Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ползваме 5% отстъпка от данъка, ако подадем декларацията за доходите до 31 март

2
Снимка: НАП Хасково

Остават две седмици, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация, напомнят от офисите на НАП в Кърджали и в Хасково. За да се възползват от нея, те трябва да подадат декларацията си по електронен път до 31 март, да внесат целия размер на данъка за довнасяне, намален с отстъпката до тази дата и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. Ето защо от приходната агенция препоръчват на клиентите преди да подадат документи, първо да проверят онлайн за наличието на стари задължения.

Най-бързо и лесно декларирането и плащането на задълженията става през  Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП безплатно или с квалифициран електронен подпис (КЕП).

С ПИК и КЕП потребителите могат да се възползват онлайн от предварително попълнената данъчна декларация, в която са въведени данни за получените през 2022 година доходи от трудови правоотношения; граждански договори; доходи от наем, когато същият е отдаден на юридически лица; доходи за получени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“; данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране; получени суми от наложени платежи от продажби в интернет и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца; както и данни за ползваните чрез работодател данъчни облекчения. Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо данъкоплатците да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това се налага, след което да я изпратят, съветват от НАП Хасково. 

Срокът за декларирането на доходите и плащане на данъка за довнасяне тази година е 2 май, защото 30 април е почивен ден. Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата, да се подадат на място в офиса или в осем пощенски станции в областта, където директно ще бъде издаден входящ номер.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи от сайта на НАП или на телефон 0700 18 700 на цена, съгласно тарифата на телефонния оператор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Димитър Главчев

Президентът посочи Димитър Главчев за служебен премиер

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев ще остане на поста. Това е решението на президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 12:00 часа държавният глава ще приеме Главчев в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство. Вчера Радев проведе разговори с..

публикувано на 22.08.24 в 11:25

33-годишен водач блъсна дете на булевард в Кърджали

Около 15,30 часа вчера на булевард в Кърджали 33-годишен водач на „Форд“ ударил 7-годишно дете.   Пострадалото момче е било транспортирано за преглед в Спешното приемно отделение в болницата, където установили фрактура на ходилото. Дежурна оперативна група от РУ – Кърджали е извършила оглед на мястото на произшествието. Образувано е досъдебно..

публикувано на 22.08.24 в 10:10
Стоян Мавродиев

Стоян Мавродиев е обявен за национално издирване

Бившият директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев е обявен за национално издирване, научи "Хоризонт" от източници от прокурататурата . Той е един от тримата обвиняеми по аферата с необезпечения кредит от 150 милионала лева, който през 2019 година банката отпуска на фирма, свързана с Румен Гайтански - Вълка. Самият бизнесмен е в ареста с..

публикувано на 22.08.24 в 10:01

Прокуратурата в Кърджали привлече като обвиняем 27-годишeн за убийство

Окръжната прокуратура в Кърджали е привлякла като обвиняем един от двамата задържани за убийството на 67-годишен мъж в Кърджали. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжна прокуратура. БТА припомня, че тялото на мъжа бе открито в жилище в центъра на областния град на 20 август. По случая за 24 часа бяха задържани двама мъже - на 27г. и на..

публикувано на 22.08.24 в 09:09

Интензивен е трафикът на граничните пунктове с Гърция и Турция

Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) с Гърция и Турция, съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) на МВР. Данните са към 6:00 ч. тази сутрин.  Трафикът е интензивен на ГКПП "Кулата" на изход за леки автомобили на границата с Гърция .  Във връзка със значително увеличените..

публикувано на 22.08.24 в 08:17

6 396 зрелостници са допуснати на поправителна матура по БЕЛ

Тази сутрин в Министерството на образованието бе генериран изпитен вариант номер 10 за днешния Държавен зрелостен изпит по български език и литература през сесия август-септември. 6 396 зрелостници са допуснати до изпита. Той ще започне в 8:30 ч. и ще се проведе в 620 зали на 230 училища в страната. И през тази сесия няма промяна във формата и..

публикувано на 22.08.24 в 08:13
Мирослав Янчев

В края на този месец изтича срокът за подаване на заявления за добив на дърва за огрев в Златоград

В края на този месец изтича срокът за подаване на заявления за добив на дърва за огрев, напомня кметът на община Златоград Мирослав Янчев.  Домакинствата, които не са успели да подадат заявления за добив на дърва за огрев и не са включени в списъците за закупуване на дървесина от склад или стояща дървесина на корен, могат да подават заявления до Кмета..

публикувано на 21.08.24 в 16:18