Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запазва се размерът на облекченията, които родителите могат да използват при облагането на доходите

Автор:
Снимка: nmd.bg

В проектобюджета се запазва размерът на облекченията, които родителите могат да използват при облагането на доходите през 2023 година, информира репортерът Марта Младенова:

Ако параметрите на Проектобюджета за годината се забавят в настоящия им вид в частта, свързана с данъчните облекчения, догодина родителите на едно дете ще могат да приспаднат 6000 лева от данъчната си основа за доходите през 2023-та. Това означава, че в семейството ще останат разполагаеми 10% от тази сума, тоест 600 лева. За две деца данъчната основа се намалява с 12 000 лева, а за три - с 18 000 лева, което означава, че в бюджета на семействата с две деца остават съответно 1200 лева, а на тези с три деца - 1800 лева. Това е размерът на данъчните облекчения, които бяха валидни и при облагането на доходите през 2022-ра. 

Текстовете са в преходните и заключителни разпоредби на Проектобюджета за настоящата година, в който са описани и параметрите на някои данъчни закони. Специално по отношение на облекченията за родители е описан и механизмът, по който облекченията могат да се използват и през настоящата година авансово. Практически, няма промяна спрямо настоящата ситуация, тъй като същата постановка се съдържа и в удължителния закон, който действа в момента. 

Мнозина експерти обаче критикуват високите данъчни облекчения за всички родители, тъй като за високодоходните семейства сумата не е от значение, но евентуално по-голямо целево подпомагане за по-нискодоходните групи би било по-разумен подход. 

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че в средата на годината няма да се направят промени в данъците, с изключение на законово изтичащите по-ниски ДДС-ставки при природния газ и централното отопление. 

Бюджет 2023-та трябва да влезе в сила от 1-ви август.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ерол Мюмюн: Дългът на община Кърджали от 60 милиона лева е заради „вълчи капан“ и обръчи от фирми

Към днешна дата Община Кърджали е със задължения от 60 милиона лева, докато пред 2003 година те са били едва 3 милиона лева. Това обяви кметът на Кърджали Ерол Мюмюн на пресконференция и подчерта, че предстои Общинският съвет да приеме оздравителна програма, за да може в края на този мандат общината да реализира дейностите си в по здравословна..

публикувано на 20.09.24 в 18:18
Таня Светлинова

Лек ръст на броя избиратели отчитат в Смолянски МИР

Към момента са сформирани 261 секции в 22-и многомандатен избирателен район – Смолян, с една повече в сравнение с предходните избори, съобщи секретарят и говорител на Районната избирателна комисия Таня Светлинова. Според предварителните списъци в ЦИК за четирите мандата в избирателния район ще могат да гласуват общо 95 748..

публикувано на 20.09.24 в 17:38

Изграждат пречиствателна станция за отпадни води в Черноочене

В инвестиционната програма на община Черноочене за настоящата година е заложена изграждане на пречиствателна станция за битови отпадни води /ПСОВ/ от изградените канализации в с. Черноочене, с. Нови пазар, с. Каблешково, с. Пряпорец и с. Среднево. Това е изключително важен проект за Черноочене с оглед здравните рискове за жителите и гостите,..

публикувано на 20.09.24 в 17:16
Добромир Якимов

Близо 230 000 гласоподаватели избират осем депутати от Хасковско

Трудности при определяне на съставите на секционните избирателни комисии очаква председателят на Районната избирателна комисия в Хасково Добромир Якимов. В повечето от общините, в които досега са минали консултациите при кметовете, парламентарно представените политически сили не са стигнали до съгласие за състава и разпределянето на ръководните..

публикувано на 20.09.24 в 17:15

Ясла №5 в Кърджали не отвори врати за първия учебен ден заради закононарушения при строителството

Част от строително монтажните дейности на Ясла №5 в Кърджали са изпълнени при съществени закононарушения.  Това заяви на брифинг кметът Ерол Мюмюн. Община Кърджали в грижа за здравето на децата, които ще посещават бъдещото детско заведение, е сезирала всички компетентни  институции, посочи кметът. От думите на Мюмюн стана ясно, че още..

публикувано на 20.09.24 в 16:48
Беркант Барзат

Близо 275 600 могат да гласуват в област Кърджали

Към момента сформираните секции в 9-и Многомандатен избирателен район, Кърджали са 497. Това не е окончателният брой, тъй като все още предстои да бъдат образувани подвижните секции, а също и тези в здравни и социални заведения. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали председателят на Районната избирателна комисия Беркант Барзат. Секциите,..

публикувано на 20.09.24 в 16:38

Възобновяват делото срещу Местан

Окръжният съд в Кърджали възобнови делото срещу бившия лидер на ДПС Лютви Местан за катастрофата от преди 5 години, при която загина 6-месечно бебе. Производството по него беше прекратено и върнато на прокуратурата заради допуснати отстраними съществени процесуални нарушения. От Окръжния съд съобщиха, че е образувано наказателно дело срещу Лютви Местан и..

публикувано на 20.09.24 в 16:15