Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елван Гюркаш: Остава отстъпката от 5% за ранно онлайн деклариране на доходите за 2022г.

Данъчната кампания 2023 г. стартира на 10 януари с възможността за подаването на декларациите за доходите на физическите лица по електронен път, по пощата и в офисите на приходната агенция. За повече подробности се обърнахме към директора на офиса на НАП в Кърджали г-жа Елван Гюркаш.

- Госпожо Гюркаш, стана ясно в предварителния разговор, че тази година отново ще се използват обичайните начини за подавне на данъчните формуляри – по пощата, на място в офиса на НАП и по електронен път , подписана с ПИК или КЕП /квалифициран електронен подпис/. А физическите лица ще имат ли възможността да се възползват от готова, попълнена данъчна декларация, която да подадат отново онлайн?

Да. В началото на март 2023 г., след подаването на данните от работодатели и платци на доходи, ще бъде пусната и е-услугата за достъп до предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея ще бъдат вписани автоматично данни за получени през 2022 г. доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други.

- Отстъпката остава ли 5 % и какви са условията тя да бъде ползвана?

Да остава размера на отстъпката, който е 5 % за ранно онлайн деклариране. Срокът за нейното ползване е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май, първият работен ден след 30 април.

Тук искам да допълня за лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, че те подават декларациите си от 1 март до 30 юни. Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък /чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни.

- Ще ви помоля, да маркирате и данъчните облекчения, от които тази година могат да се възползват задължените лица, подавайки данъчните си декларации.

И през тази година очакваме да бъдат подадени повече данъчни декларации от родители, които желаят да се възползват от данъчното облекчение за деца и деца с увреждания, тъй като в средата на миналата година беше увеличен размера на тези данъчни облекчения , които ще се прилагат само за доходите придобити през 2022 година. За едно дете облекчението е в размер на 600 лв. , за двете деца -1 200 лв, за три и повече – 1 800 лв. А за дете с 50 и с над 50 на сто вид и степен на увреждане – 1 200 лв.

Останалите облекчения, от които могат да се ползват задължените лица са: данъчно облекчение за лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност; данъчно облекчение за млади семейства с ипотечни жилищни кредити; облекчение за лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане; облекчение за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране; данъчно облекчение за подобряване и/или ремонт на недвижим жилищен имот.

Важно условие за ползването на облекченията, регламентирано в ЗДДФЛ е, че те могат да се ползват , при условие че данъчно задълженото лице няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация. Лицата могат да се възползват от е-услугата за проверка /с ПИК или КЕП/ и заплащане на налични задължения, преди подаване на годишната декларация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Секулов: Имам блян за Източните Родопи

Последните си книги "Възхвала на провинцията" и "Корабът на сирените"   ще представи на фестивала "Мистериите на Хухла 2024" писателят, драматург и публицист Александър Секулов . Това ще се случи в първия ден на културните празници, 21 октомври, събота в двора на Костадин-Георгакиевата къща веднага след откриването на изложбата на автентични..

публикувано на 18.09.24 в 14:55

Нешко Нешев събира най-добрите български групи и изпълнители на своя юбилеен концерт

Тази есен Кърджали ще се предвърне в столицата на българската народна музика.  Световноизвестният акордеонист Нешко Нешев  събира най-добрите български групи и изпълнители на своя  юбилеен концерт - "Вечната музика на Нешко Нешев".  Орекестър "Канарите", Оркестър "Тракия" с Иво папазов, Теодоси Спасов, Славка Калчева, Росица Пейчева, Петя Панева -..

публикувано на 18.09.24 в 13:33

И в Златоград достъпват досиетата си

Над 200 души вече получиха достъп до електронното си здравно досие в мобилните пунктове, организирани от Регионалната здравна инспекция в Смолян и в Мадан, съобщиха от институцията. В сряда, на 18 септември т.г., ще бъде организиран такъв пункт в болницата в Златоград във времето между 10.00 и 16.00 часа, каза пред Радио Кърджали главният..

публикувано на 17.09.24 в 21:48

Ерол Мюмюн: Твърденията за уволнения и репресии са предизборен популизъм (видео)

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн отрече твърденията на областния лидер на ДПС Ресми Мурад за уволнения, репресии и натиск, оказвани върху държавни и общински служители, както и върху и представители на бизнеса в област Кърджали, заради подкрепата им за почетния председател на партия ДПС д-р Ахмед Доган.  Според Ерол Мюмюн Ресми Мурад не представлява ДПС..

публикувано на 16.09.24 в 15:45

Ресми Мурад: Поне осем кадри на ДПС са уволнени заради подкрепата си към Ахмед Доган (видео)

Шестима служители на общинската администрация в Кърджали, директорът на "Социално подпомагане" в Ардино и заместник-кмет на община Черноочене са уволнени заради подкрепата си за почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Това обяви за Радио Кърджали областният лидер на ДПС Ресми Мурад. "От началото на месеца насам са уволнение кадри на..

публикувано на 16.09.24 в 13:56

Тясната връзка с бизнеса отличава филиала на МГУ в Кърджали

45 са първокурсниците в кърджалийския филиал на Минно-геоложкия университет "Свети Иван Рилски". Общо 150 студенти се обучават във висшето училище тук. Приемът и тази учебна година е изпълнен на 100 процента, съобщи за Радио Кърджали заместник-директорът Николина Иванова.  Пет специалности, три от които в редовна форма, една в задочна и редовна и..

публикувано на 12.09.24 в 17:24