Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радостина Лулова: Винаги искам повече

След престижно класиране на Световното по екипировъчен трибой кърджалийската състезателка вече гледа към Европейското по класически трибой

Радостина Лулова на Световното първенство по екипировъчен трибой в Дания
Снимка: личен архив

Състезателката по силов трибой от Кърджали Радостина Лулова извоюва сребърен и бронзов медал в движенията клек и мъртва тяга на Световното първенство по екипировъчен трибой. В многобоя в категория 63 кг нашето момиче остана четвърто след най-силните жени. Шампионатът се проведе във Виборг, Дания, от 14 до 19 ноември и се излъчваше на живо по Евроспорт. Радостина тренира в Спортен клуб Юнак - Кърджали под ръководството на Александър Пеловски, който е и нейн партньор в живота. Тя е и една от тримата номинирани за анкетата на Община Кърджали Спортист на годината за тази година и един от малкото състезатели в света, които тренират едновременно и класически трибой, и екипировъчен. 

"Разбира се, аз винаги съм искала повече и повече. Но си давам сметка, че като за първо Световно, предвид, че аз с екипировъчен трибой се занимавам от началото на годината - това е много добро класиране. Няма как да не съм доволна", каза за Радио Кърджали Радостина Лулова. Тя уточни, че конкуренцията в нейната категория е била сериозна. Първа е станала украинка, която "е легенда в този спорт и държи всички световни рекорди. Втора е еквадорка - също много силна. Трета е норвежката, която е европейски шампион за тази година".

Радостина вече добива популярност сред спортните среди в екипировъчния трибой. Някои вече я знаят от Европейското по-рано тази година и от фестивала "Арнолд класик", който се проведе през септември във Великобритания и на който Радостина беше единственият български представител. "Може би бяха изненадани, защото аз много надскочих резултата си на клека. За съжаление на тягата не можах да направя това, което съм правила преди", коментира Радостина.

В екипировъчния трибой голяма роля за представянето на спортиста има трикото, с което се явява на състезания. То е изработено от специална материя. За съжаление, за поредно участие в престижен турнир Радостина се явява с трико назаем, а не със собствено. Дори на световното се наложило да сменя много бързо екипа си преди третия опит на тягата, защото това, с което вдигала, й било голямо. Импровизация, както я нарече тя, която й носи успех, тъй като с третия опит печели медала.

Радостина Лулова няма спонсори, но е оптимист, че ще се намерят фирми и институции, които ще поискат да й помогнат, особено след тези успехи, които носи на Кърджали и на България.

Сега е номинирана и за анкетата на Община Кърджали "Спортист на годината". Вълнува се и няма търпение да обявят резултатите, но в момента повече внимание обръща на предстоящото Европейско първенство по класически силов трибой, което започва от 2 декември в Полша.

"Много е трудно да направиш две състезания толкова близки едно до друго и то едното да е по екипировъчен трибой, а другото - по класически, които са много различни, като два различни спорта са", казва Радостина Лулова  и уточнява, че "като цяло в световен мащаб са много малко състезателите, които си позволяват да участват и на екипировъчен, и на класически трибой". 


Станислава Георгиева разговаря с Радостина Лулова за световното първенство, за отминалите състезания и за предстоящото Европейско по класически трибой. Чуйте повече в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Нели Найденова

За седми път Маджарово ще е домакин на Фестивал на лешояда

Традиционният седми поред Фестивал на лешояда в Маджарово тази година ще се проведе в периода 6-8 септември и ще започне в петък вечерта с концерти на групите "Карандила" и "ЗоР МаЖор". Това съобщи за Радио Кърджали Нели Найденова от фондация "По-диви Родопи", организатор на тридневното събитие. Игри, презентации, прожекции на филми, изложба,..

публикувано на 23.08.24 в 15:39

Ангелина Костова: Най-много са кандидатите за директор на училище извън Кърджали

26 кандидати са допуснати до втория етап на конкурса за директори на училища в област Кърджали. Те ще се борят за 15 директорски места в основни и средни училища и професионални гимназии. Общо подаденият брой заявления до крайния срок е 32. Това съобщи за Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова...

публикувано на 23.08.24 в 15:09
Никола Чанев, областен управител на Кърджали

Никола Чанев: Притеснителна, но не и критична е ситуацията с язовирите в област Кърджали

Язовир „Студен кладенец“ е пълен на 55 процента от обема си, водата в яз. „Кърджали“ е дори повече – почти 65 %. Това съобщи за Радио Кърджали областният управител Никола Чанев. Той уточни, че актуални данни за състоянието на всички язовири е публикувана на сайта на Министерството на околната среда  и водите. „Дали ситуацията е..

публикувано на 23.08.24 в 14:07

Община Смолян със значително по-чист въздух заради новите печки

Община Смолян има значителни успехи за постигане на по-добро качество на атмосферния въздух в резултат на намаляване на фините прахови частици. Това е свързано с многото кандидати домакинства, които са поискали да сменят старите си печки на твърдо гориво с нови уреди на пелети и на ток. В момента общината реализира втора фаза по проекта ,..

публикувано на 22.08.24 в 14:05
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: Време е вече Доган да си ходи

Ако бай Хасан от Джебелско село види на живо някъде Ахмед Доган, ще му каже да си тръгва вече.   Това мнение изказа пред Радио Кърджали Гюнер Тахир – председател на Национално движение за права и свободи и бивш зам.-председател на ДПС. Според него, след Тодор Живков, Доган е вторият политически лидер в България, който е начело на една..

публикувано на 22.08.24 в 11:11

Георги Георгиeв: Намираме се в конституционна и политическа криза

  Ситуацията в държавата в момента е тежка ,намираме се в конституционна и политическа криза, каза в ефира на Радио Кърджали областният координатор за Кърджали и Хасково на ПП "Възраждане", депутататът Георги Георгиeв.  Той  добави, че " Всеки едни избори променят много ситуацията в държавата. Виждате, че след последните избори не само се..

публикувано на 21.08.24 в 11:07

Проф. Юксел Йозкан: Разцеплението в ДПС ще стимулира избирателите в Турция

Според проф. Юксел Йозкан, бивш депутат в турския Меджлис и бивш дългогодишен председател на изселническа организация "Балгьоч" , разцеплението в ДПС ще стимулира изселниците и те ще са по-активни на предстоящите избори. „Разцеплението в ДПС ще задълбочи политическата криза в страната. Разбира се, това пък от своя страна ще се отрази и на..

публикувано на 15.08.24 в 11:25