Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за три вида рак организира РЗИ-Кърджали за хора без здравни осигуровки

Снимка: БГНЕС

Регионалната здравна инспекция в Кърджали организира скринингова кампания за диагностика на онкологични заболявания при здравно неосигурени лица. До 15 декември желаещите от цялата област, които нямат здравни осигуровки, могат да се запишат с телефонно обаждане в РЗИ за безплатните профилактични прегледи. 
Те ще са ранно откриване на рак на маточната шийка, рак на гърдата при жените и рак на дебелото и правото черво при двата пола. 
Кампанията е в изпълнение на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021 – 2025 г. на Министерство на здравеопазването. Целта й е да осигури достъп до здравни услуги на здравно неосигурените лица за превенция на онкологичните заболявания чрез ранно диагностициране, съобщи за Радио Кърджали Росица Чилингирова, началник отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето" в РЗИ-Кърджали.
"Здравно неосигурените нямат достъп до здравни услуги и ако решат да отидат в лечебно заведение, се налага да извървят дълъг път със заплащане на здравни вноски до добиване на права, после избор на лекар, което отнема дълъг период от време и забавя всичко, свързано с лечението", обясни Росица Чилингирова. Тя призова неосигурените да използват тази възможност, още повече, че диагностиката в ранен етап е предпоставка за успешно лечение.
"Трябва да мислим без страх за профилактичните прегледи. Голяма част от хората не са склонни да участват в подобни кампании, заради страх от болка, дискомфорт или опасения от евентуален лош резултат. Когато няма болка, която да принуждава човек да потърси лекарска помощ, когато няма указания от лекар, които да задължат човек да си направи изследвания, някак си хората чакат последния момент, когато болестта е вече в ход и понякога е нещата са необратими", смята Росица Чилингирова. 
В първата седмица от обявяването на кампанията едва четирима души проявиха интерес и се записаха. Към момента интересът се повишава, уточни здравният специалист. Според нея в подобни кампании информацията стига до хората малко по-бавно, но ако има интерес, ще се търси вариант акцията да се удължи във времето, за да могат всички записали се да се прегледат.

В срок до 15 декември 2022 г. всички желаещи здравно неосигурени лица могат да се запишат за безплатните прегледи на телефони: 0361/6-02-96,  0885 77 88 27,  0884 33 16 16 в РЗИ-Кърджали.

За разлика от тази кампания за ранна диагностика на онкологични заболявания при здравно неосигурени лица, огромен интерес от първия ден е предизвикала вече преминалата акция за измерване на костната плътност. "Наложи се да направим запитване за второ и трето удължаване", каза Росица Чилингирова. Тя уточни, че прегледите, които е трябвало да се проведат през ноември, са отложени за януари 2023 г. заради отсъствие на специалиста, но всички записани ще бъдат уведомени.
Интерес е имало и към кампанията за измерване на кръвната захар, която РЗИ-Кърджали проведе по повод 14 ноември - световния ден за борба с диабета. Тази акция продължава и към момента с измерване на кръвната захар по институции и предприятия, които са пожелали служителите им да бъдат изследвани.
В началото на декември по повод Световния ден за борба със СПИН традиционно РЗИ-Кърджали организира и безплатни и анонимни изследвания за ХИВ, хепатит В и С и сифилис. Тя ще продължи до 9 декември. Желаещите могат да посетят лабораторията в РЗИ, за да направят изследванията. 
Повече за кампанията, целите й и работата на РЗИ-Кърджали в сферата на профилактиката чуйте в следващия разговор на Станислава Георгиева с Росица Чилингирова, началник отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето" в РЗИ-Кърджали в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Плащаме данъци и осигуровки средно за 7 минути в НАП-Кърджали

Близо 37 хиляди граждани са посетили офиса на НАП в Кърджали от началото на 2024 година до края на август. Средно на ден служителите на офиса са обслужвали по 250 клиенти, като за всеки от тях са отделили около 7 минути, а те са изчаквали средно по около 4 минути. Това каза за Радио Кърджали директорът на приходната агенция в Кърджали Нериман Сали...

публикувано на 06.09.24 в 17:49
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Да последваме примера на предците и да се обединим за доброто на държавата

Това е ден, в който нашите предци са доказали, че когато сме обединени можем да правим всичко в името на държавата и за добруването на хората. Така поздрави за Деня на Съединението депутатът от 50-то Народно събрание и областен лидер на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева в ефира на Радио Кърджали.  „Като политици, които сме отговорни, които..

публикувано на 06.09.24 в 17:22
Снимката е илюстративна

Д-р Николай Бояджиев: Съединението е сред най-важните събития в новата ни история

Съединението е една от най-важните дати в новата българска история. Това каза в ефира на Радио Кърджали д-р Николай Бояджиев от Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. „На 6 септември 1885 година става Съединението на Княжество България и Източна Румелия, като по този начин е отстранена една от големите несправедливости на..

публикувано на 06.09.24 в 17:09

Стефан Танев: За ивайловградското вино казват трайност има, търпимост няма

По-рано започна гроздоберът тази година в Ивайловградско.  Причината  - топлата и безснежна зима, заради която лозите се развиха по-рано от обикновено.  За това пък качеството на гроздето е много добро, каза за Радио Кърджали Стефан Танев, бивш кмет на Ивайловград, а понастоящем – винопроизводител. Топлото време е оказало влияние на..

публикувано на 30.08.24 в 16:23
Ибрахим Карахасан - Чънар

Ибрахим Карахасан-Чънар: ДПС умира

ДПС умира. Вероятно ще се явят две фракции на Движението в изборите за следващия парламент, но ако изобщо влязат, няма да са фактор . Това провидя докторът на историческите науки, писател, журналист, Ибрахим Карахасан-Чънар в коментар за Радио Кърджали. „Двубоят между Делян Пеевски и Ахмед Доган продължава. Но на този етап, като че ли Делян..

публикувано на 28.08.24 в 07:35