Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица лятно спокойствие и за родители, и за деца с "Ваканция на село"

6
Снимка: Антония Чиликова

На „Ваканция на село“ канят в смолянското село Смилян. "Инициативата е лагер за деца между 8 и 14 години, които могат да прекарат една чудесна седмица на ваканция на село, където да се потопят в атмосферата на приключенията на селото, да се запознаят с традициите и също да имат това, което повечето градски деца напоследък нямат", разказа за Радио Кърджали главният организатор Антония Чиликова.


Инициативата се провежда за трета поредна година и наблюденията на Чиликова сочат, че повечето деца са позабравили как да се забавляват извън компютрите, извън телефоните си. Във ваканцията на село децата играят на „Замръзванка“, на „Кральо Портальо“, на „Стражари и апаши“ и още ред други позабравени игри от близкото минало. „Нашата идея е, давайки им свободата на селото, предлагайки тези интересни игри, децата да открият колко весело може да бъде детството", разкри Чиликова.


Освен волните игри, екстремно спускане с лодки в красив каньон, разходки в планината, посещение на исторически места, лагерниците могат да поработят в градината, да се запознаят откъде идват плодовете и зеленчуците, които виждат в магазина, а също и да нахранят истински, живи, домашни животни. В мандрата на Милкана Йорданова пък могат собственоръчно да избият масло, да подквасят мляко и сирене. „С председателя на местното читалище Илия Годев сме подготвили много интересни приключения“, подсказа още Чиликова.


Много са децата, които се връщат след като веднъж са били във ваканцията на село и традиционно се включват отново. Не са малко и българските деца, които си идват за почивните седмици от чужбина и също участват в забавленията на село.


Инициативата има фейсбук и който се интересува повече, би могъл да ни намери там, допълни Антония Чиликова.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Беркант Барзат

РИК назначи всички СИК, веднага започнаха замени

Две са подадените жалби в Районната избирателна комисия в Кърджали от началото на предизборната кампания. Те са от една и съща политическа формация и се отнасят за неправомерно поставени агитационни материали. Това потвърди за Радио Кърджали председателят Беркант Барзат. Жалбите са проверени от членове на РИК, очаква се на следващо заседание..

публикувано на 03.10.24 в 18:06

Неучебен ден за учениците от Крумовград за празника на общината

В петък, 4-и октомври учениците на територията на община Крумовград няма да учат.  Това съобщиха от общинската администрация.  Със заповед на кмета Себихан Мехмед денят е обявен за неучебен в училищата , с изключение на детските градини в град Крумовград. Поводът е започващият традиционен есенен фестивал "Сеид Баба".   Програмата в петъчния ден..

публикувано на 03.10.24 в 13:54

В Гърбище и Срънско се проведоха мевлиди за здраве

Традиционни мевлиди за здраве и плодородие се проведоха в ардинските села Гърбище и Срънско. На религиозните събития присъства и кметът на Ардино Изет Шабан представители на ръководството на общинската администрация. В Гърбище местни духовници четоха айети, а гостите бяха нагостени с три казана пилаф и един казан дроб-чорба, приготвени от..

публикувано на 29.09.24 в 15:20
В Татул се проведе мевлид

С мевлид в Татул и мае в Гургулица продължиха есенните празници в Момчилградско

Есенните празници на мюсюлманите в община Момчилград продължиха днес с мевлид в село Татул и есенно мае в Гургулица. В Татул десетки жители и гости на общината присъстваха на традиционния мевлид за здраве и берекет. Проявата посети и кметът Илкнур Зяким, заедно с ръководството на общинската администрация. Също днес управленският екип на..

публикувано на 29.09.24 в 14:35

Туристи прекратяват почивки в Гърция заради лошо време

Лошото време в Гърция принуждава туристите да прекратят по-рано почивките си, казаха хотелиери преди очакваната дъждовна седмица със силни ветрове. С 10 градуса ще спаднат температурите в страната до края на днешния ден, сочат прогнозите на синоптиците. Силни ветрове и дъждове обхващат постепенно Егейско море. В Йонийско море се очаква силата на вятъра..

публикувано на 29.09.24 в 12:37

Българите живеят по-дълго от гражданите на другите страни от Евросъюза

По данни на европейската статистика българите живеят по-дълго и в добро здраве в сравнение с гражданите на останалите страни-членки на Европейския съюз. България изпреварва с повече от 4 години средните нива за Евросъюза на фона на най-ниската очаквана продължителност на живот и дълго нерешените проблеми в здравеопазването у нас. България се класира..

публикувано на 28.09.24 в 11:40

Български и гръцки частни съдебни изпълнители обсъждат трансграничното сътрудничество

Български и гръцки частни съдебни изпълнители обсъждат на конференция трансграничното сътрудничество, включително и по производства, по които осъдени в едната държава пребивават в другата. Според Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, добра основа за взаимодействие са законодателни промени, влезли в сила от началото на..

публикувано на 28.09.24 в 10:08