Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Груев: Датата 10 ноември не е празник, но дава поводи за равносметка и размисли

Михаил Груев
Снимка: БГНЕС

10 ноември не е празник, но е забележима дата в българската история, дата, която дава повод за много размисли и равносметка. Това каза в сутрешния блок на Радио Кърджали доц. Михаил Груев, специалист по най-нова българска история и директор на Държавната агенция "Архиви" по повод годишнината от Десетоноемврийския пленум на Българската комунистическа партия през 1989 г., на който от власт беше свален Тодор Живков.

Датата се възприема като начало на неслучилия се според мнозина български Преход.
"За да се каже как се стигна до 10 ноември, трябва да тръгнем от идването на власт в Кремъл на Горбачов през март 1985 г. Един човек със съвършено различаваща се визия от тази на дотогавашните съветски ръководители... През 1987 г. той вече започва сериозно да говори за реформа на системата, не просто за козметични промени. Опитът да се прокара в България идеята за "социализъм с човешко лице" среща съпротивата на Живков и кръга около него и това убеждава Горбачов в необходимостта от отстраняването на Живков. И някъде от 88-ма той, чрез съветския посланик Шарапов, започват сериозно да действат в тази посока", припомня хронологията доц. Груев. Той уточни, че нито един от участвалите в заговора срещу Живков не си е представял, че свалянето му от власт ще отпуши "ефекта на доминото" и ще доведе до цялостен разпад на комунистическата система. 
"Тихият преврат" срещу Живков отпушва един процес, който не е праволинеен, но извежда страната до Европейския съюз, НАТО, до друга цивилизационна орбита. Спечелихме свободата на мисълта, на съвестта, на изразяването. Това са неща, които са абсолютна ценност. Възможността на българите да пътуват свободно, да участват в глобалния пазар. Всичко това са успехи, които не могат да бъдат подценявани, смята доц. Груев. Според него сред загубите, които носи 10 ноември на българското общество, е известната социална сигурност на времето преди, уюта на живеене в едно затворено и обозримо общество от типа на патриархалното, но това е ефект не само от политическите промени, но и от общия ход на модернизацията. Що се отнася до носталгията, която днес обзема част от хората по времето преди 89-та, тя също е нещо естествено, казва доц. Груев: "Донякъде е носталгия по изгубената младост. Има рационални причини и обяснения за нея, но факт е, че носталгията по дефиниция е свързана с нещо безвъзвратно отминало. Онази система няма как да се върне. Тя беше осъдена от историята." 
Българското общество сбърка в тези 33 години с "бавното откъсване от миналото и това беше свързано и с начина, по който се проведе приватизацията в страната, начина, по който стана възстановяването на земеделската собственост и тази колебливост при навлизането в новия живот", каза още доц. Михаил Груев. Кражбите и корупцията също са част от това сбъркано разбиране за демокрация според него. Но те не са изобретение на демокрацията и неин патент. Те са част от нашия начин на мислене - като почнете от османско време и стигнете до наши дни. Проблемът на съвременното общество е, че то продължава да не намира ефективни механизми за противодействие, смята историкът.
Що се отнася до любопитното съвпадение, че към 10 ноември 1989 г. Тодор Живков управлява еднолично 33 години, а днес се навършват 33 години от преврата срещу него, а за да бъде символиката още по-силна, 33 се приема за числото на Христовата възраст, което носи знак за зрялост и нов етап в развитието на човешкия живот, доц. Груев не вижда някакво знаменателно съвпадение, а по-скоро любопитна и забавна случайност.
"Не мисля, че поставяме ново начало. Българското общество е доста фрагментирано и разкъсано. Без съмнение едно болно общество, за съжаление, а лечение в близко време не се вижда", смята доц. Груев.
целия разговор на Станислава Георгиева с доц. Михаил Груев може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Георгиeв: Намираме се в конституционна и политическа криза

  Ситуацията в държавата в момента е тежка ,намираме се в конституционна и политическа криза, каза в ефира на Радио Кърджали областният координатор за Кърджали и Хасково на ПП "Възраждане", депутататът Георги Георгиeв.  Той  добави, че " Всеки едни избори променят много ситуацията в държавата. Виждате, че след последните избори не само се..

публикувано на 21.08.24 в 11:07

Проф. Юксел Йозкан: Разцеплението в ДПС ще стимулира избирателите в Турция

Според проф. Юксел Йозкан, бивш депутат в турския Меджлис и бивш дългогодишен председател на изселническа организация "Балгьоч" , разцеплението в ДПС ще стимулира изселниците и те ще са по-активни на предстоящите избори. „Разцеплението в ДПС ще задълбочи политическата криза в страната. Разбира се, това пък от своя страна ще се отрази и на..

публикувано на 15.08.24 в 11:25

Владимир Чукич: Новият лукс е не петзвезден хотел, а спокойствието

Истинският лукс е не хотел с пет звезди и всички екстри, а естествената обстановка и добро отношение. За това художникът Владимир Чукич все повече е привлечен от гръцкото море и го предпочита. Иначе пази много свежи и носталгични спомени от детството си, когато баща му го е водил на Созопол и бил в "принудителна ваканция" на море по..

публикувано на 14.08.24 в 13:24

Строят модерно стрелбище в землището на Жинзифово

Съюзът на ловците и риболовците-Кърджали строи стрелбище в землището на Жинзифово на площ от 7.5 дка, близо до язовира. То ще бъде модерно и ще отговаря на всички европейски изисквания. Това се случва след 10 години бюрокрация, преобразуване на земи и различни други спънки , обясни председателят на Сдружението инж. Васил Дончев.  В..

публикувано на 13.08.24 в 12:04

Мнение: Сезонните инфекции стават целогодишни

Наблюдава ли се край на сезонността на инфекциите, какви са най-честите вирусни инфекции в момента, различават ли ги лесно лекарите и как се справят в Момчилград, където в момента липсва педиатър. Нека чуем разсъжденията на д-р Невин Садъков: „Вече някак се разми сезонността с появата на вирусите. Според мен почти целогодишно хората боледуват и..

публикувано на 12.08.24 в 15:11
Преплуването на яз.

Силен е интересът към преплуването на яз. "Кърджали" седмица преди събитието

В събота, 17 август, за 11-ти път ще се проведе традиционното преплуване на язовир "Кърджали". Сборният пункт е рано сутринта в 8 часа до кораба-ресторант "Емона" на залива край Енчец. След инструктаж и загрявка ще бъде даден старт на преплуването. То се организира от треньора по водна топка Величко Карабоюков, съвместно със спортен клуб по водна..

публикувано на 12.08.24 в 09:40

Слаб интерес към конкурсите за директори на училища в област Кърджали (ОБНОВЕНА)

Изключително слаб е интересът към конкурсите за директори на училища в област Кърджали. Едва няколко са подадените документи десет дни преди крайния срок, който изтича на 19 август. 25 са обявените директорски позиции. Те са за пет професионални гимназии, 14 основни училища и пет средни училища. Това съобщи за Радио Кърджали..

публикувано на 09.08.24 в 10:13