Един от най-често консумираните продукти в България, сиренето, се оказва, че е най-проблемната хранителна стока, произвеждана у нас. Производителите масово продължават да не спазват традициите за преработка на млечни продукти и законите регулиращи тази дейност. Последното проучване на Българската асоциация "Активни потребители" е проведено върху 48 марки краве сирене, закупени от различни търговски обекти в София, Пазарджик, Симитли и Перник през месец септември и октомври 2022г. Лабораторно е определено водното съдържание (сухо вещество), а при 6 селектирани проби е определено и съдържание на немлечни мазнини. При 35 от пробите водното съдържание е над 60%, а в 12 от тях е дори над 70%.
Целта на изследването е определяне на качеството на бяло саламурено сирене чрез съпоставяне на лабораторно измереното водно съдържание със заложената в БДС стойност за този показател. В теста са включени 30 търговски марки сирене, като една от тях е закупена два пъти от различни търговци в София и Русе. Сирената са закупувани от 6 града от страната (София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе и Перник) от различни магазини. Основен критерий за подбор е ниската цена - под 10 лева за килограм. Пробите са транспортирани до офиса на Активни потребители в София и предадени на лаборатория за определяне на водното съдържание. Резултатите, както и достъпната на етикетите информация на продуктите, са представени в таблицата.
Бялото саламурено сирене е традиционен продукт консумиран от милиони българи. Сиренето се ползва като богата на протеини и минерали храна и се усвоява лесно от човешкия организъм. На пазара се предлагат стотици марки сирена, което осигурява богат избор за потребителите. В същото време през последните 20 години зачестяват сигналите и съмненията за злоупотреби в качеството на всички млечни продукти, което и фокусира усилията на Активни потребители върху тази тема.
Защо производителите добавят вода в сиренето. Отговорът е прост – заради себестойността. Колкото по-малко мляко се използва за направата на 1 кг сирене, толкова по-голяма е печалбата на производителя. Допълнително, наличието на повече вода в храните не се възприема толкова негативно от потребителите, поне не колкото влагането например на палмово масло и за много хора това е безобидна измама.
Методи за задържане на повече вода в сиренето:
Технологични – това са случаите, когато сиренето не зрее достатъчно или когато нарязаните буци не се отцеждат и пресоват. По този начин не може да се постигне драстично повишаване на водното съдържание.
Влагозадържащи химикали – са например нишестетата и различни полизахаридни технологични добавки и гелосващи/желиращи агенти (Е номера). Повечето от тях са разработени за сладкарската промишленост но се прилагат и от производители искащи да вкарат вода в сирена и месни продукти. Понякога за тази цел се използват и растителни протеини и различни соли или комбинации от всичко изброено.
Нетрадиционни ензимни препарати – при производството на сирене се добавят ензими за коагулация на протеините. Това е традиционна стъпка. През последните години в млекарския сектор навлизат обаче ензими с много по-различна функция. Основен представител на „иновациите“ е трансглутаминазата. Този ензим вместо да разгражда млечните протеини, което спомага за по-доброто храносмилане от хората, има коренно различно действие. Трансгутаминазата образно казано омрежва белтъците. Тя свързва веригите на отделните протеини в едно цяло. По този начин продукта става механично по-здрав и задържа повече вода без да се разпадне. От практическа гледа точна се получава „сирене“ от по-малко суровина, вместо мляко там има вода. Заедно с това трансглутаминазата консервира продукта, като пречи на традиционните ензими наречени протеази и млечно-киселите бактерии да разграждат казеина на млякото.
Снимки: Нина Милошевич
Планови хирургически операции вече ще се извършват и вечер и през почивните дни в държавните болници в Турция, предвижда Министерството на здравеопазването на страната, но лекари възразиха срещу промените, които според тях няма да са в услуга на пациентите. В циркулярно писмо на Министерството, за което съобщи турската частна телевизия НТВ, се..
Потребителската такса, която се дължи при всяко посещение при общопрактикуващ лекар, да бъде обвързана отново с минималната работна заплата. За това ще настояват от Българския лекарски съюз /БЛС/, каза в интервю за NovaNews председателят на съюза д-р Николай Брънзалов. В момента тя е фиксирана сума и е в размер на 2.90, а ако бъде изпълнено искането на..
С възпоменателна церемония и поднасяне на цветя пред паметната плоча на отец Благой Топузлиев в Кърджали почетоха жертвите на тоталитарните режими. Така градът се присъедини към европейските инициативи, посветени на този специален ден, който е днес. Инициативата е на общинския съветник от "Демократична България" Радослав Милев. Денят 23 август не е..
Трети ден продължава съборът в село Дружинци, община Кирково. Празникът вече е традиционен, провежда се за пети път. Тази година преминава под наслова "Пази традициите и гледай в бъдещето". За поредна година ж ители и гости от цялата страна и от чужбина се обединяват около ценности като дом, род, уважение, живот, имане, наследство, идеали. Акцентите..
Доклад на Световната банка препоръчва актуализация на данъка върху имотите в България в следващите 12 - до 18 месеца и да отпадне данъчната отстъпка от 50% за основното жилище. Икономисти смятат, че е време за реформата, за да се стабилизира финансовото състояние на общините и да се преодолеят несъответствията в данъчните оценки. Делът на собствените..
В старопланинския курорт Беклемето днес се събират пчелари от цялата страна на традиционната Национална пчеларска среща Север - Юг Традиционната среща се организира от пчеларските дружества в Троян и Карлово. Започва в 10:00 ч, като са предвидени лекция и дискусия по проблемите на пчеларството и кръгла маса с участието на председателите на пчеларските..
Все повече хора в Кърджали проявяват интерес към безплатните обучения за придобиване на нова професия или развитие на дигитални умения. Курсовете се провеждат по програми на Агенцията по заетостта и са достъпни както за безработни, така и за работещи. Това съобщи директорът на Бюрото по труда в Кърджали Метин Хафъзсалим . По думите му, интересът..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478