по най-добрия начин и винаги сме били и ще бъдем номер 1“, заключи Шинаси Сюлейман.
И след тези мотивиращи думи празникът продължи освен с песните и хората, които се виеха през цялото време на площада, също с няколко конкурса.
Компетентното жури, включващо Ути Бъчваров, известната кърджалийска кулинарка и авторка на книги с готварски рецепти Росица Генчева и разбира се, кметът Шинаси Сюлейман, се нагърби с нелеката задача да определи най-вкусната лютеница, приготвена от местните майстори. В продължение на поне двадесетина минути под любопитните и очакващи погледи на кирковчани и гости журито бръкваше последователно в някое от над двадесетте бурканчета с доматено-пиперената вкусотия, завърташе я по небцето, обсъждаше тихичко и отместваше бурканчето или при тези, които продължават състезанието, или в другата групичка, при отпадащите. Така останаха само три от лютениците. А съревнованието между първата и втората беше наистина оспорвано – журито дълго обсъждаше коя от двете да е фаворита. Накрая подреди – първенец е лютеницата, представена от Народно читалище "Васил Априлов" , с. Чорбаджийско, на второ място – тази на Хабибе Местан от с. Добромирци и на трето, приготвената от Кристина Сапунджиева от с. Дрангово.
Също така оспорвано беше състезанието за най-оригинален сладкиш с плодове. Тук безспорният фаворит беше пълнената с плодове печена тиква, приготвена от майсторите от семеен хотел, който се намира в с. Горно Къпиново.
Второто място беше за екзотичния мус от манго на кърджалиеца Пламен Кьоров, който се оказа, че по професия е бояджия, но представи фантастичен десерт. Третото място остана за ефирната малинова торта, приготвена от Айсун Риза.
„Поздравления за един супер традиционен, местен отколешен десерт – пълнена тиква с различни плодове“, похвали специалитета при награждаването Ути. Младият Димитър, представител на екипа победители, разкри, че секретът при приготвянето на тази вкусотия е любовта. Той сподели, че мечтата му е да се развива туризма в региона. Водещият на празника Влади Въргала пък му пожела не той да ходи из големите градове и чужбина да търси работа, „а чужбина и големите градове да идват тука, заради твоите сладкиши“.
Преди да стигне до оценяването на конкурсните гозби, журито дегустира десетки вкусотии, приготвени от сръчните кулинари в региона. Те бяха подредени в специално изложение. Имаше родопски клин, зелник, баклави, кексове, традиционния пилаф и още, и още ...
Задъхан след края на дегустацията Ути призна, че оценяването на гозбите е било трудно, защото са направени с любов.
Дойде ред и на „най-мъжкото състезание“, по думите на Влади Въргала, а именно надяждането с люти чушки.
За три минути смелчаците трябваше да изядат колкото е възможно повече от опожаряващия небцето и всички вътрешности зеленчук. Пръв на сцената се качи кърджалиецът Георги Колев, който се оказа и крайният победител. Петима насълзиха очи в състезанието с люти чушлета. В тарелка пред всеки ги очакваха по десет бройки. Бавно и спокойно, без дори да се насълзят очите му, Георги се справи с два и половина пъти повече. С изтичането на минутите в тарелката му журито отброи 24 опашки на чушлета. След като получи наградата си от 150 лв., победителят призна, че не е тренирал, но е дошъл специално за състезанието. След като в предишно издание на фестивала се справил с 28 чушки, но останал на второ място, този път бил решен да достигне дори до 40 броя, но да грабне победата.
„Люти, но проблемът е само първата. Първата, като те опари, другите нататък вече не парят“, даде рецептата за победа в това толкова огнено състезание победителят Георги.
Част от Фестивала на плодородието в Кирково бяха още изложби, спортни състезания, занимания за деца и развлекателна програма, в която звезди на родната музика радваха жители и гости на Кирково.
Над 70 души подкрепиха с присъствието си пред дома му Георги Барутчиев. Припомняме, че мъжът е прикован на инвалидна количка след преживяно заболяване. Живее на втория етаж на жилищен блок и не може да се придвижва свободно. Съпругата му Силвия преди дни е намерила възможност чрез програма на социалното министерство да бъде финансирано..
Георги Барутчиев вече осем години гледа живота през прозореца. Единственият му контакт със света е чрез съпругата му Силвия Барутчиева, телевизора и телефона. Причината е преживяно заболяване, след което той е прикован на инвалидната количка. В началото е можел да излиза по малко от дома. Това обаче става все по-невъзможно. Доскоро е успявал с..
Младите хора започват да се вълнуват от естрадата. Особен интерес предизвика песента "Синева" на Васил Найденов покрай филма за Гунди. Това мнение изрази младата певица Гергана Стоянова, която е една от солистките в концерта "Дихание" на Орлин Горанов. Музикалното събитие ще се проведе на 13 февруари пред кърджалийска публика, а изпълнителката е..
Наближава единственият празник на свинските уши, който тази година ще се състои в Стара Загора. В града няма ресторант, в който да не се предлага този специалитет, и докато някои бърчат пренебрежително носове, други с удоволствие си отхапват от колагеновия специалитет. Мнозина го смятат за деликатес, и го предлагат в различни вкусове и с..
В област Кърджали най-вероятно няма да обявят грипна епидемия, смята личният лекар от Момчилград д-р Невин Садъкова. Случаите са по-малко от преди седмица и според нея разпространението на болестта е по-слабо. Д-р Садъкова коментира и в кои случаи лично тя изписва антибиотик. Това няма как винаги да се прави с антибиограма, левкоцитите..
Продължава разговора ми с Дафина Терзиева за бижутата, които създава, съжалява ли, че не работи като психолог и за една от изложбите й. Дафина рисува на тема „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“ за Регионалния етнографски музей, който прави експозиция на тема лица на магията, магическата сила на растенията и ритуалите..
Ботулиновият токсин е отрова, но по подобие на змийската, може да се използва и за лечение, въпросът е в дозата. Това припомни в ефира на Радио Кърджали един от водещите дерматолози в страната и директор на кърджалийската болница проф. д-р Тодор Черкезов. Повод за разговора с него станаха множеството случаи на жени, които от клиентки станаха пациентки..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478