Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Богданов: Скоро ще има овладяване на цените на храните, а дори и спад

Лъчезар Богданов
Снимка: Стопкадър, bTV



Правителството обяви наскоро, че въвежда механизъм за наблюдение и контрол на цените на основните хранителни продукти. " В тази област от доста години повече се говори, отколкото да има някакви реални действия, които могат да доведат до резултат", каза главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов. Той определи мерките на правителството като: " Шумно прокламирани инициативи, които в крайна сметка не могат да доведат до нещо особено. Същото е и с информационните идеи хората да следят цените... Да, хубаво е хората да следят цените, да са информирани, но това отново не е директна мярка. Тя по-скоро в средносрочен план ограмотява потребителите, насърчава ги да търсят информация, да следят и пазаруват разумно, което разбира се, че има ефект върху пазара. Едни по-критични, по-информирани потребители естествено, че оказват натиск върху някои търговци, които се опитват да продадат по-скъпо..., но така или иначе това няма да има някакво пряко, директно въздействие точно сега."

Това, че цените са по-високи отпреди една година е факт, но скоро ще има овладяване на цените на храните, а дори и спад,  прогнозира за Радио Кърджали главният икономист в Института за пазарна икономика. Според него Комисията за защита на конкуренцията трябва да влезе в задълженията си за да спомогне това да се случи:" Една от ролите на КЗК е да види дали има някакви картелни споразумения в нарушение на свободата на пазара и на конкуренцията. А това което знаем е, че те са решили да разследват цената на олиото миналата зима и още нямат решение. За какво говорим? Те ако 11 месеца разследват само пазара на олио и не могат да стигнат до решение за какво говорим? Това е един орган, който на хартия трябва да върши тази работа, но на практика не може да я върши. "

Лъчезар Богданов каза, че в момента цените на основните земеделски продукти са отново надолу, което би трябвало в един момент да се пренесе и върху цените на основните хранителни продукти. Скоро ще има овладяване на цените на храните, а дори и спад, прогнозира икономистът, но това ще стане под въздействието на пазарни фактори, а не заради държавната намеса.

 

Интервюто с главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Беркант Барзат

РИК назначи всички СИК, веднага започнаха замени

Две са подадените жалби в Районната избирателна комисия в Кърджали от началото на предизборната кампания. Те са от една и съща политическа формация и се отнасят за неправомерно поставени агитационни материали. Това потвърди за Радио Кърджали председателят Беркант Барзат. Жалбите са проверени от членове на РИК, очаква се на следващо заседание..

публикувано на 03.10.24 в 18:06

Неучебен ден за учениците от Крумовград за празника на общината

В петък, 4-и октомври учениците на територията на община Крумовград няма да учат.  Това съобщиха от общинската администрация.  Със заповед на кмета Себихан Мехмед денят е обявен за неучебен в училищата , с изключение на детските градини в град Крумовград. Поводът е започващият традиционен есенен фестивал "Сеид Баба".   Програмата в петъчния ден..

публикувано на 03.10.24 в 13:54

В Гърбище и Срънско се проведоха мевлиди за здраве

Традиционни мевлиди за здраве и плодородие се проведоха в ардинските села Гърбище и Срънско. На религиозните събития присъства и кметът на Ардино Изет Шабан представители на ръководството на общинската администрация. В Гърбище местни духовници четоха айети, а гостите бяха нагостени с три казана пилаф и един казан дроб-чорба, приготвени от..

публикувано на 29.09.24 в 15:20
В Татул се проведе мевлид

С мевлид в Татул и мае в Гургулица продължиха есенните празници в Момчилградско

Есенните празници на мюсюлманите в община Момчилград продължиха днес с мевлид в село Татул и есенно мае в Гургулица. В Татул десетки жители и гости на общината присъстваха на традиционния мевлид за здраве и берекет. Проявата посети и кметът Илкнур Зяким, заедно с ръководството на общинската администрация. Също днес управленският екип на..

публикувано на 29.09.24 в 14:35

Туристи прекратяват почивки в Гърция заради лошо време

Лошото време в Гърция принуждава туристите да прекратят по-рано почивките си, казаха хотелиери преди очакваната дъждовна седмица със силни ветрове. С 10 градуса ще спаднат температурите в страната до края на днешния ден, сочат прогнозите на синоптиците. Силни ветрове и дъждове обхващат постепенно Егейско море. В Йонийско море се очаква силата на вятъра..

публикувано на 29.09.24 в 12:37

Българите живеят по-дълго от гражданите на другите страни от Евросъюза

По данни на европейската статистика българите живеят по-дълго и в добро здраве в сравнение с гражданите на останалите страни-членки на Европейския съюз. България изпреварва с повече от 4 години средните нива за Евросъюза на фона на най-ниската очаквана продължителност на живот и дълго нерешените проблеми в здравеопазването у нас. България се класира..

публикувано на 28.09.24 в 11:40

Български и гръцки частни съдебни изпълнители обсъждат трансграничното сътрудничество

Български и гръцки частни съдебни изпълнители обсъждат на конференция трансграничното сътрудничество, включително и по производства, по които осъдени в едната държава пребивават в другата. Според Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, добра основа за взаимодействие са законодателни промени, влезли в сила от началото на..

публикувано на 28.09.24 в 10:08