Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кафето - познатото и непознатото. Или знаем ли какво пием?

3
Велислав Панчев (вляво) и Иван Парнаров
Снимка: Радио Кърджали
Започваме деня си с него. Вдъхваме аромата му. Наслаждаваме се на първата глътка. Пием го след хранене, по време на почивка, на крак. То ободрява и сближава. Независимо дали е чисто или с мляко, горчиво или сладко, горещо или студено, всички обичаме кафето. Познаваме ли го обаче? Знаем ли какво пием? А как се прави хубаво кафе? 

"Хубавото кафе е това, което на нас ни харесва, и е приготвено по начина, който ни харесва. Всичко е въпрос на вкус", каза в сутрешния блок на Радио Кърджали бариста специалистът Иван Парнаров. Това потвърждава и Велислав Панчев - търговец на кафе. "Кафето е напитка за познавачи. Тези, които искат да пият вкусно кафе, техните критерии са различни от тези на човек, който просто иска да изпие едно кафе", обяснява Велислав.

Най-използваните видове кафе са арабика и робуста. Арабиката се характеризира с богата вкусова палитра (плодове, цветя, карамел, ядки). Нивото на кофеин и количеството му е по-малко. По-малко е и съдържанието на масла или т.нар. крема - познатия за всички каймак. Робустата е обратното - богата на масла, прави страхотна крема, а във вкусовия спектър е доста тясна - обикновено вкуса на робустите бива описван като земен, тревист, гумен, обяснява Иван Парнаров. Чиста робуста се пие трудно, но при правилно блендиране и съчетаване с арабика се получава добър баланс, казва той.

Според Велислав Панчев клиентите по принцип търсят хубаво кафе, но предпочитат по-евтиното. Ако е хубаво, но в по-висок ценови клас, не го харесват.

Иван казва, че основните вкусови характеристики, които трябва да имат блендираните кафета, са тъмен шоколад, ядки и карамел. Те могат да бъдат придобити при по-тъмно изпичане на кафето. Всъщност нивото на изпичане е ключово за вкуса, разбира се, след уменията на бариста, т.е. на човека, който го приготвя, смята Иван и обяснява, че едно кафе може да бъде изпечено по 50 различни начина и да придобие петдесет различни вкусови профила.


За съжаление, българинът пие некачествено кафе, смятат двамата специалисти. "В нашия район в заведенията пием горчиво кафе с каймак, което не е вкусно", казва Велислав. 

А що се отнася до "дългото" кафе, то е така наречения "балкански синдром" и не се прави никъде другаде, освен на Балканите, обяснява Иван. Илюзия е, че дългото кафе е по-слабо. Това не е така, дори напротив. На отпиване е "по-рехаво", но има повече кофеин от нормалното. И още нещо - освен повече кофеин, има и канцерогенни вещества. "Кофеинът има ниска разтворимост във вода, която се увеличава прогресивно, ако добавим висока температура и повече време. Иначе казано - в първите 20 секунди от започването на изтичането на еспресото, в чашата първо влизат етеричните масла, след тях така наречените твърди неразтворими частици. След 30-та секунда започва да се разтваря тежкият и истински кофеин. Заедно обаче с други вредни вещества", навлиза в теорията Иван Пърнаров. Той съветва, ако искате да пиете повече кафе, да помолите бармана да напълни чашата до половината с топла вода от машината и да пусне в нея едно нормално или късо еспресо. Така ще бъде хем вкусно, хем няма да е вредно. 

Именно Иван Парнаров е човекът, който обучи тазгодишната бариста-шампионка на България Синем Муса, за която Радио Кърджали вече разказа. Освен първото място на Синем, Иван е горд и с четвъртото на другото кърджалийско момиче - Супита Шенкова. А двамата с Велислав Панчев вече имат амбицията да направят училище за баристи в Кърджали и да обучават и други хора, които искат да изучат тайните на кафето и как да приготвят най-вкусното еспресо. Това е едно от първите неща, с които ще се заемат след настъпването на новата година.

