Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елван Гюркаш: Данъчното облекчение за деца може да се ползва авансово



През месец юли 2022 беше увеличен размера на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания, които ще се прилагат само за доходите придобити през 2022 година. На годишна база за:

  • едно ненавършило пълнолетие дете – 6 000 лв /сума за получаване до 600 лв/;
  • две ненавършили пълнолетие деца – 12 000 лв /сума за получаване до 1200 лв/;
  • три и повече ненавършили пълнолетие деца – 18 000 лв /сума за получаване 1800 лв/;
  • дете с 50 и с над 50 на сто вид и степен на увреждане – в размер на 12 000 лв /сума за получаване 1200 лв/

Конкретният размер на облекчението зависи от броя на децата и се приспада от сумата от годишните данъчни основи за данък върху общият доход /основата, върху която се начислява данък/ по чл.17 от ЗДДФЛ до размера на тази сума.Лицата, които отговарят на всички условия, определени в закона  и описани по-долу в статията, могат да ползват облекченията по два начина:

  • чрез работодателя по основното трудово правоотношение на физическите лица, при годишното облагане на доходите от трудови правоотношения.
  • С подаване на годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ. В тези случаи декларациите за ползване на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания се подават с годишната данъчна деклараци.

С няколко въпроса относно авансовото ползване на данъчното облекчение за деца и деца с увреждания чрез работодателя се обърнахме към директора на офиса на НАП в Кърджали  Елван Гюркаш.

Въпрос:  Г-жо Гюркаш, какво означава авансово ползване на данъчното облекчение за деца?

 За първи път тази година се дава възможност това данъчно облекчение да се ползва авансово през годината. Сумата на данъчното облекчение за деца, която се възстановява на работникът/служителя във ведомостта за заплати, се приспада от общото задължение за данък върху общия доход на фирмата, т.е. каквото възстановява работодателят, същата сума приспада от задължението си за ДОД към НАП.

Чрез авансовото ползване на съответното данъчно облекчение, тежестта на работодателя намалява, защото сумата се разсрочва три пъти през годината, а не веднъж на годишна база. Например, родител с две непълнолетни лица, при ползване на

данъчно облекчение в края на годината, ако служителят отговаря на всички описани по-горе условия , работодателят трябва да му възстанови сума в общ размер до 1200 лв.  При авансово ползване на данъчното облекчение за юли приспада 600 лв, за октомври – 300 лв, за годишното преизчисляване – 300 лв. По този начин не се натоварва работодателя с по-големи суми за изплащане, респективно приспадане от общия размер на ДОД за следващите месеци.

Въпрос:  На какви условия трябва да отговаря работника, за да ползва данъчните облекчения за деца ?

1.  Данъчните облекчения се ползват на първо място за доходите, които се облагат с данък върху общата годишна данъчна основа / т.нар. ДОД/, това са доходи от трудови правоотношения, друга стопанска дейност, наеми, продажба на имущество, други източници и след това от годишната данъчна основа по чл.28 от ЗДДФЛ за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец;

  1. По принцип всяко от облекченията се ползва само от единия родител. Има случаи, когато размерът на облекчението надвишава сумата на годишната данъчна основа на единия родител, тогаваразликата се ползва от другия родител, като подаде годишна данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ за 2022. 

3.  Важно условие, за да се възползвате от данъчното облекчение за деца, е да нямате неплатени публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение. Преди да предоставят необходимите документи за получаване на данъчно облекчение, лицата трябва да проверят данъчно-осигурителната си сметка със своя ПИК-код издаден от НАП. Ако имат задължения , следва да ги погасят, за да се възползват  от данъчната отстъпка. Наличието на задължения за местни данъци и такси, които подлежат на принудително изпълнение и събиране от НАП, също може да стане причина родителите да не получат данъчното облекчение;

Въпрос: Това означава ли, че през октомври могат да бъдат подадени декларации за ползване на облекчението пред работодателя?

Да. Месечната данъчна основа за месец октомври се намалява със сбора от сумите за месеците юли-септември:

  • едно ненавършило пълнолетие дете – в размер на 500 лв месечно или 1500 лв за тримесечието;
    • две ненавършили пълнолетие деца – в размер на 1 000 лв. месечно или 3 000 лв за тримесечието;
    • три и повече ненавършили пълнолетие деца – в размер на 1 500 лв. месечно или 4 500 лв за тримесечието;
    • дете с 50 и с над 50 на сто вид и степен на увреждане – в размер на 1 000 лв месечно или 3 000 лв за тримесечието;

    Това означава, към октомврийската заплата родителите могат да получат допълнително следните суми за:

    • едно ненавършило пълнолетие дете – 150 лв;
    • две ненавършили пълнолетие деца – 300 лв ;
    • три и повече ненавършили пълнолетие деца – 450 лв;
    • дете с 50 и с над 50 на сто вид и степен на увреждане – 300 лв;

    Въпрос:  А за останалите месеци до края на тази календарна година?


