"Хубавото кафе е това, което на нас ни харесва, и е приготвено по начина, който ни харесва. Всичко е въпрос на вкус", каза в сутрешния блок на Радио Кърджали бариста специалистът Иван Парнаров. Това потвърждава и Велислав Панчев - търговец на кафе. "Кафето е напитка за познавачи. Тези, които искат да пият вкусно кафе, техните критерии са различни от тези на човек, който просто иска да изпие едно кафе", обяснява Велислав.
Най-използваните видове кафе са арабика и робуста. Арабиката се характеризира с богата вкусова палитра (плодове, цветя, карамел, ядки). Нивото на кофеин и количеството му е по-малко. По-малко е и съдържанието на масла или т.нар. крема - познатия за всички каймак. Робустата е обратното - богата на масла, прави страхотна крема, а във вкусовия спектър е доста тясна - обикновено вкуса на робустите бива описван като земен, тревист, гумен, обяснява Иван Парнаров. Чиста робуста се пие трудно, но при правилно блендиране и съчетаване с арабика се получава добър баланс, казва той.
Според Велислав Панчев клиентите по принцип търсят хубаво кафе, но предпочитат по-евтиното. Ако е хубаво, но в по-висок ценови клас, не го харесват.
Иван казва, че основните вкусови характеристики, които трябва да имат блендираните кафета, са тъмен шоколад, ядки и карамел. Те могат да бъдат придобити при по-тъмно изпичане на кафето. Всъщност нивото на изпичане е ключово за вкуса, разбира се, след уменията на бариста, т.е. на човека, който го приготвя, смята Иван и обяснява, че едно кафе може да бъде изпечено по 50 различни начина и да придобие петдесет различни вкусови профила.
За съжаление, българинът пие некачествено кафе, смятат двамата специалисти. "В нашия район в заведенията пием горчиво кафе с каймак, което не е вкусно", казва Велислав.
А що се отнася до "дългото" кафе, то е така наречения "балкански синдром" и не се прави никъде другаде, освен на Балканите, обяснява Иван. Илюзия е, че дългото кафе е по-слабо. Това не е така, дори напротив. На отпиване е "по-рехаво", но има повече кофеин от нормалното. И още нещо - освен повече кофеин, има и канцерогенни вещества. "Кофеинът има ниска разтворимост във вода, която се увеличава прогресивно, ако добавим висока температура и повече време. Иначе казано - в първите 20 секунди от започването на изтичането на еспресото, в чашата първо влизат етеричните масла, след тях така наречените твърди неразтворими частици. След 30-та секунда започва да се разтваря тежкият и истински кофеин. Заедно обаче с други вредни вещества", навлиза в теорията Иван Пърнаров. Той съветва, ако искате да пиете повече кафе, да помолите бармана да напълни чашата до половината с топла вода от машината и да пусне в нея едно нормално или късо еспресо. Така ще бъде хем вкусно, хем няма да е вредно.
Именно Иван Парнаров е човекът, който обучи тазгодишната бариста-шампионка на България Синем Муса, за която Радио Кърджали вече разказа. Освен първото място на Синем, Иван е горд и с четвъртото на другото кърджалийско момиче - Супита Шенкова. А двамата с Велислав Панчев вече имат амбицията да направят училище за баристи в Кърджали и да обучават и други хора, които искат да изучат тайните на кафето и как да приготвят най-вкусното еспресо. Това е едно от първите неща, с които ще се заемат след настъпването на новата година.
Целия разговор на Станислава Георгиева с Иван Парнаров - бариста специалист и обучител, и с Велислав Панчев - търговец и ценител на кафето, може да чуете в прикачения звуков файл.
Предаването " Вкусен следобед" се слуша и зад граница. Там имаме аудитория и благодарение на нашите приятели в странство . Кулинарката Петя Аргирова овкусяваше неделите ни, с нейните любопитни и подробни рецепти, които винаги се случват . Запомнящи са интервютата за масления щолен, за заешките бутчета от Тюрингия, за това как се..
Eдна от големите приятелки на предаването, поетесата Божидара Ангелова посвещаваше остроумни и забавни стихотворения на "Вкусен следобед", а много често и разсмиваше слушателите с глъвоблъсканиците как да почиваме на Луната, коя е промоцията на всички промоции , как да се измъкнем живи, ако не разпознаваме приятелите и шефа си и с..
И друга наша приятелка зад граница побърза да ни поздрави, още повече, че и "Вкусен следобед", и самата тя, наскоро имаха рожден ден, тоест делят една и съща съдба в календара . В своето представяне Весела пише, че е поносимо разсеяна; ужасяващо бавна, но точна и вярна . Затова дори и когато си говорим отвреме навреме, тя е невероятна..
Първата приятелка на предаването "Вкусен следобед" бе Роса Соколова - писателят енергетик, чийто дом е нейна крепост. Там беше и първата ни среща, а освен нея, там ме посрещна и невероятно трудолюбивия Алдо, както и куче, костенурка , котка и красива градина с екзотични плодове. А първия ни десерт заедно беше пъпеш с други плодове и сок от бъз...
Цвети Радева, водещата на фолклорното предаване „Имат ли песните спиране?“ по програма „Хоризонт“ на БНР, спечели голямата награда „Сирак Скитник“ за 2024 г. „Тази награда е голямо признание, защото тя е точно за фолклорно предаване,“ сподели Цвети Радева. „Не очаквах това отличие, особено след като бях в конкуренция с Радио Варна и техните..
Къде в града биха се реализирали с испански език, първо. Във моето училище има 0.5 паралелка строителство и архитектура и 0.5, говоря, за 2024 - 2025 та година - 0.5 интериорен дизайн. Знаете, че в сектора и ма недостиг на кадри. Ученици от езикови паралелки масово учат архитектура". "Мисля, че е редно да се даде шанс на такива гимназии,..
Община Кърджали прави за трети път опит да сформира доброволно формирование, което да помага на огнеборците, както и при наводнения, земетресения, издирване на хора при кризисни ситуации. Кандидатите трябва да са здрави и неосъждани, като преминават 160 часа обучение, което им се заплаща . Заплащат се и дейностите, в които ще участват...
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478