Целия разговор на Станислава Георгиева с Иван Парнаров - бариста специалист и обучител, и с Велислав Панчев - търговец и ценител на кафето, може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Никола Рахнев: Без природата сме загубени

В неделя пред театъра в Кърджали от 14.30 всички хора от областта ще имат възможност да отнесат фиданки със себе си, за да засадят бъдеще за нашата планета. Доброволци ще им раздадат 20 000 дръвчета - плодни, медоносни, паркови. Инициативата е втора по рода си в Кърджали, но поредна за Гората бг. Създателят на организацията Никола..

публикувано на 29.11.24 в 14:56
Стада пашуват по дъното на яз.

Отглеждат дини на дъното на язовир

Колко са вкусни дините, отгледани на дъното на язовир? На този въпрос могат вероятно да отговорят хората от кърджалийското село Лисиците. Селото е известно с най-дългия въжен мост у нас, на който туристи и от страната, и от чужбина прииждат, сега основно в почивните дни, дори само, за да си направят впечатляващо селфи.  А той, мостът, е..

публикувано на 28.11.24 в 17:54

Дами от клуб „Ахридос“ с благотворителна кампания за хора в нужда

В продължение на две седмици жените от Спортно-интелектуалния клуб „Ахридос“ демонстрираха ангажираност и съпричастност, включвайки се активно в благотворителна кампания, насочена към социално уязвимите групи в обществото. С много желание и отдаденост те събраха десетки кашони, пълни с дрехи, обувки, завивки и детски играчки, които ще бъдат дарени на..

публикувано на 27.11.24 в 13:44
Нешко Нешев

Юбилейният концерт на Нешко Нешев: Тържество на таланта, традицията и вдъхновението (ГАЛЕРИЯ)

На сцената на Театрално-музикалния център в Кърджали се проведе изключителен концерт по случай 70-годишния юбилей и 50 години на сцената на един от най-талантливите акордеонисти в България – Нешко Нешев. Събитието се превърна в празник на българската музикална традиция, събрало на едно място най-обичаните фолклорни изпълнители и почитатели...

обновено на 27.11.24 в 13:28

Идва Коледа! Да преоткрием важните неща под елхата

Да вярваш в любовта, да знаеш, че семейството и приятелството са значими, да браниш правдата, да вярваш, че любовта е по-силна от омразата. Тези ценности и истини са най-доброто, което можем да си пожелаем да преоткрием тази Коледа край елхата и рождението на Исус. Позабравените послания ни напомнят  момчетата от група "Хоризонт", които..

публикувано на 26.11.24 в 17:28
Марияна Стоянова, Заместник-директор на СУ „Йордан Йовков“; Диляна Гюрова, Експерт програми и проекти във фондация „Джуниър Ачийвмънт България“; Людмила Чаушева, Директор на СУ „Йордан Йовков“ и Ирина Илиева, Оперативен директор, Изпълнителен директор (2023-2024) във фондация „Джуниър Ачийвмънт България“ (от ляво надясно)

Добра практика по предприемачество показаха йовковци на национален форум

Директорът на Средно училище „Йордан Йовков“ Людмила Чаушева, представи на националния форум „Ние сме бъдещето“ добра практика по предприемачество, разработена и внедрена в школото в Кърджали. Форумът се проведе в Габрово, а организатори бяха Регионално управление на образованието, Фондация „Джуниър Ачийвмънт България“ (JA Bulgaria), Община..

публикувано на 25.11.24 в 19:39

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването Нурай Садулов ни отвежда на романтична разкодка в страната на любовта и виното с рубриката "Франция, мон Амур!".  Очакват ни още изненади, само  останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и онлайн, в реално време на binar.bg Желая Ви приятно слушане!

публикувано на 24.11.24 в 17:51