Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С дарение за култура и ремонт у дома намаляваме дължимите данъци

Снимка: НАП - Хасково

С дарения и ремонт у дома можем да намалим данъците, които дължим върху личните си доходи от предходната година, напомнят от офиса на НАП в Хасково.

Данъчното облекчение за дарение, позволява да намалим данъчната основа с общо до 65%.

До 5 на сто, когато обект на дарението са здравни или лечебни заведения; детски ясли, детски градини, училища, висши училища и академии; Българския Червен кръст; културни институти и читалища; детския фонд на Организацията на обединените нации (УНИЦЕФ) и др.

До 15%, когато дарената сума е за култура, а до 50 на сто, ако получател е Национална здравноосигурителна каса за дейности, свързани с лечението на деца, финансирани с трансфери от бюджета на Министерството на здравеопазването и „Център за асистирана репродукция”.

За да бъде признато данъчното облекчение е необходимо да нямаме подлежащи на принудително изпълнение стари задължения и към годишната данъчна декларация да приложим копия на документи, удостоверяващи статута на лицето, за което е дарението и че то е получено.

С до 2000 лв. пък можем да намалим годишната си данъчна основа, ако сме извършили подобрения или ремонт на недвижим имот през миналата година. Жилището трябва да е на територията на Република България, да сме негов собственик или съсобственик, ремонтът да е извършен от физическо лице или фирма, регистрирани у нас или в ЕС, и да имаме документ за платения труд. Задължително е също така да нямаме неплатени задължения към бюджета. 

Данъчните облекчения могат да се ползват с подаване на годишна данъчна декларация до 2 май, уточняват още от офиса на НАП в Хасково.

До момента в приходната агенция в града са приети почти 5300 формуляри за доходи от физически лица, като над 3350 от тях са изпратени онлайн с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис (КЕП).  

Допълнителна информация за декларирането и плащането на данъци, както и за ползването на различните видове данъчни облекчения може да се получи в сайта на приходната агенция, както и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700  на цена, според тарифите на съответния оператор. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Димитър Главчев

Президентът посочи Димитър Главчев за служебен премиер

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев ще остане на поста. Това е решението на президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 12:00 часа държавният глава ще приеме Главчев в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство. Вчера Радев проведе разговори с..

публикувано на 22.08.24 в 11:25

33-годишен водач блъсна дете на булевард в Кърджали

Около 15,30 часа вчера на булевард в Кърджали 33-годишен водач на „Форд“ ударил 7-годишно дете.   Пострадалото момче е било транспортирано за преглед в Спешното приемно отделение в болницата, където установили фрактура на ходилото. Дежурна оперативна група от РУ – Кърджали е извършила оглед на мястото на произшествието. Образувано е досъдебно..

публикувано на 22.08.24 в 10:10
Стоян Мавродиев

Стоян Мавродиев е обявен за национално издирване

Бившият директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев е обявен за национално издирване, научи "Хоризонт" от източници от прокурататурата . Той е един от тримата обвиняеми по аферата с необезпечения кредит от 150 милионала лева, който през 2019 година банката отпуска на фирма, свързана с Румен Гайтански - Вълка. Самият бизнесмен е в ареста с..

публикувано на 22.08.24 в 10:01

Прокуратурата в Кърджали привлече като обвиняем 27-годишeн за убийство

Окръжната прокуратура в Кърджали е привлякла като обвиняем един от двамата задържани за убийството на 67-годишен мъж в Кърджали. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжна прокуратура. БТА припомня, че тялото на мъжа бе открито в жилище в центъра на областния град на 20 август. По случая за 24 часа бяха задържани двама мъже - на 27г. и на..

публикувано на 22.08.24 в 09:09

Интензивен е трафикът на граничните пунктове с Гърция и Турция

Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) с Гърция и Турция, съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) на МВР. Данните са към 6:00 ч. тази сутрин.  Трафикът е интензивен на ГКПП "Кулата" на изход за леки автомобили на границата с Гърция .  Във връзка със значително увеличените..

публикувано на 22.08.24 в 08:17

6 396 зрелостници са допуснати на поправителна матура по БЕЛ

Тази сутрин в Министерството на образованието бе генериран изпитен вариант номер 10 за днешния Държавен зрелостен изпит по български език и литература през сесия август-септември. 6 396 зрелостници са допуснати до изпита. Той ще започне в 8:30 ч. и ще се проведе в 620 зали на 230 училища в страната. И през тази сесия няма промяна във формата и..

публикувано на 22.08.24 в 08:13
Мирослав Янчев

В края на този месец изтича срокът за подаване на заявления за добив на дърва за огрев в Златоград

В края на този месец изтича срокът за подаване на заявления за добив на дърва за огрев, напомня кметът на община Златоград Мирослав Янчев.  Домакинствата, които не са успели да подадат заявления за добив на дърва за огрев и не са включени в списъците за закупуване на дървесина от склад или стояща дървесина на корен, могат да подават заявления до Кмета..

публикувано на 21.08.24 в 16:18