Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоинспекцията глоби Хасково и Симеоновград за незаконни сметища

Незаконно сметище
Снимка: БГНЕС

За неизпълнение на предписания за почистване на замърсени терени на Община Симеоновград са съставени два акта, а на Община Хасково - един.

Това съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково в отчет за дейността на институцията през месец февруари, предаде БТА.

Още три акта по Закона за водите са съставени за извършване на дейност без изградени пречиствателни съоръжения (ПСОВ) на дружеството, експлоатиращо канализационните системи на градовете Харманли, Любимец и Симеоновград.

През периода инспекторите са осъществили 108 проверки, от които 50 планови и 58 извънредни. 

При проверките са дадени 44 предписания за отстраняване на установени нарушения или за изпълнение на екологични изисквания.

В резултат на осъществения контрол, през месеца са почистени 14 замърсени терени на територията на Хасковска и Кърджалийска области. Експертите от инспекцията са извършили 13 проверки по постъпили сигнали и жалби, като са дадени съответни предписания за прекратяване на нарушенията и отстраняване на замърсяванията.

Глоби на общини от страна на РИОСВ-Хасково за различни нарушения на екологичното законодателството в областите Хасково и Кърджали има почти всеки месец.

През януари РИОСВ глоби кмета на община Харманли с 500 лв. за това, че със заповед е одобрил подробен устройствен план (ПУП) без проведена процедура по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда.


По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Заради засушаването кафето ще намалява, може да стане луксозна стока

Глобалното затопляне и сушата могат да засегнат толкова силно кафеените плантации и производството на кафе, че то да се превърне в луксозна стока, която не всеки ще може да си позволи. Това прогнозира Радина Калдамукова, магистър по геоекология от университета в град Тюбинген, Германия. Най-широко разпространените и предпочитани сортове като "Арабика"..

публикувано на 05.10.24 в 16:57
СГС наложи най-тежката мярка

Джейхан Ибрямов остава в ареста, реши СГС

Софийският градски съд наложи най-тежката мярка "задържане под стража" на депутата Джейхан Ибрямов. Преди дни Джейхан Ибрямов бе задържан, като при задържането му е открита сумата от 100 хил. белязани лв.  В мотивите на съда се посочва, че престъплението е сериозно и за него може да бъде наложена присъда до 6 години и глоба 5 хиляди лева за търговия с..

публикувано на 05.10.24 в 16:32

Отбелязваме Международния ден на учителя

На 5 октомври в България и още над 100 държави по света се отбелязва Деня на учителя. Идеята за празника идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя“. По повод годишнина от приемането на препоръките, ЮНЕСКО..

публикувано на 05.10.24 в 14:26

Силни дъждове и градушки връхлетяха Гърция, има наводнени пътища

Гърция е под влияние на силен циклон с дъжд и градушки. Има наводнени пътища на островите в Йонийско море. Циклонът се движи към северната част на страната. Властите предупреждават за внимателно шофиране по цялата пътна мрежа. Силни дъждове наводниха улици и пътища на остров Корфу. Пострадаха приземни етажи и магазини. Спряха движението на автомобили..

публикувано на 05.10.24 в 13:12

Откриват груповия лов на дива свиня

Откриват груповия лов на дива свиня, който ще продължи до втората неделя на месец януари 2025 г., съобщиха от Изпълнителна агенция по горите. Индивидуалното и групово ловуване на дребен местен и водоплаващ дивеч се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници. След 1 януари на водоплаващ дивеч може да се ловува и в сряда...

публикувано на 05.10.24 в 11:27
 Снимката е илюстративна - летището в Бейрут

Българи се прибраха от Ливан и с помощта на Канада

Първата група български граждани, които бяха изведени от Ливан със съдействието на Канада, се прибра благополучно в България тази нощ, съобщиха от Министерството на външните работи.  През цялото време Ситуационният център на външното ни ведомство, посолството ни в Бейрут, българските и партньорски служби са били в тясна координация.  Министерството..

публикувано на 05.10.24 в 10:27

Конкурс за стипендия организира асоциацията на зърнопроизводителите

Конкурс за стипендия "Иван Генчев Танев" организира за девета поредна година Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Могат да участват студенти, обучаващи се в редовна форма, които завършват бакалавърска степен и продължават да учат за магистър в специалности, свързани с  растителната защита, растениевъдството или аграрното инженерство...

публикувано на 05.10.24 в 08:59