Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В Лозен посрещнаха гости за Ирминден

В село Лозен, община Любимец се проведе празника Ирминден. Това е трети Регионален празник на който се отдава почит на хляба. Тази традиция в хасковския край е дълголетна, в която на 1 май се правят подници или днес наречени сачове в които се пече хляба и други печива. Празникът представен в днешния му вид, в които се събират самодейци от различни читалища от региона на Свиленград, Любимец, Харманли и Тополовград се отбелязва от три години. Поради пандемията Ирминден не се проведе последните две години, но вече е възстановен.

Подготовката за празника Ирминден започва още седмици преди това, за да се приготвят подниците на които ще се пече хляба и другите печива. Той се приготвя от глина, слама и вода. На самия Ирминден беше пресъздадена технологията за направа на подник или както го знаем днес сач. В приготвянето на традиционни ястия се бяха включили над шест села от различи общини на Хасковско и Ямболска области.

„Двора на църквата е пълен с народ. Освен хора от селото, виждам хора от други села и общини, дори и непознати, което е радващо“, разказва Христо Янъков, председател на НЧ „Просвета“ с. Лозен един от съорганизаторите.

84-годишната София Станева от Лозен се радва, че са успели да възстановят този празник. Тя го помни от своята баба, но благодарение на местното читалище не са го загубили безвъзвратно.

„Трябва да пазим българските традиции, за да не се загубим като народ. Българското трябва да остане тука, сега, завинаги и вовеки веков. Аз се омъжих в Русе, но се върнах с цялото си семейство тук. Защото обичам родната си земя“, разказва възрастната София Станева.

Димитринка Колева е от свиленградския кв. Капитан Петко войвода. Тя и групата от читалище “Васил Левски” приготвяха пърленки на сач, които ухаеха така хубаво, а и бяха много вкусни.

„Не е сложна рецептата – брашно, мая и водичка. Това е основното, което се слага. Печем за загрят сач. Намазан с масълце и печен. После ръсим със шарена сол, който иска и с чеснов пипер. И става много вкусно“, разказа свиленградчанката.  


Венета Аврамова и групата домакини от село Лозен приготвиха зелник с лапат, а Мата Станчева от село Сладун приготвяше две гозби - пиле с булгур и сауш. Сауша е шилешко месо с лук и задушено. Отец Трифон Караджонов освети храната и след това бяха почерпени гостите на празника. Веселието продължи с народни песни и хора в двора на църквата „Св. вмчк Димитър“.

Чуйте още в прикачения звуков файл. 



По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Свещеноиконом Николай Величков

Не се поздравявайте с честит празник на Разпети петък, това е най-тъжният ден

Започна Страстната седмица, която приключва с „празника над празниците“, както го наричат отците. „Но, за да достигнем дотам, имаме път. И наистина този път се нарича Страстна седмица“, каза отец Николай Величков от средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча“ в интервю за Радио Кърджали. Още от неделя, Цветница, Вход Господен в Йерусалим,..

публикувано на 15.04.25 в 00:58

Росица Генчева: Без роса не може да има и цветя

Днес на Цветница, домът се украсява с върбови клонки и свежи пролетни цветя и идва ред да се сложи и празничната трапеза. Особено подходящи за този цветен, пролетен празник са баница с лапад, праз, коприва или спанак. Салатите може да са от свежи марули, репички, пресен лук. На масата може да се сложат ястия с ориз, маслини, гъби, пресни и..

публикувано на 13.04.25 в 17:39

В неделя с Радка Петкова, на Цветница!

Във втората част на предаването продължаваме с кулинарните съвети, тъй като Великден е неделя, а предстои и месенето на ръка на козунаците, както и да научим тънкостите за хубавото агнешко печено.  Разбира се, с шеф Пеньо Иванов-Васко и с нашата приятелка от Смолян шеф пекаря Снежана Орлова. Но преди това, от Елена Топалова ще научим за..

публикувано на 13.04.25 в 17:11

Ро̀са Соколова: Да добротворим, тогава и небето ще е по-благосклонно!

Днес празнуват всички с имена на цветя. Църквите отбелязват тържествения вход на Господ Исус Христос в Йерусалим, когато народът го посреща с възгласи, които са от пророческите псалми за идването на месия.  Исус пристига на магаренце, а пътят му е застлан с клонки от палми, маслини и лаври, заради чудото с възкресяването на Лазар. След..

публикувано на 13.04.25 в 16:51

Даян Шаер за пътя си от книгата до белия лист

Кърджалийци се срещнаха с писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер по инициатива на Спортно-интелектуален клуб "Ахридос" в приятелска атмосфера и наситен на емоции следобед. Председателят на клуба Елена Топалова даде начало на събитието, к ато обясни, защо в неговия надслов доминира любовта. Литераторката на клуба прочете..

публикувано на 09.04.25 в 12:45
салами колбаси месо

Бойко Синапов: Ядем колбаси със замразено вносно месо

Цената на агнешкото месо не би трябвало да надхвърля 24 лева в търговската мрежа , каза за радио Кърджали Бойко Синапов. В момента, по думите му се внася замразено новозеландско месо и се предлага за българско. Това е куриозна ситуация и пореден шамар за нас, казва председателят на "Обединени български животновъди".  Голяма част от..

публикувано на 09.04.25 в 12:15
Снимката е илюстративна

Кметът на Перперек: В махала Дар дере не плащат такса смет затова тънат в боклуци

Причината да не се извозва боклука от махала Дар дере в кърджалийското село Перперек е, че живеещите там не плащат такса смет. Това обясни кметът Халил Бекир. По думите му повечето от къщите са незаконно построени. Имало и предположение, че някои хора, в нарушение на правилата, се прикачали и към електропреносната мрежа през къщите на съседите..

публикувано на 08.04.25 в 00:10