Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалистът: Язовирната стена трябва да е жива, за да е сигурна

Снимка: Радио Кърджали

Язовирната стена е като живо същество. Тя се мести, отклонява, както и толкова милиметри, колкото е необходимо, за да остане стабилна при засилен натиск в критични ситуации. Хората трябва да са спокойни. Категоричното мнение изказа пред Радио Кърджали инж. Иван Делчев, който дълги години беше началник на „Язовири и каскади“ НЕК – язовирен район Кърджали.

Съоръжението е много стабилно. Още с изготвянето на техническия проект за строителството са заложени високи стойности за критични ситуации. При такива, вкл. земетресение, екипът прави определени замервания на техническите показатели, за да се следи сигурността на язовирната стена. „Самата стена в такива ситуации има някакви деформации, някакви отклонения, но те са заложени в определени стойности за експлоатацията на съоръжението. Стената е много сигурна и издържа на високи натоварвания“, категоричен бе инж. Делчев.

Стената на яз. „Кърджали“ е висока 103.50 м и е четвъртата по височина в момента в България. По дъгата, по короната, е дълга 403 м. Изградена е от 25 отделни блока и бетонните инжекции, които са правени са, за да могат да се запълнят фугите между отделните блокове, посочи данни екс началникът.

Стената е като живо същество – тя се движи, за да преодолява напрежението и така запазва стабилността си. „Тя трябва да бъде „жива“. Хората трябва да се притесняват, когато няма движение“, каза инж. Делчев.

Единственото земетресение, което е усетила най-чувствително е това във Вранча (4 март 1977 г.). "Тогава отклонението на стената в короната, горе, се премести 6 мм посока вода и 4 мм посока въздух. И това е само моментно залюляване и след това се възстановява в първоначалното си положение и се успокои. Това е единственото земетресение, което най-чувствително го усети стената“, спомни си инженерът.

Хората да бъдат спокойни. При високи води, при земетресение досега в моя дългогодишен опит и стаж, който имам на язовира, нищо необичайно не се е случвало. Страх никога не съм забелязвал в екипа“, категоричен беше дългогодишният началник на язовирен район Кърджали.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тясната връзка с бизнеса отличава филиала на МГУ в Кърджали

45 са първокурсниците в кърджалийския филиал на Минно-геоложкия университет "Свети Иван Рилски". Общо 150 студенти се обучават във висшето училище тук. Приемът и тази учебна година е изпълнен на 100 процента, съобщи за Радио Кърджали заместник-директорът Николина Иванова.  Пет специалности, три от които в редовна форма, една в задочна и редовна и..

публикувано на 12.09.24 в 17:24

Милко Багдасаров: Не е вярно, че левите формации в Обединената левица нямат електорат

В навечерието на Съединението на България БСП и левите партии в страната официално се обединиха, а името на коалицията, с която ще се явят на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври е „БСП – Обединена левица“. В интервю за Радио Кърджали, областният лидер на БСП в Кърджали Милко Багдасаров, каза, че на 27 октомври..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Плащаме данъци и осигуровки средно за 7 минути в НАП-Кърджали

Близо 37 хиляди граждани са посетили офиса на НАП в Кърджали от началото на 2024 година до края на август. Средно на ден служителите на офиса са обслужвали по 250 клиенти, като за всеки от тях са отделили около 7 минути, а те са изчаквали средно по около 4 минути. Това каза за Радио Кърджали директорът на приходната агенция в Кърджали Нериман Сали...

публикувано на 06.09.24 в 17:49
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Да последваме примера на предците и да се обединим за доброто на държавата

Това е ден, в който нашите предци са доказали, че когато сме обединени можем да правим всичко в името на държавата и за добруването на хората. Така поздрави за Деня на Съединението депутатът от 50-то Народно събрание и областен лидер на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева в ефира на Радио Кърджали.  „Като политици, които сме отговорни, които..

публикувано на 06.09.24 в 17:22