Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ да подкрепи правителство на "Промяната", без да иска нищо

Това е правилният ход за съставяне на кабинет и изход от политическата ситуация поред политолога Евгений Дайнов

Снимка: БГНЕС

Да мислят за народа; да седнат и се разберат за правителство, за да не ходим повече на избори; да направят компромиси; да взимат смели решения... Това са само част от посланията, които жители на Кърджали излъчиха в анкета, посветена на срещите, които президентът Румен Радев провежда с политическите сили преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.
Първи на "Дондуков 2" бяха от ГЕРБ-СДС. Вече стана ясно, че коалицията не може да даде гаранции, че ще успее да състави правителство, но ще направи опит да консолидира мнозинство, основано на ценности, а не на аритметически сбор.
Като грамотни и зрели разсъждения определи мненията на кърджалийци политологът Евгений Дайнов: "...и то в две посоки. Първата препотвърждава нещо, което се знае в политиката още от Аристотел насам - че правилните управляващи са онези, които, като управляват, управляват в интерес на общото благо, на хората. И тук има едно доста добро развитие на българската политическа култура. До преди 10-15 години те щяха да казват: Да мислят за мен, на мен да помагат. А задачата на политиците е да работят за всички и в никакъв случай не за себе си... И другото, което припламна като тема - да са почтени политиците. Защото дефиницията за политическа партия, която се преподава в университетите в цял свят и е на британския консерватор Едмънд Бърк от края на 18 век, се включват две неща, които не се преподават - че хората, събрали се в политическа партия, трябва да имат почтени цели и да ги преследват със справедливи средства. Изводът е, че хората в България придобиха солидна политическа култура. Но повечето от политиците изостават от хората."
Според Дайнов мнозинство в българския парламент може лесно да се състави на база евроатлантически ценности, демокрация, мир. Проблемът, обаче, в случая е при партиите, които се заявяват себе си като демократични и проевропейски, но има съмнения в почтеността им, като визира ГЕРБ и ДПС. "Препъни камъкът е непочтеността на тези две партии и най-вече Бойко Борисов, който има ход да се оттегли и да остави партията си в опозиция или да подкрепя втори мандат, без нищо да иска, да не иска достъп до обществени ресурси, така че да се пречисти, и темата за почтеността на ГЕРБ да бъде свалена от дневния ред. Бойко Борисов не прави това, той пречи това да се случи", коментира Евгений Дайнов.
Правителство с втория мандат би било възможно във варианта ГЕРБ да не са във властта, да не искат достъп до публични ресурси, но да подкрепят в парламента действията на правителство на Продължаваме промяната. Това е напълно възможно, ако ГЕРБ го пожелаят, смята политологът. 
Има шансовете и за правителство с третия мандат, ако бъде даден на Стефан Янев и "Български възход". "Той е най-сговорчивият човек в парламента и той ще може да договори някакъв тип коалиция. Там обаче Продължаваме промяната и Демократична България излизат в опозиция", каза Дайнов.
Според него кабинет от експерти не е работещ вариант, тъй като няма да има подкрепа на мнозинството в Народното събрание. Темата бюджет също не е обединителен фактор за бъдещото коалиционно управление, а по-скоро разделителна линия между политическите сили.

Целия разговор на Станислава Георгиева с Евгений Дайнов, както и анкетата с жители на Кърджали може да чуете в прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Станислава Георгиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Директорът на Смолянския театър е уволнен

Директорът на Смолянския драматичен театър Румен Бечев е освободен от длъжност, потвърдиха за БНР от Министерството на културата. Той е вторият директор на театър в страната, който служебният министър Найден Тодоров уволни тази седмица. В понеделник това се случи с директора на Разградския театър Левон Манукян.  И двамата са с обвинение в източване на..

публикувано на 04.10.24 в 17:17
Походът на тракийци пред Пантеона край Маджарово

Потомци на тракийци преминаха в поход по стъпките на мъчениците от 1913 г.

По стъпките на тракийските мъченици от 1913 година преминаха потомци на тракийски бежанци от цялата страна. Походът е традиционен, провежда се в края на септември всяка година. Той се организира от  Фондация ”Доктор Димитър Щерев” с ръководител професор Атанас Щерев от София в координация с Яни Янев - председател на Българския съюз на тракийските..

публикувано на 04.10.24 в 12:38
Снимката е илюстративна, архив

Скандал между двама в Кърджали прерасна в сбиване с пистолет и нож

Двама са задържани за хулигански действия в Кърджали, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали. В полунощ на 3 октомври зад заведение възникнал скандал между мъже на 25 г. и 34 г. Разправията прераснала в сбиване. По-младият произвел изстрел във въздуха с газов пистолет, а по-възрастният нанесъл порезни рани с нож на опонента си...

публикувано на 04.10.24 в 12:03

Неучебен ден за учениците от Крумовград за празника на общината

В петък, 4-и октомври учениците на територията на община Крумовград няма да учат.  Това съобщиха от общинската администрация.  Със заповед на кмета Себихан Мехмед денят е обявен за неучебен в училищата , с изключение на детските градини в град Крумовград. Поводът е започващият традиционен есенен фестивал "Сеид Баба".   Програмата в петъчния ден..

публикувано на 03.10.24 в 13:54

В Гърбище и Срънско се проведоха мевлиди за здраве

Традиционни мевлиди за здраве и плодородие се проведоха в ардинските села Гърбище и Срънско. На религиозните събития присъства и кметът на Ардино Изет Шабан представители на ръководството на общинската администрация. В Гърбище местни духовници четоха айети, а гостите бяха нагостени с три казана пилаф и един казан дроб-чорба, приготвени от..

публикувано на 29.09.24 в 15:20
В Татул се проведе мевлид

С мевлид в Татул и мае в Гургулица продължиха есенните празници в Момчилградско

Есенните празници на мюсюлманите в община Момчилград продължиха днес с мевлид в село Татул и есенно мае в Гургулица. В Татул десетки жители и гости на общината присъстваха на традиционния мевлид за здраве и берекет. Проявата посети и кметът Илкнур Зяким, заедно с ръководството на общинската администрация. Също днес управленският екип на..

публикувано на 29.09.24 в 14:35

Туристи прекратяват почивки в Гърция заради лошо време

Лошото време в Гърция принуждава туристите да прекратят по-рано почивките си, казаха хотелиери преди очакваната дъждовна седмица със силни ветрове. С 10 градуса ще спаднат температурите в страната до края на днешния ден, сочат прогнозите на синоптиците. Силни ветрове и дъждове обхващат постепенно Егейско море. В Йонийско море се очаква силата на вятъра..

публикувано на 29.09.24 в 12:37