Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В Лозен посрещнаха гости за Ирминден

В село Лозен, община Любимец се проведе празника Ирминден. Това е трети Регионален празник на който се отдава почит на хляба. Тази традиция в хасковския край е дълголетна, в която на 1 май се правят подници или днес наречени сачове в които се пече хляба и други печива. Празникът представен в днешния му вид, в които се събират самодейци от различни читалища от региона на Свиленград, Любимец, Харманли и Тополовград се отбелязва от три години. Поради пандемията Ирминден не се проведе последните две години, но вече е възстановен.

Подготовката за празника Ирминден започва още седмици преди това, за да се приготвят подниците на които ще се пече хляба и другите печива. Той се приготвя от глина, слама и вода. На самия Ирминден беше пресъздадена технологията за направа на подник или както го знаем днес сач. В приготвянето на традиционни ястия се бяха включили над шест села от различи общини на Хасковско и Ямболска области.

„Двора на църквата е пълен с народ. Освен хора от селото, виждам хора от други села и общини, дори и непознати, което е радващо“, разказва Христо Янъков, председател на НЧ „Просвета“ с. Лозен един от съорганизаторите.

84-годишната София Станева от Лозен се радва, че са успели да възстановят този празник. Тя го помни от своята баба, но благодарение на местното читалище не са го загубили безвъзвратно.

„Трябва да пазим българските традиции, за да не се загубим като народ. Българското трябва да остане тука, сега, завинаги и вовеки веков. Аз се омъжих в Русе, но се върнах с цялото си семейство тук. Защото обичам родната си земя“, разказва възрастната София Станева.

Димитринка Колева е от свиленградския кв. Капитан Петко войвода. Тя и групата от читалище “Васил Левски” приготвяха пърленки на сач, които ухаеха така хубаво, а и бяха много вкусни.

„Не е сложна рецептата – брашно, мая и водичка. Това е основното, което се слага. Печем за загрят сач. Намазан с масълце и печен. После ръсим със шарена сол, който иска и с чеснов пипер. И става много вкусно“, разказа свиленградчанката.  


Венета Аврамова и групата домакини от село Лозен приготвиха зелник с лапат, а Мата Станчева от село Сладун приготвяше две гозби - пиле с булгур и сауш. Сауша е шилешко месо с лук и задушено. Отец Трифон Караджонов освети храната и след това бяха почерпени гостите на празника. Веселието продължи с народни песни и хора в двора на църквата „Св. вмчк Димитър“.

Чуйте още в прикачения звуков файл. 



По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Кирково в капан между сушата и човешката безотговорност

Засилените мерки срещу безразборното използване на питейна вода в община Кирково остават в сила, въпреки частичното подобрение на ситуацията. Изпускането на вода от язовир „Аламовци“ вече дава резултат, но опасността от безводие в горещите летни дни все още не е отминала. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали кметът на общината Шинаси Сюлейман. „Много..

публикувано на 31.07.25 в 12:00

Без кандидати за директори в осем училища в Кърджалийско

Първият етап от националния конкурс за директори на училища приключи, но за 62 учебни заведения в страната няма подадени кандидатури. Особено тревожна е ситуацията в област Кърджали, където за осем училища не се е явил нито един кандидат. Незаети остават директорските постове в училищата в селата Чакаларово, Дрангово, Тихомир, Кирково, Аврен, Усрен,..

публикувано на 29.07.25 в 11:55

Пожари и епидемия: Област Хасково под двойна заплаха

Пожарите в Югоизточна България продължават да нанасят сериозни щети. Особено тежка е обстановката в област Хасково, където в последните дни бушуват огнени стихии в общините Тополовград и Свиленград. На терен работят десетки пожарникари, военни, доброволци и местни власти, но въпреки усилията фронтовете трудно се овладяват. „Пожарът до село Срем все още..

публикувано на 29.07.25 в 11:00

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следват кулинарните посоки и пейзажи на Мая Мечева, която смесва авокадо, моркови, червен мук, лимон, портокал, мед и люто къри в едно ястие.  Във втората част на предаването, ще ви разкажа за страстта към квасните хлябове, а Светла Пенева ще ни посвири на китара и ще ни разкаже за Южна Корея. Очакват ни още изненади, само  останете с..

публикувано на 27.07.25 в 18:16

Фестивалът "Фолклорна плетеница" в Приморско събра таланти от цялата страна и чужбина

Приморско отново стана сцена на българския фолклор по време на шестото издание на танцовия и музикален фестивал „Фолклорна плетеница“, организиран от сдружение „Атлиманска огърлица“ и Община Приморско. В продължение на три вечери, амфитеатърът в морския град прие десетки фолклорни състави и индивидуални изпълнители от почти всички краища на страната,..

публикувано на 26.07.25 в 18:00

Село Жълтуша се готви за селищния си празник на 2 август

Село Жълтуша отново ще събере стари и нови приятели за традиционния си селищен празник, който ще се проведе на 2 август. Организатори на събитието са кметството на селото и изселници, които всяка година се завръщат в родното място, за да поддържат живи традициите и връзките между поколенията. Веселин Буров, който въпреки че живее в София, активно..

публикувано на 26.07.25 в 16:30

Габриела Руменова: Продукти и в срок на годност могат да са развалени

Температурите навън са високи, хранителните продукти се развалят по-бързо , затова е добре да проверяваме срокът на годност, когато ги купуваме. В някои магазини хладилнците не работят добре и това съкращава този срок. Как да разберем, че един продукт е развален, какво означава обозначението най-добър до, защо не трябва да купуваме мед от..

публикувано на 23.07.25 в 13:49