Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП: Абитуриентите дължат здравни осигуровки за юли, ако все още не работят

На 30-ти юни изтича срока за подавене на декларации за корпоративен данък

Снимка: архив

Абитуриентите трябва да знаят, че ако не са започнали работа веднага след дипломирането си, ще дължат такси за здравни осигуровки за месец юли. Това съобщи в ефира на радио Кърджали Божана Илиева от офиса на НАП в Хасково.

"Едно от нещата, които абитуриентите трябва да знаят, е че държавата ги води като учащи до края на месец юни. Което означава, че от първи юли те дължат месечна такса за здравно осигуряване, тъй като държавата покрива тези техни вноски последно през месец юни. Това не важи за тези, които започнат работа веднага след дипломирането си за средно образавоние. Не важи и за студентите, които са приети във ВУЗ, от работят през лятото. Тези, които са приети за студенти обаче, но не са работили от 1 юли до началото на учебната година на 1 октомври ще дъжат здравни осигировки за месеците юли, август и септември".

Това обясни в ефира на БНР Радио Кърджали Божана Илиева от офиса на НАП в Хасково

Тя припомни, че на 30-ти юни изтича срока, в който фирмите подават деккларация за корпоратевине данък.

Същият срок важи и за част от физичиските лица. Това са едноличните търговци и земеделските производители, които са предпочели да се регистрират като еднолични търговци.

Още полезни съвети и важни напомняния от дънчната администрация може да научите от прикачения звуков файл.



По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Глиган албинос отстреляха при откриването на ловния сезон в с. Любча

Глиган албинос е отстрелян край с. Любча, община Доспат в първия ден от новия ловен сезон, съобщиха от местната ловна дружинка. Необичайният улов на изцяло бялото диво прасе е на ловеца Митко Куцовски.  Местни авджии обясняват, че не помнят досега глигански трофей в бяло. Подобни случаи на дивеч албиноси бяха фотографирани напоследък в..

публикувано на 06.10.24 в 17:42
Община Свиленград

Откриха паметник на Димитър Маджаров в Свиленград

Бюст-паметник на спасителят на тракийските бежанци Димитър Маджаров откриха в Свиленград. Бронзовият бюст и паметна плоча са поставени в централния градски парк и са дарение от бившия кмет на града в продължение на 15 години Георги Манолов, който заедно с писателя Захари Карабашлиев откри пластиката. Монументът е висок 3 метра. Бюстът е излят..

публикувано на 06.10.24 в 17:27

Влак е дерайлирал на гара Любимец

Товарна композиция на частен превозвач е дерайлирала на гарата в Любимец. Инцидентът е станал на глух коловоз, след като машината не е спряла и е продължила след края на релсите. По първоначална информация локомотивът и два от вагоните са "изпаднали" от релсите, предаде БНТ. Няма информация за сериозно пострадали хора. Причините за инцидента се..

публикувано на 06.10.24 в 16:26

Минимално повишение на цените на храните на едро

Минимално повишение на цените на едро на храните отчита и тази седмица от Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Поскъпнали са доматите от оранжерии, а краставиците са поевтинели. Скочила е и цената на зеления и червения пипер, както и на лука. Спад е отчетен обаче при картофите, морковите и зелето. На по-висока цена са се продавали..

публикувано на 06.10.24 в 14:09
От високо

До десетина години може да имаме въздушни таксита

 Оповестени планове за строителство на портове за летящи коли на новия трети терминал на летище София показват, че до  десетина година в София може да има въздушни таксита. Но пред Европа има още доста дълъг път дори да догони САЩ и …. Саудитска арабия и Дубай по темата. Още тази година е можело в България да дойде първият летящ..

публикувано на 06.10.24 в 13:16
Снимката е илюстративна

Започна ремонт на 23 км от пътя Пловдив - Хасково

Започва текущ ремонт на 23 км от първокласен път I -8 Пловдив - Хасково в област Хасково, съобщиха от АПИ. Проектът включва цялостно преасфалтиране на участъка между Върбица, Горски извор, Клокотница и Хасково. Предвидено е възстановяване на отводняването, почистване и профилиране на канавките на пътя. Ремонтираното трасе ще бъде..

публикувано на 06.10.24 в 11:37
Росица Матева

ЦИК: Свалянето на имунитета на кандидат-депутат не е проблем за провеждането на избори

Не за първи път по време на кампания преди различни видове избори от ЦИК е искано разрешение за привличане като обвиняем или за задържане на кандидат, каза пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) "ЦИК действа съобразно закона. Няма досега в практиката на ЦИК случай, в който да е..

публикувано на 06.10.24 в 11:21