Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малките групи „живеят“ трудно в народното събрание

Григор Захариев: Парламентът работеше под външен натиск

Григор Захариев
Снимка: Мехмед Реджеб


Като недобра оцени работата на отминалото 48-мо народно събрание депутатът от Кърджали от партия „Български възход“ Григор Захариев.

Сред трудните решения, взети от закрития вече парламент, той посочи свързаните със закупуването на втора ескадрила от F16. Екс депутатът призна, че на Комисията по отбрана се е наложило да направи неоправдана на пръв поглед сделка. Посочи и причината – „поради грешки и неща, които не са догледани в първата сделка, втората трябваше да бъде направена, за да бъдат доставени още осем самолета и въоръжение към първите осем. Това беше една сделка, която бяхме принудени да направим, защото, ако бяхме получили първите осем самолета, те нямаше да могат да изпълняват своите функции. … Аз, лично, подкрепих  идеята за вторите осем самолета, защото смятам, че това е пътят за модернизация на българската армия. Ние трябва да имаме  съвременно въоръжение и то да е функционално“, каза Захариев.

Не добра е оценката на депутата за работата на 48-то НС, като цяло. „Твърде много време се губи в „излишни“ дебати. Неща, които са ясни вече като гласуване и като законопроекти, се обсъждаха с часове. Нещо, което аз, лично, не го приемам за нормално“.

Народното събрание работеше под много силен външен натиск, имам предвид държави … чуждестранни интереси. Партия „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ въведоха много такива законопроекти, даже до последно гласувахме такива неща, които не са от дневния ред на българския народ“, каза екс депутатът. Като пример Захариев посочи гласуването за Гладомора в Украйна през 1932-1933 г. „Това не е нещо, което е на дневен ред за българския народ. Имаше много законопроекти, които  можехме да видим през това време и те да се отразят пряко на живота на народа, който ни е изпратил там заради това да се грижим за него“, категоричен беше той.

Захариев изрази надежда за по-голяма избирателна активност, за да има достатъчна представителност следващия парламент. „С новия Изборен кодекс, който приехме ударно и според мен пак под някакъв натиск, не мога да кажа какъв, би трябвало да се активизира народа да гласува по-масово“, каза екс депутатът.

Другото му очакване е, че „хората, които ще влязат в парламента, ще се занимават повече с дневния ред на българските граждани“.

По повод социологическо проучване, което сочи голям брой разочаровани избиратели на партия „Български възход“, Захариев коментира: „До голяма степен по-големите парламентарни групи ни потискат от гледна точка на това, че дори и част от нашите идеи те си ги присвояват“. Като пример той посочи възможността възобновяеми енергоизточници да се монтират в домакинствата. „Ние направихме така че това да не бъде с разрешителен режим от енергоразпределителните дружества, с които в един момент частникът става конкурент. Ние това го направихме, но по-големите партии казаха – ами, благодарение на нас стана. Малка парламентарна група трудно съществува в това пространство без да й бъде отнета възможността да има собствено лице“, категоричен беше Захариев. По оценката му най-голямото разочарование на избирателите на партията е дошло от гласуването за предоставяне на оръжие на Украйна. „Аз, лично гласувах против. Но и там нещата стояха малко по-различно. Ние казахме така: искаме да получи българската армия оборудване и въоръжение такова, каквото е необходимо и ние да дадем наше. Това обаче, първото, се пропусна и в края на краищата остана, че сме гласували за даването на оръжие на Украйна, което в този си вид, според мен не е добре за България“.

Акценти в предизборната кампания на партия „Български възход“ ще са проблемите на хората, „всичко, което касае народа пряко, неговото съществуване и оцеляване в тези тежки кризи, които са в момента в България, които се вихрят със страшна сила.

В 48-мия парламент групата на „Български възход“ „направихме всичко възможно да има диалог и този диалог да води не към разрушаване на мостовете между хората и между парламентарните групи, а към създаването дори и на нови мостове. Всички, които се опитаха да направят нещо, сме ги подкрепили, като сме си запазили своята самоличност и идентичност. Мисля, че в 49-ия парламент ще има по-голяма диалогичност“ изрази увереност Григор Захариев.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тясната връзка с бизнеса отличава филиала на МГУ в Кърджали

45 са първокурсниците в кърджалийския филиал на Минно-геоложкия университет "Свети Иван Рилски". Общо 150 студенти се обучават във висшето училище тук. Приемът и тази учебна година е изпълнен на 100 процента, съобщи за Радио Кърджали заместник-директорът Николина Иванова.  Пет специалности, три от които в редовна форма, една в задочна и редовна и..

публикувано на 12.09.24 в 17:24

Милко Багдасаров: Не е вярно, че левите формации в Обединената левица нямат електорат

В навечерието на Съединението на България БСП и левите партии в страната официално се обединиха, а името на коалицията, с която ще се явят на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври е „БСП – Обединена левица“. В интервю за Радио Кърджали, областният лидер на БСП в Кърджали Милко Багдасаров, каза, че на 27 октомври..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Плащаме данъци и осигуровки средно за 7 минути в НАП-Кърджали

Близо 37 хиляди граждани са посетили офиса на НАП в Кърджали от началото на 2024 година до края на август. Средно на ден служителите на офиса са обслужвали по 250 клиенти, като за всеки от тях са отделили около 7 минути, а те са изчаквали средно по около 4 минути. Това каза за Радио Кърджали директорът на приходната агенция в Кърджали Нериман Сали...

публикувано на 06.09.24 в 17:49
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Да последваме примера на предците и да се обединим за доброто на държавата

Това е ден, в който нашите предци са доказали, че когато сме обединени можем да правим всичко в името на държавата и за добруването на хората. Така поздрави за Деня на Съединението депутатът от 50-то Народно събрание и областен лидер на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева в ефира на Радио Кърджали.  „Като политици, които сме отговорни, които..

публикувано на 06.09.24 в 17:22