Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават претърсванията във връзка с откритите 18 мъртви мигранти в камион

Снимка: БГНЕС

Полицаи и следователи претърсваха различни адреси през изминалата нощ в цялата страна, предаде репортер на БНР. Акцията е във връзка с откритите 18 мъртви нелегални мигранти в камион близо до софийското село Локорско.

До момента петима са отведени в полицията. Следствените действия продължават и през днешния ден.

През изминалата нощ имаше операции на полицията и следователи в различни части на страната. Продължава да се установява кой е карал товарният камион, в който са открити нелегалните имигранти, изоставени до село Локорско.

18 от бежанците бяха намерени мъртви, най-вероятно поради липсата на въздух в товарната част на превозното средство.

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов:

"Няколко от пътуващите в камиона са се задушили – 18 трупа и 34 оцелели граждани на Афганистан, доколкото знаем от техни данни става въпрос за афганистански граждани".

Част от отведените от полицията имат криминални регистрации за различни видове престъпления, обясни директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Атанас Илков.

"Това са лица, за които има достатъчно основание да смятаме, че имат съпричастност към деянието във връзка с каналджийската дейност. Едно от лицата е с няколко досъдебни производства."

Очаква се през днешния ден претърсванията на различни адреси в страната да продължат.

Следователите и полицаите ще установяват кой точно е карал камиона, в който бяха открити нелегалните имигранти. Водачът все още е неизвестен, след като изостави превозното средство до село Локорско с над 50 нелегални имигранти, 18 от които починали от задушаване.

От "Пирогов" съобщават, че спокойно е преминала нощта за пострадалите мигранти, настанени в лечебното заведение.

Под наблюдение остават двама мъже. Подобрява се състоянието на други четири мъже заедно с едно непълнолетно момче, които са настанени в токсикологията на "Пирогов".

Мигрантите, настанени в “Пирогов” имат увреждане на мускулатурата поради продължително обездвижване, уточняват в прессъобщение от здравното заведение.

Общо 34-ма мигранти са настанени в болници в столицата, сред които в болница "Св. Анна", във Военномедицинска академия, в ИСУЛ, в Токуда и в МВР болница.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хасково обявява конкурс „Народни будители” 2024

Община Хасково и Младежки център Хасково обявяват национален конкурс "Народни будители" 2024г. Конкурсът е посветен на Деня на народните будители - 1 ноември.  Право на участие в него имат ученици от 5 до 12 клас. Те са разпределени в две възрастови групи: 5 - 7 клас и 8 - 12 клас. Категориите, в които участниците могат да се включат са:..

публикувано на 02.10.24 в 15:26

Хванаха столичанин и родопчанин с кокаин и марихуана

По време на специализирана операция срещу употребата и разпространението на наркотици, вчера са задържани двама души в Смолян. Около 16:00 часа на бул. "България" е спрян автомобил "Фолксваген Туран", управляван от 35-годишен софиянец. При направен тест за наркотични вещества е дадена положителна проба на кокаин. Малко по-късно на ул. "Бяло море" е..

публикувано на 02.10.24 в 13:27

Валута за близо 265 хиляди лв. задържаха на "капитан Андреево"

Недекларирана валута за 264 747 лева задържаха митническите служители на "Капитан Андреево" при две проверки. При единия от случаите в товарен автомобил с турска регистрация, пътуващ от Германия през България за Турция, във фабрична кухина са открити 100 000 евро. Във втория случай - при проверка на автобус, пътуващ от Румъния за Турция са открити..

публикувано на 02.10.24 в 11:19

Близо 31 хиляди българи ще гласуват в чужбина на парламентарния вот

30 688 наши сънародници са с потвърдени заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври. Те ще бъдат вписани в избирателните списъци по места, като в секциите зад граница ще могат да гласуват и неподали заявление, но ще попълват на място декларация. Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ, а техният брой има значение за това..

публикувано на 02.10.24 в 11:00

Печатницата на БНБ ще изработи бюлетините за изборите на 27 октомври

ЦИК обяви обществената поръчка за изработката и доставката на хартиените бюлетини и за ролките - специализирана хартия за машините за гласуване, за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.  Печатницата на БНБ, която по закон изпълнява дейностите, ще отпечата 6 хиляди и 800 бюлетини за страната и чужбина, с единична цена от 26 стотинки за бройка и..

публикувано на 02.10.24 в 10:56

ЦИК демонстрира гласуването с машина и показа бюлетината за вота

Централна избирателна комисия (ЦИК) демонстрира днес гласуването с машина и показа бюлетината за вота на 27 октомври. ЦИК показва бюлетината за вота, правят и демонстрация на машинното гласуване Демонстрацията бе направена от заместник-председателя и говорител на ЦИК Росица Матева по време на редовния брифинг на Комисията във връзка с..

публикувано на 01.10.24 в 17:00

Близо 1 млн. лв. източени от измамната схема в театрите на Разград и Смолян

Почти един милион лева (937 889) са откраднатите от Разградския филхармоничен театър пари, отклонени от група съучастници, за която се предполага че е ръководена от директора на театър Левон Манукян. Той и още трима пряко замесени бяха арестувани преди няколко дни в Пловдив.  Самият Манукян снощи бе предложен за освобождаване под парична гаранция от 50..

публикувано на 01.10.24 в 14:16