Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са народните вярвания и традиции преди Великден в Източните Родопи?

4
Имениците ще почерпят с традиционния козунак и великденски яйца.
Снимка: БГНЕС

Седмицата преди Великден е изпълнена с традиционни обичаи, които затвърждават връзката на човека с Христовите послания и мъки. 

На Велики четвъртък започват същинските приготовления преди големия празник. По традиция се боядисват яйцата

"Най-важно е боядисването първо на червено яйце. То задължително трябва да бъде първото снесено в същия ден от кокошките яйце. И боядисването на яйцата като цяло ставало рано сутринта преди изгрев слънце. Първото боядисано яйце се оставя до иконата. Там остава до следващия Великден", разказа в Сутрешния блок на Радио Кърджали етнографът от Регионалния исторически музей Вилдан Расим. 

Традицията е да се боядисват яйца и задължително първото яйце трябва да бъде червено, защото "яйцето се възприема като символ на жизненото начало, на прераждането, на обновлението в природата, а червеният цвят е символът на Христовата кръв, така и на зараждащия се живот, обновлението и плодородието", каза Вилдан Расим. Тя обясни, че първите боядисани яйца се използват в редица обредни практики за предпазване на хората, домашните животни и нивите от злите духове. 

На Велики четвъртък се замесва и тестото за обредните великденски хлябове, чиито заместители днес са козунаците. 

Традицията в Източните Родопи е великденските яйца да са едноцветни и украсени с различни листенца или цветенца още при самото боядисване. В миналото са се използвали естествени багрила - корени на растението брош за червен цвят, сварените люспи от лук - за жълт, оранжев и кафяв, дъбови кори - за кафяв оттенък. Коприва, орехова шума, магданоз, а в по-ново време и спанак - за жълто-зелени цветове, бонджук, касис, черен бъз и червено зеле - за син цвят. 

Приготовленията за Великден са били характерни и за някои мюсюлмански села в Източните Родопи, сочат историческите извори. "Почти до средата на ХХ век сред българите мюсюлмани в селата Горна крепост, Нановица, Татул е било характерно паленето на огньове. Празникът се е наричал "Паскеле", обясни Вилдан Расим. Тя разказа, че огънят е бил от хвойнови дървета и клони, голям и се е прескачал обикновено от децата. А в някои села, като Татул се приготвяли и великденски яйца, които се разменяли между съседите.

"Сред турците било разпространено вечерта срещу Паскеле обичай да се палят огньове със слама по високите места, които се виждат от цялата околност. Прескачали ги и казвали: Да не видя змия.- магическо, предохранително и стимулиращо здравето и плодовитостта действие. С пепелта от пасхалния огън са ръсели местата пред къщите, за да се предпазят от змии. Тези огньове са били традиционни в селата Груева, Сярци, Голяма Чобанка, Чомаково", разказа още Вилдан Расим.

Традициите повеляват на Разпети петък да не се работи, тогава хората в миналото са участвали предимно в църковно-каноничните ритуали. В някои села на Източните Родопи преди изгрев жените са ходели да берат цветя, здравец и билки, които след осветяване на църковната служба са използвали, за лекове във всекидневния живот, слагали са във възглавници за по-добър сън или използвали да кадат с тях уплашени и урочасани хора.

Още за традициите в дните преди Възкресение Христово и за спецификите в Източните Родопи може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с Вилдан Расим, етнограф в Регионалния исторически музей в Кърджали в прикачения звуков файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Внимателно: Електронни търговци предлагат стоки, опасни за здравето

Все повече страни основателно се замислят за рисковете от масовото разпространение на пазарите в цял свят на стоки, които не преминават задължителни предварителни тестове. Южнокорейското разследване твърди за токсични вещества в продукти, продавани през големи сайтове за електронна търговия, казва основателят на платформата "Ние,..

публикувано на 22.08.24 в 14:55

За първи път в Хасково ще се проведе състезание за скейтбордисти

На Малка Богородица Хасково  отбелязва своя празник. Всяка година в дните около 8 септември се провеждат множество културни събития, спортни и детски прояви, изложби, концерти и други под егидата на общината. До дни ще стане известна цялата програма за празника тази година. Вече е готов спортният календар. „Тази година община Хасково..

публикувано на 21.08.24 в 14:20

Първи фолклорен фестивал в с. Злато поле

В димитровградското село Злато поле ще се състои Първи национален фолклорен фестивал “Злато поле танцува и пее - Тракия люлее”. Фестивалът се организаира от читалище “Просвета - 1921” и ще се състои на 8 септември (неделя) в парка пред читалището. Откриването е от 9:30 часа. Фестивалът има за цел да запази и популяризира българския фолклор и традиции. В..

публикувано на 15.08.24 в 17:27

Парад на ретро автомобили за празника на Дружинци

Тази година селищния празник на кирковското село Дружинци започва няколко дни преди официалното откриване на 24 август (събота). Предвидени са спортни прояви и игри. Още на 18 август (неделя) стартира турнир по белот за “Купата на Дружинци”. На 23.08 (петък) ще се проведе футболна среща на детски отбори, а след това “Старите срещу “Младите” от..

публикувано на 14.08.24 в 15:00

Стара сватба показват в Чакаларово

В кирковското село Чакаларово ще се проведе втори празник на царевицата на 17 август (събота). По традиция гостите ще бъдат почерпени с варена царевица. Организаторите са подговили и богата културна програма. Ще бъде представена и традиционна сватба, каза кметът на село Чакаларово Иван Хайтов. "Това нещо се правеше есента, когато вече по къра приключи..

публикувано на 13.08.24 в 11:31

Васил Дончев: Бракониерството в големите местни водоеми е неконтролируемо

Съюзът на ловците и риболовците в Кърджали издаде книга за 103-годишнината си. Тя е дело на журналиста от "Нов живот" Валери Ковачев и разказва за историята на организацията.   15 са ловните дружинки на територията на Държавно ловно стопанство "Женда" и едно на територията на Държавно горско стопанство - Ардино . За историята на..

публикувано на 12.08.24 в 11:42
Изглед към Юмрук кая от пешеходната пътека

Пешеходна пътека покрай "Студен кладенец" ни среща с елени, зубри, коници и лешояди

Как ви се струва докато се разхождате по живописна пътека покрай язовира и се наслаждавате на гледки от дивата природа, пътя ви да пресичат диви зайчета, край вас да тичат благородни елени и елени лопатари, някъде в далечината да пасат европейски бизони - зубри, в небето да летят египетски, белоглави и черни лешояди. А ако сте късметлия, даже и..

публикувано на 11.08.24 в 16:54