    За месеците октомври-декември 2022 г. данъчните облекчения се ползват при изчисляване на годишната данъчна основа по реда на чл.49 от ЗДДФЛ
    Работникът/служителят еднократно избира да приложи авансовото ползване на съответното данъчно облекчение чрез предоставяне на писмена декларация пред работодателя, с която декларира, че:

    1.  за прилагане на всяко от данъчните облекчения следва да изпълни условията, предвидени в чл.22в и 22г от ЗДДФЛ;

    2.  другият родител, съответно другият приемен родител, близък или роднина, няма да ползва авансово намалението за съответната данъчна година;

    3.  работникът/служителят няма да ползва данъчните облекчения при друг работодател;

    Въпрос: Кой не може да ползва данъчни облекчения за деца ?


    Родители, които през цялата 2022 година са в майчинство, не могат да ползват данъчните облекчения, тъй като доходът, който са получавали е необлагаем, т.е. не са плащали данък, за който да се ползва облекчението. При тези случаи данъчното облекчение може да се ползва от другия родител. Също така  не могат да се възползват и самоосигуряващи се лица и лицата получаващи възнаграждения за положен личен труд в дружеството, независимо че за изплатеният доход се начислява данък.

Интервюто с директора на офиса на НАП в Кърджали  Елван Гюркаш  може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Секулов: Имам блян за Източните Родопи

Последните си книги "Възхвала на провинцията" и "Корабът на сирените"   ще представи на фестивала "Мистериите на Хухла 2024" писателят, драматург и публицист Александър Секулов . Това ще се случи в първия ден на културните празници, 21 октомври, събота в двора на Костадин-Георгакиевата къща веднага след откриването на изложбата на автентични..

публикувано на 18.09.24 в 14:55

Нешко Нешев събира най-добрите български групи и изпълнители на своя юбилеен концерт

Тази есен Кърджали ще се предвърне в столицата на българската народна музика.  Световноизвестният акордеонист Нешко Нешев  събира най-добрите български групи и изпълнители на своя  юбилеен концерт - "Вечната музика на Нешко Нешев".  Орекестър "Канарите", Оркестър "Тракия" с Иво папазов, Теодоси Спасов, Славка Калчева, Росица Пейчева, Петя Панева -..

публикувано на 18.09.24 в 13:33

И в Златоград достъпват досиетата си

Над 200 души вече получиха достъп до електронното си здравно досие в мобилните пунктове, организирани от Регионалната здравна инспекция в Смолян и в Мадан, съобщиха от институцията. В сряда, на 18 септември т.г., ще бъде организиран такъв пункт в болницата в Златоград във времето между 10.00 и 16.00 часа, каза пред Радио Кърджали главният..

публикувано на 17.09.24 в 21:48

Ерол Мюмюн: Твърденията за уволнения и репресии са предизборен популизъм (видео)

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн отрече твърденията на областния лидер на ДПС Ресми Мурад за уволнения, репресии и натиск, оказвани върху държавни и общински служители, както и върху и представители на бизнеса в област Кърджали, заради подкрепата им за почетния председател на партия ДПС д-р Ахмед Доган.  Според Ерол Мюмюн Ресми Мурад не представлява ДПС..

публикувано на 16.09.24 в 15:45

Ресми Мурад: Поне осем кадри на ДПС са уволнени заради подкрепата си към Ахмед Доган (видео)

Шестима служители на общинската администрация в Кърджали, директорът на "Социално подпомагане" в Ардино и заместник-кмет на община Черноочене са уволнени заради подкрепата си за почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Това обяви за Радио Кърджали областният лидер на ДПС Ресми Мурад. "От началото на месеца насам са уволнение кадри на..

публикувано на 16.09.24 в 13:56

Тясната връзка с бизнеса отличава филиала на МГУ в Кърджали

45 са първокурсниците в кърджалийския филиал на Минно-геоложкия университет "Свети Иван Рилски". Общо 150 студенти се обучават във висшето училище тук. Приемът и тази учебна година е изпълнен на 100 процента, съобщи за Радио Кърджали заместник-директорът Николина Иванова.  Пет специалности, три от които в редовна форма, една в задочна и редовна и..

публикувано на 12.09.24 в 17:24