Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слави Василев: Парламентарната форма на управление е амортизирана

Снимка: БГНЕС

Политическата ни система в България не функционира. Страната е в авариен режим – президентско управление. Крайно време е политиците да поемат отговорност и да проведат дебата за промяна на начина на управление на държавата. Това коментира в ефира на сутрешния блок на Радио Кърджали политическият анализатор Слави Василев.

В следващото народно събрание няма да се „сглоби“ коалиция. Ако това се случи, тя ще е изключително неустойчива. Има три по-малки политически формации, които според последните социологически проучвания ще бъдат около 4 процентовата бариера. Ако по-малките партии влязат, шансът за съставяне на правителство става по-малък, защото, ако влязат само първите пет, които са над 4-процентовата бариера и са сигурни, то тогава първата и втората политическа сили – едните, които управляваха дванадесет години и другите, които се появиха на политическия небосклон като техен контрапункт, ще се коалират, но това правителство „няма да роди абсолютно нищо добро“. Вероятно като мотив ще бъде посочено извеждането на страната от кризата, допусна експертът. Ако малките партии влязат в парламента, вероятността за сформиране на правителство е по-малка, а ако не влязат – е по-голяма. Там, чисто математически, става по-сложно, тъй като отговорността се прехвърля върху повече на брой политически субекти и се размива“.

Парламентарната форма на управление се е амортизирала до степен, в която на практика сме в режим на президентско управление, което е аварийния режим на конституцията и той функционира доста по-добре, е мнението на политическия анализатор. Ако сега не се сформира правителство, ще отидем на шести поредни избори и това е структурен, сериозен проблем в политическата система. „Не може в шест поредни раздавания партиите да не могат да сглобят правителство. А дори и да сглобят, аз вярвам, че то ще е изключително краткосрочно, без сериозен хоризонт, да не говорим за сериозни реформи. Тази амортизация на политическата система в България трябва да накара партиите да се замислят сериозно по отношение на начина, по който ние функционираме като държава“, подчерта Василев.

Местните избори са важни, защото начинът, по който се усвоява ресурс от централно ниво, от тези, които ни управляват, минава през местната власт и това е жизненоважно за партиите, които управляват. Те затова влизат да управляват, за да може да имат кметове и общински съветници, за да могат да прокарват решения, които след тях носят определени икономически изгоди“, коментира Василев.

По повод липсата на програми, които политическите формации да представят в предизборната кампания, той каза, че „партиите обещават на килограм, ако отворите техните програми, те чертаят едно розово бъдеще, но никой не говори за тях, защото всички ние знаем, че това са приказки под шипковия храст, самите партии не вярват в програмите си, камо ли хората, които ги избират“.

Политическият анализатор подчерта, че в България има почва за демократичен многопартиен президентски режим на управление, в който плурализмът, демокрацията и свободата на гражданите са гарантирани. Тази система е много по-добра за България, защото отговорността и много по-ясна.

Ще гласувам, разбира се, но на мен и на миналите избори ми беше много трудно. Сега също ще ми бъде много трудно. Не съм гласувал с желание не помня откога. Същото ще бъде и сега, то ще бъде компромис, но такива са правилата на играта и ние трябва да играем по тях“, каза политическият анализатор Слави Василев.


По публикацията работи: Галина Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Новата учебна година бе открита във филиал „Любен Каравелов“ на Пловдивския университет

С тържествена церемония във филиала на Пловдивския университет в Кърджали – „Любен Каравелов“, бе дадено началото на новата академична година.  По традиция прозвучаха химните на България, ЕС и на филиал „Любен Каравелов”. Директорът на филиала доц. д-р Елисавета Семерджиева поздрави присъстващите и пожела на студентите успешна учебна година.  За БТА..

публикувано на 12.09.24 в 09:47

Започва имунизационната кампания срещу Covid-19

Започва имунизационната кампания срещу Covid-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г., съобщиха от здравното министерство. Приложението на новите ваксини ще бъде безплатно и започна от днес в цялата страна в кабинетите на Регионалните здравни инспекции и общопрактикуващите лекари. От доставените количества, 80 640 дози са предназначени за..

публикувано на 11.09.24 в 16:41

Румен Радев: Извън Европейският Съюз, Турция е най-големият търговско-икономически партньор на България

Президентът Румен Радев, каза, че Турция е най-големият търговско-икономически партньор на страната ни извън Европейския съюз.  Началото на проекта днес е свидетелство за възходящата тенденция в развитието на двустранните отношенията между България и Турция, която е най-големият търговско-икономически партньор на страната ни извън Европейския съюз...

публикувано на 11.09.24 в 13:27

Навършват се 23 години от атентатите на 11 септември 2001

Днес се навършват 23 години от смъртоносните атаки на 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона. При атаките от 11 септември 2001 година терористичната мрежа "Ал Кайда", оглавявана от саудитеца Осама бин Ладен, похитители превзеха едновременно 4 граждански самолета. Два от тях удариха кулите близнаци на Световния..

публикувано на 11.09.24 в 08:50
класна стая

95 първокласници в община Момчилград ще получат безплатни ученически пособия

Безплатни ученически пособия от първа необходимост ще получат в първия учебен ден първокласниците в община Момчилград. Те са 95 и за всеки един от тях общинската управа е осигурила комплект, който включва скицник, тетрадки, гланцово блокче, цветни моливи, флумастери, химикал, пластилин, химикали, ножица, молив, гума. Във всеки комплект има послание от..

публикувано на 10.09.24 в 15:05

Забавеното влизане в Еврозоната е най-големият ни проблем според Кольо Парамов

Най-големият ни проблем е, че забавихме влизането в Еврозоната с 10 -15 години.  Това каза в коментар за Радио Кърджали финансовият експерт и бивш ревизор на Българската народна банка Кольо Парамов: "Липсата на възможност ние да влезем в Еврозоната ни докарва в един допълнителен, тежък ресурсен план, който не се знае по какъв начин, каква връзка и..

публикувано на 10.09.24 в 11:40

Резултатите от матурите в професионалните училища са значително по-ниски от тези в профилираните

Абитуриентите от професионалните училища продължават да се представят доста по-зле на матурата по български език и литература в сравнение със своите връстници от останалите гимназии. Това показва анализ на Института за пазарна икономика въпреки че за втора поредна година разликата в успеха е намаляла. Макар и само с 5 стотни, разликата..

публикувано на 08.09.24 в 17:06