Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-скъпи тол такси за превозвачите

Снимка: Радио ВИДИН

Превозвачите трябва да плащат от днес с 50% по-скъпи тол такси.

След протести на фирмите, от регионалното министерство обявиха, че през следващата седмица работна група трябва да потърси решение за изменение на тарифата.

Още през месец май са заложени новите тарифни ставки в софтуера на оператора, а всяка промяна изисква време от 45 дни. Повишаването на таксите за движение по Републиканските пътища беше заложено с приетото постановление на Министерския съвет през декември 2022-ра година. От ресорното ведомство съобщиха, че още следващата седмица работна група с представители на пътно-транспортния бранш, заедно с експерти на Министерствата на регионалното развитие и на транспорта ще изработят проект на промени на тарифата за ТОЛ-таксите. 

Предвижда се това да стане до един месец. 

Министър Андрей Цеков е обяснил, че след като бъде прието от правителството, изменението ще се прилага ретроактивно от 1-ви юли 2023-та година и превозвачите ще могат да си получат отстъпките със задна дата, независимо, че от днес се начисляват новите такси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Минимално повишение на цените на храните на едро

Минимално повишение на цените на едро на храните отчита и тази седмица от Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Поскъпнали са доматите от оранжерии, а краставиците са поевтинели. Скочила е и цената на зеления и червения пипер, както и на лука. Спад е отчетен обаче при картофите, морковите и зелето. На по-висока цена са се продавали..

публикувано на 06.10.24 в 14:09
От високо

До десетина години може да имаме въздушни таксита

 Оповестени планове за строителство на портове за летящи коли на новия трети терминал на летище София показват, че до  десетина година в София може да има въздушни таксита. Но пред Европа има още доста дълъг път дори да догони САЩ и …. Саудитска арабия и Дубай по темата. Още тази година е можело в България да дойде първият летящ..

публикувано на 06.10.24 в 13:16
Снимката е илюстративна

Започна ремонт на 23 км от пътя Пловдив - Хасково

Започва текущ ремонт на 23 км от първокласен път I -8 Пловдив - Хасково в област Хасково, съобщиха от АПИ. Проектът включва цялостно преасфалтиране на участъка между Върбица, Горски извор, Клокотница и Хасково. Предвидено е възстановяване на отводняването, почистване и профилиране на канавките на пътя. Ремонтираното трасе ще бъде..

публикувано на 06.10.24 в 11:37
Росица Матева

ЦИК: Свалянето на имунитета на кандидат-депутат не е проблем за провеждането на избори

Не за първи път по време на кампания преди различни видове избори от ЦИК е искано разрешение за привличане като обвиняем или за задържане на кандидат, каза пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) "ЦИК действа съобразно закона. Няма досега в практиката на ЦИК случай, в който да е..

публикувано на 06.10.24 в 11:21

Нараства употребата на наркотични вещества сред младите в Кърджали

Нараства употребата на наркотични вещества сред младите хора в Кърджали, каза д-р Сезгин Бекир, председател на Общинския съвет по наркотични вещества - Кърджали. Те се използват като стратегия за справяне с тревожността и депресията. Проблемът е, че се синтезират нови и нови синтетични вещества, които са общодостъпни, коментира той.  За съжаление,..

публикувано на 06.10.24 в 10:47

Хасково отново подкрепи Европейският ден на донорството и трансплантацията на органи

 Осветиха в зелено камбанарията в парк Ямача в подкрепа на донорството, донорите и техните силни семейства, които даряват  живот . Община Хасково за поредна година подкрепя инициативата на Съвета на Европа за провеждане на Европейски ден на донорството и трансплантацията на органи. Целта е да се насочи общественото внимание към каузата..

публикувано на 06.10.24 в 10:25

Оранжев код за дъжд в Кърджали, жълт - в Хасково и Смолян

Слънце, облаци, дъжд и гръмотевици - такова ще е времето в неделя в област Кърджали, според метеоролозите. Максималните температури  ще са около 25° Оранжев код за интензивни дъждове с гръмотевици за 6 октомври е обавен в областите Бургас и Кърджали. Жълт код е в сила за други 12 области. Това са областите Добрич, Варна, Силистра, Разград,..

публикувано на 06.10.24 в 09:05