Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кючуков: Еднодневните маршрути привличат все по-често туристите

Снимка: Георги Кючуков, фейсбук архив

Днес настъпва астрономическото лято, а с него и летните туристически маршрути. В ефира на Радио Кърджали разговаряме с екскурзовода Георги Кючуков за дестинациите, които привличат туристите в Кърджалийско. 
Засилен е интересът от страна на туристите към Перперикон. На скалния град туристическия сезон не е спирал през цялата година, казва Георги Кючюков:

"Лятото дойде малко късно, но туристическия сезон не е спирал. Тази година и зимата беше, съвсем спокойно можем да го кажем, активен туристически сезон. Не толкова колкото пролетта, лятото и есента, но все пак доста повече хора посетиха околностите на Кърджали през изминалия зимен сезон, отколкото са правили това в предишните. Летния сезон е предварително заявен - до края на август, така че, очаква ни един доста интензивен, активен туристически сезон.

Георги Кючуков казва, че освен Перперикон, хората все по-често предпочитат да разнообразяват с различни еднодневни маршрути в Източните Родопи: 

"Знаем, че тук има много места, които събуждат вниманието на туристите, които решат да почиват в нашата планина. А пък от известно време доста групи се отправят като еднодневни маршрути и в съседна Северна Гърция", каза Георги Кючуков и добави, че вече са оформили 3 лъча към Северна Гърция: 

"Единият се отправя към Авдира, което е родното място на древногръцкия философ Демокрит, като в съчетание гледаме и манастира, който се намира в езерото-резерват Вистонида "Агиос Николаос", прекрасният музей в Авдира и античния град. Другият маршрут, който промотираме за гостите на Кърджали ни отправя към Макри с разследване на циклопската пещера и Александрупулис с музея на Тракия и всичките красоти, които той може да предложи, и един друг маршрут, който е самостоятелен лъч до Димотика - столица на три империи, Софри - център на коприната в Северна Гърция."

С Георги Кючуков говорихме и за сигнала, който постъпи в редакцията на Радио Кърджали от наш слушател, който ни изпрати снимки на които се вижда Перперикон, потънал в отпадъци: 

"Темата стана особено чувствителна, когато известната българска режисьорка Зорница София в дните по Великден сама отдели четири часа организира сметосъбиране. Успя да събере около 10-11 чувала с боклуци, които за съжаление ги има на Перперикон. С екскурзоводите, които обучаваме сме си нарочили денят 27 юни да почистим Перперикон, като сме помолили за съдействие Община Кърджали да отдели малко техника, защото тревата, която е избуяла на пътеките, трябва да бъде окосена и след това събрана. За съжаление сигнала, който е дал вашия слушател е основателен. Перперикон не трябва да изглежда по този начин." 
Героги Кючуков се надява, че когато Информационно-посетителският център започне да работи, това ще бъде онова звено, което вече ще гарантира друга визия за Перперикон: 
"Това е най-посещаваният обект в България в областта на културно-историческия туризъм и заслужава да бъде показван с цялото му величие. Тези сигнали на хората трябва само да събуждат институциите и всички нас, че културно-историческото наследство ни е дадено, за да го опазваме и показваме, както трябва и може би вашият въпрос, свързан със сигнала на този човек, пак казвам е напълно основателен и поуките трябва да ги има, за да може такива сигнали да не се случват." 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И в Златоград достъпват досиетата си

Над 200 души вече получиха достъп до електронното си здравно досие в мобилните пунктове, организирани от Регионалната здравна инспекция в Смолян и в Мадан, съобщиха от институцията. В сряда, на 18 септември т.г., ще бъде организиран такъв пункт в болницата в Златоград във времето между 10.00 и 16.00 часа, каза пред Радио Кърджали главният..

публикувано на 17.09.24 в 21:48

Ерол Мюмюн: Твърденията за уволнения и репресии са предизборен популизъм (видео)

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн отрече твърденията на областния лидер на ДПС Ресми Мурад за уволнения, репресии и натиск, оказвани върху държавни и общински служители, както и върху и представители на бизнеса в област Кърджали, заради подкрепата им за почетния председател на партия ДПС д-р Ахмед Доган.  Според Ерол Мюмюн Ресми Мурад не представлява ДПС..

публикувано на 16.09.24 в 15:45

Ресми Мурад: Поне осем кадри на ДПС са уволнени заради подкрепата си към Ахмед Доган (видео)

Шестима служители на общинската администрация в Кърджали, директорът на "Социално подпомагане" в Ардино и заместник-кмет на община Черноочене са уволнени заради подкрепата си за почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Това обяви за Радио Кърджали областният лидер на ДПС Ресми Мурад. "От началото на месеца насам са уволнение кадри на..

публикувано на 16.09.24 в 13:56

Тясната връзка с бизнеса отличава филиала на МГУ в Кърджали

45 са първокурсниците в кърджалийския филиал на Минно-геоложкия университет "Свети Иван Рилски". Общо 150 студенти се обучават във висшето училище тук. Приемът и тази учебна година е изпълнен на 100 процента, съобщи за Радио Кърджали заместник-директорът Николина Иванова.  Пет специалности, три от които в редовна форма, една в задочна и редовна и..

публикувано на 12.09.24 в 17:24

Милко Багдасаров: Не е вярно, че левите формации в Обединената левица нямат електорат

В навечерието на Съединението на България БСП и левите партии в страната официално се обединиха, а името на коалицията, с която ще се явят на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври е „БСП – Обединена левица“. В интервю за Радио Кърджали, областният лидер на БСП в Кърджали Милко Багдасаров, каза, че на 27 октомври..

публикувано на 12.09.24 в 14:00