Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив се проведе ΙΙΙ майсторски клас "С песните на Кичка Савова"

3
Майсторски клас "С песните на Кичка Савова- 2023"
Снимка: Божидар Чолаков, БНР - Радио Кърджали

В Пловдив се проведе майсторския клас на лауреатите от Международния фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“. Това е награда за отличените от фондация „Кичка Савова“. Мастъркласът се провежда за трета година в сградата на фолклорен ансамбъл „Тракия“ в Пловдив. В рамките на един ден пет деца разучаваха песни на тракийската певица Кичка Савова, след което обучението завърши с концерт. На събитието, тази година, преди концерта беше представен новоиздаденият сборник с песни на Кичка Савова за пиано и глас, съставен от диригента и композитор Георги Андреев, директор на НФА „Филип Кутев“.

 „Аз отдавна имах такава мечета да напиша такъв сборник, но сега, така се стекоха обстоятелствата и се случи точно сега. Искам да отправя благодарност към инициатора на това да се случи, дъщерята на Кичка Савова Стефка Здравкова. Аз съм нямал честа да познавам Кичка Савова, приживе, но нейните песни съм ги слушал още от ранна детска възраст. Когато Стефка Здравкова се обърна към мен, за да напиша тези песни със съпровод на пиано, аз моментално приех. Прочетох, изслушах всичко, което ми беше дадено като материал от творчеството на Кичка Савова и сам избрах тези 20 песни. Избрах това което ми допада на мен, чисто музикално и текстово, и после се съобразявах да бъдат подходящи, защото не всички песни са подходящи за една такава трактовка, т. е. без народни инструменти. Само в съпровод на един инструмент, които си е класически. Нека всеки, които иска да вземе в ръце този сборник, да подходи към него искрено, с желание и най-вече с любов“, казва композиторът Георги Андреев.

След представянето на сборника започна и галаконцерта на децата, които тази година бяха отличени осем на фестивала в Сладун, но се явиха само пет. Това бяха – Иехая Димитрова от село Доситеево, общ, Харманли; Мария Христова от Свиленград, които за втори път са част от майсторския клас; Невена Колева от Ямбол, която е и най-малката в тазгодишния майсторски клас - на 7 години; Пламена Манолова от село Дрангово, общ. Кирково, която е най-голямата, на 16 години и Теодора Евтимова от Хасково.

Неявилите се деца им се запазва правото да участват в следващия майсторски клас.

„Учудващо лесно се правиха момичетата“, казва ръководителката на майсторския клас тракийската певица Дарина Славчева Славова, която е една от най-добрите ученички на Кичка Савова.

В края на концерта на всички участници в майсторския клас бяха връчени сертификати и медали от дъщерята на Кичка Савова Стефка Здравкова и си направиха снимки, за да запечатат този вълнуващ ден. 

Чуйте още в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram


По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45

В Старцево се проведе първи Еньовденски събор

В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..

публикувано на 24.06.24 в 15:50