Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече хора даряват кръв

Снимка: Нахит Догу

14 юни е световен ден на кръводарителя. Български червен кръст в Кърджали за поредна година организира кръводарителска кампания, в която безвъзмездни кръводарители дариха своята кръв по този повод. Елита Динкова, специалист Младежки дейности към Областен съвет на БЧК Кърджали каза, че някои от младежите в тази кампания даряват за първи път кръв, а други вече са дългогодишни кръводарители.

"На този ден инициативата, която предприемаме БЧК е да популяризираме доброволното и безвъзмездно кръводаряване, което в много случаи спасява човешки животи."

Увеличава се броя на кръводарителите в област Кърджали в сравнение с предходните години. Това каза Д-р Диана Георгиева, началник на Отделение по трансфузионна хематология към МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" Кърджали.

"Общият брой кръводарители за 2022 г. е 2566. Над 300 кръводарители повече от предишната 2021 г. Към 14 юни 2023 година те са 1112 кръводарители. Като за първи път са дарили кръв 386 кръводарители и броя на безвъзмездните и доброволни кръводарители са над 60."

Д-р Диана Георгиева свързва нарастването на кръводарителите и с нарастването на пътно-транспортните произшествия и увеличаването на болните, които се нуждаят от кръв.

В знак на признателност тя раздаде грамоти на доброволците, които дариха безвъзмездно кръв. Един от тях беше Александър Петров, ученик в СУ „Йордан Йовков“, който е и член на клуб „Бяла Лястовица“ към Български младежки червен кръст Кърджали. Младежът едва е дочакал да навърши 18 години, за да започне да дарява кръв, днес той дари за първи път.


"Да даря кръв е нещо добро за мен, знам, че помага на мен, както и на друг човек." Каза момчето и допълни, че се чувства добре след кръводаряването и смята всяка година да го прави. Той призова тези, които се колебаят да дарят, да дойдат и да го направят, както и че не боли.

Днес, за да дари безвъзмездно кръв, беше дошла от село Черноочене 24 годишната Йълдъз Емин. Тя е дългогодишен кръводарител, а причината да стане такъв е нейната майка, за която е дарила кръв.


"Хубаво се чувствам като дарявам кръв, помагам на всеки, вече стават 5 години откакто дарявам. Поне един път в годината всеки може да дари кръв. Всеки може да има нужда от кръв." Това каза Йълдъз Емин. Оказа се, че нейната кръвна група е рядка, самата тя се старае всяка година да дарява кръв. До момента е дала 8 пъти, а за хората, които се страхуват да го направят момичето каза "да не се колебаят изобщо, може и на тях да се случи нещо, може да имат спешна нужда от кръв".

Елита Динкова от Български младежки червен кръст напомни какво е важно да знаем, преди да се отправим към кръвния център и как се отразява кръводаряването на нашето здраве.

"За кръводарител човек трябва да е на възраст между 18 и 65 години, да не е приемал медикаменти през последните 48 часа и да тежи над 50 кг. Преди кръводаряването е хубаво да сте се закусили, предходните дни да сте се хранили разнообразно.

След самото кръводаряване, кръвта се възстановява в рамките на 24 часа." Тя напомни още, че качеството на кръвта се възстановява в рамките на 3-4 седмици и посъветва след кръводаряване да се приемат повече течности и храни с висока енергийна стойност.

Чуйте звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Беркант Барзат

РИК назначи всички СИК, веднага започнаха замени

Две са подадените жалби в Районната избирателна комисия в Кърджали от началото на предизборната кампания. Те са от една и съща политическа формация и се отнасят за неправомерно поставени агитационни материали. Това потвърди за Радио Кърджали председателят Беркант Барзат. Жалбите са проверени от членове на РИК, очаква се на следващо заседание..

публикувано на 03.10.24 в 18:06

Неучебен ден за учениците от Крумовград за празника на общината

В петък, 4-и октомври учениците на територията на община Крумовград няма да учат.  Това съобщиха от общинската администрация.  Със заповед на кмета Себихан Мехмед денят е обявен за неучебен в училищата , с изключение на детските градини в град Крумовград. Поводът е започващият традиционен есенен фестивал "Сеид Баба".   Програмата в петъчния ден..

публикувано на 03.10.24 в 13:54

В Гърбище и Срънско се проведоха мевлиди за здраве

Традиционни мевлиди за здраве и плодородие се проведоха в ардинските села Гърбище и Срънско. На религиозните събития присъства и кметът на Ардино Изет Шабан представители на ръководството на общинската администрация. В Гърбище местни духовници четоха айети, а гостите бяха нагостени с три казана пилаф и един казан дроб-чорба, приготвени от..

публикувано на 29.09.24 в 15:20
В Татул се проведе мевлид

С мевлид в Татул и мае в Гургулица продължиха есенните празници в Момчилградско

Есенните празници на мюсюлманите в община Момчилград продължиха днес с мевлид в село Татул и есенно мае в Гургулица. В Татул десетки жители и гости на общината присъстваха на традиционния мевлид за здраве и берекет. Проявата посети и кметът Илкнур Зяким, заедно с ръководството на общинската администрация. Също днес управленският екип на..

публикувано на 29.09.24 в 14:35

Туристи прекратяват почивки в Гърция заради лошо време

Лошото време в Гърция принуждава туристите да прекратят по-рано почивките си, казаха хотелиери преди очакваната дъждовна седмица със силни ветрове. С 10 градуса ще спаднат температурите в страната до края на днешния ден, сочат прогнозите на синоптиците. Силни ветрове и дъждове обхващат постепенно Егейско море. В Йонийско море се очаква силата на вятъра..

публикувано на 29.09.24 в 12:37

Българите живеят по-дълго от гражданите на другите страни от Евросъюза

По данни на европейската статистика българите живеят по-дълго и в добро здраве в сравнение с гражданите на останалите страни-членки на Европейския съюз. България изпреварва с повече от 4 години средните нива за Евросъюза на фона на най-ниската очаквана продължителност на живот и дълго нерешените проблеми в здравеопазването у нас. България се класира..

публикувано на 28.09.24 в 11:40

Български и гръцки частни съдебни изпълнители обсъждат трансграничното сътрудничество

Български и гръцки частни съдебни изпълнители обсъждат на конференция трансграничното сътрудничество, включително и по производства, по които осъдени в едната държава пребивават в другата. Според Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, добра основа за взаимодействие са законодателни промени, влезли в сила от началото на..

публикувано на 28.09.24 в 10:08