Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът: Младите не бягат от Чакаларово

4
300-годишният полски бряст, с обиколко 4,2 м, висок 25 м, защитен от 1975 г., посреща туристите в с. Чакаларово
Снимка: Галина Стефанова

Изборите идват и си отиват. Ние обаче оставаме и живеем заедно. Трябва да мислим как да си решаваме проблемите. Това е философията на хората, които живеят в кирковското село Чакаларово. То се намира на границата с Гърция. В планината. Няма голямо текучество. Ходят, където ходят нашите хора, но винаги се връщат, харесва си им тук, казва кметът Иван Хайтов. Това е първия му мандат.

Иван Хатов, кмет на с. Чакаларово

Чакаларово е живо селото. В него живеят около 950 души, макар по адресна регистрация да са поне 1100. Има училище, детска градина, магазини, аптека, поща. Личен лекар се грижи за здравето на хората. Много от жените работят в шивашките цехове, мъжете пък работят в дърводобива. За свободното време на многото млади хора са организирани групи за народни танци, а също и курс по коран. Извънкласното време на децата е осмислено със занимания по футбол, по танци и други занимания.

Около 4 млн. лв. са инвестициите в инфраструктура за последните 3,5 г.

Около 4 млн. лв. са вложените инвестиции за подобряване на инфраструктурата в селото в мандата на кмета Иван Хайтов, сочат изчисленията му. Подменена е водопроводната мрежа, асфалтирани са площада и улици.

Хората милеят и за гората, която ги храни – покрай дърводобив,  туризъм. В края на миналата година всички се вдигнаха като един, без значение от партийни и други пристрастия и различия и потушиха огромния пожар, който заплашваше да погълне цялата гора и дори къщите им.

Затова, вероятно, младите хора остават или се връщат на село, поддържат бащините си къщи и правят селото не просто място за живеене, а дом, коментира кметът.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига в Кърджали

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига на 19 септември, четвъртък, в Кърджали по покана на Националната браншова организация „Обединени български животновъди“. Това съобщи председателят на организацията Бойко Синапов. С министъра ще бъдат негови заместници, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ и изпълнителният..

публикувано на 17.09.24 в 17:02

Йозеф Бата: В Кърджали видях усмихнати хора

Йозеф Бата от три месеца живее в Кърджали. След пенсионирането си в Германия се настанява в родопския град. Работил е в Гражданска защита в Бон. Вече има българска лична карта, с която се гордее. За Кърджали казва, че е прекрасен слънчев град с усмихнати хора.  „За пръв път, когато излязох да се разходя в центъра на Кърджали, бях шокиран от уличните..

публикувано на 17.09.24 в 11:40
Снимката е илюстративна

Баба прекоси две държави заради първия учебен ден на внука си

Таня Типова, дългогодишен начален учител от град Хаджидимово, пропътува стотици километри между Югозападна и Южна България през Гърция, за да присъства на първия учебен ден на внука си Кристиян. Първолакът чу звънеца и пристъпи школския праг в средно училище „Йордан Йовков“ в Кърджали. Самата Таня Типова е отгледала три дъщери. Посрещала..

публикувано на 16.09.24 в 23:07

Теодора Богданова: Искам да остана Учител

Още по-вълнуващи празници и още по-успешни делници обеща новият директор на средно училище „Отец Паисий“ в Кърджали Теодора Богданова. Само преди дни тя пое поста от Златко Атанасов, след като спечели конкурс за директор на школото. „Вълнуващо“. Така с една дума определи началото на новата учебна година новоназначеният ръководител на..

публикувано на 16.09.24 в 21:57

Йовковци започнаха новата учебна година с благотворителност

Над 3 500 лв. събраха в благотворителната си инициатива за първия учебен ден "Вместо цвете, подари надежда" възпитаниците, учителите и родителите от средно училище "Йордан Йовков" в Кърджали, съобщи в ефира на Радио Кърджали директорът Людмила Чаушева. Тя припомни, че предложението е дошло от родители, учиници и учители, а точната сума,..

публикувано на 16.09.24 в 17:10
Добромир Добрев в момент, в който пуска черен лешояд в адаптационната волиера

До 60 черни лешояда се очаква да бъдат пуснати до пет години в Източните Родопи

Черните лешояди се завръщат в българската част на Родопите. След дългогодишна работа по опазването и възстановяването на белоглавия и египетски лешояд в България, сега няколко организации обединяват усилия черните или както популярно ги наричат - картали, отново да започнат да гнездят в региона и да създадат нова колония. Очакванията на..

публикувано на 14.09.24 в 11:38