Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътешествие до люлката на цивилизацията - Месопотамия

Есен Устренска: Ирак не е това, което ни разказват

Иракчаните са гостоприемни хора, но рисковете съществуват

Поглед от улицата на книгите
Снимка: Личен архив

Винаги са ме привличали дестинациите, които са опасни и забранени, мечтала съм да видя люлката на цивилизацията – Месопотамия, в съвремието тази географска ширина е много демонизирана, а на мен това не ми харесва. Това са част от аргументите, с които адвокат Есен Устренска, един пътешественик не само по душа, но и в реалността, е тръгнала към поредното предизвикателство – пътуване до Ирак. Над 30 са вече държавите, много от които в или непосредствено след военен конфликт, които младата кърджалийка е посетила. Тя гостува в предаването „На чаршията, в чата“ и разказа за поредното си необикновено пътуване.

С точно толкова смелия й спътник, колкото е тя, самата, защото „не всеки се връзва на това предизвикателство“, кацнали на неработещото летище в град Басра, Южен Ирак, където ги очаквала първата изненада – млад македонец. Мъжът се оказал бивш военен от специалните части на съседите, който вече изкарвал прехраната си в арабската държава. „Много оправен млад човек, който търси прехраната си някъде далеч, извън родината си. В момента там заплатите са изключително добри за чужденци с определени професионални умения, които работят в Близкия Изток“, започна разказа си Есен.

Сред точките, които са успели да посетят със спътника й били най-големия стадион на Близкия Изток, където се игра Арабската лига, мястото, където се сливат реките Тигър и Ефрат и където, според преданието, се намира Райската градина, разбира се и митичния, библейски град Вавилон. „Вавилон изключително много ме впечатли. Хората са чели, но не се замислят, че това е може би най-великият град“, каза Есен. Освен древните останки, са имали възможност да видят и дворец на Садам Хюсеин.

Казват, че Кайро пише, Берут печата, Багдат чете. Там, в продължение на векове се е намирало най-голямото книжно тържище. Там имат една улица, кръстена на много древен поет и философ Мутанаби, на която търговците продават книги и вечерта ги оставят, не ги прибират, защото казват, че крадецът не чете книги, а този, който чете книги, не краде“, обясни пътешественичката.

В Ирак никой не би бил оставен гладен, жаден, без подслон, без да се появи някой местен, който да му помогне. Това е един от митовете, които е бил развенчан в това пътешествие, сподели младата кърджалийка. „И въпреки, че не говорят английски, не четат латиница, не сме изпитали никаква трудност да се придвижим от юг до север в продължение на десет дни и над десет точки, които искаме да видим, да посетим. Не сме оставали в нито един момент на произвола на съдбата. Напротив, програмата ни се преизпълни, благодарение на всички местни, които улесниха нашия престой там“, подчерта Есен.

Един от екзотичните вкусове, с които се е запознала в източната страна е млякото, млечните продукти, месото на по думите й „плуващи кравички, биволи“. Разбира се, че не е пропуснала да опита и местната алкохолна напитка – арак, която била подобна на българската мастика, на турското, на гръцкото анасоново питие. Тютюнът е част от тяхната култура, не може да се приключи хранене без да бъде поднесено наргиле с ароматен тютюн и черен чай, разкри Устренска.

Иракчаните не знаят нищо нито за България, нито за нас, българите, защото нямат туристи, констатирала е Есен. „За да знаеш и да опознаваш географията не е достатъчно да четеш за нея една-две години в училище. Трябва да си се сблъсквал с чужди народи, за да оставят те следа у теб“, категорична беше тя.

Въпреки че са много гостоприемни и посрещат радушно чужденците, посещаващи страната им, не бива да се забравя, че все пак рискът съществува в Ирак и опасностите въобще не са изключени, предупреди Есен Устренска.

Целият разговор е в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кметoвете канят партиите и коалициите да обсъдят съставите на СИК

Кметовете на 7-те общини в област Кърджали канят парламентарно представените партии и коалиции в 50-ото Народно събрание на консултации за съставите на Секционните избирателни комисии.  В Кърджали срещата между кметът и представителите на партиите и коалициите ще бъде в събота, 21 септември от 11:00 ч. в общинската администрация.  В общините..

публикувано на 19.09.24 в 11:04

4 села в община Момчилград се готвят за традиционните есенни събори

4 села в община Момчилград се готвят за традиционните събори, които се провеждат през есента след прибирането на реколтата, съобщиха от общинската администрация. Два дни ще продължи Даг байрам, който се провежда в подножието на връх Стръмни рид. Празникът е общ за селата Ралица, Сенце и Кременец.  На 29 септември в село Чуково пък ще се проведе Яран..

публикувано на 18.09.24 в 17:30

Общински детски комплекс организира "Ден на отворените врати" в Кърджали

Първият учебен ден започна преди два дни за всички училища. А Общински Детски Комплекс в Кърджали, тепърва предстои да отвори своите врати. Кога ще се случи това и какво се очаква за тази учебна година ще ни каже директора на Общинският Комплекс- Златка Пеньова. А освен това с нея си говорим за това какви новости предстоят, за поколенията, които..

публикувано на 18.09.24 в 16:11

МС реши: Всички небитови потребители на ток могат да получат компенсации

Всички небитови потребители ще могат да получат компенсации за разходите за скъпия ток до края на годината, реши правителството като промени програмата за компенсации. За изпълнението ѝ ще са необходими над 500 милиона лева. Еврокомисията даде „зелена светлина“ за подпомагането. Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток..

публикувано на 18.09.24 в 14:30
снимката е илюстративна

България няма да бъде засегната от "Борис"

Няма опасност България да бъде застигната от циклона "Борис", причиняващ опустошителни валежи и наводнения в Централна и Източна Европа. Ситуацията се следи всекидневно. Това беше докладвано на министър-председателя Димитър Главчев на свиканата от него работна среща в Министерския съвет заради бедственото положение в редица европейски региони, съобщават..

публикувано на 16.09.24 в 21:45
Доналд Тръмп

Нов опит за покушение срещу Доналд Тръмп

Доналд Тръмп е бил обект на ново покушение в голф клуба си във Флорида, съобщи ФБР, а от щаба на кампанията на кандидата за президент на Републиканската партия и правоохранителните органи съобщиха, че той е в безопасност и не е пострадал. Тайните служби на САЩ потвърдиха, че един или повече техни агенти "са открили огън по въоръжен мъж", намиращ се в..

публикувано на 16.09.24 в 08:31

Новата учебна година бе открита във филиал „Любен Каравелов“ на Пловдивския университет

С тържествена церемония във филиала на Пловдивския университет в Кърджали – „Любен Каравелов“, бе дадено началото на новата академична година.  По традиция прозвучаха химните на България, ЕС и на филиал „Любен Каравелов”. Директорът на филиала доц. д-р Елисавета Семерджиева поздрави присъстващите и пожела на студентите успешна учебна година.  За БТА..

публикувано на 12.09.24 в 09:47