Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Защо италианка избра Полковник Серафимово за втори дом

13
Ирма
Снимка: Божидар Чолаков - БНР Радио Кърджали

Дали сте си представяли, че в сърцето на Родопите може да опитате италианска паста или спагети приготвени лично от италианка. Това е възможно в село Полковник Серафимово. Ирма от Торино, Италия е от първите чужденци купили си къща в смолянското село. Днес в селото живеят около 15 семейства чужденци. Ирма е женена за англичанин, който е моряк. И повечето време живее сама в Полковник Серафимово. Тя и съпругът ѝ са възстановили старата родопска къща и са я запазили, поне външно, в същия вид каквато е била преди, с тази разлика, че днес в нея Ирма приема гости, главно чужденци, а първия етаж е направен като малко кафене, а лятото има няколко маси и по двора.

“Мога да говоря български. Много трудно, но се разбираме с хората. Когато дойдохме тук преди 15 години нямаше други чужденци”, казва Ирма.

Местните ѝ казват Мария, защото бабите от селото не запомнили лесно името ѝ и се обръщали към Ирма с името Мария, че било по-лесно.

Къщата, която предлагат за гостите има четири стаи на втория етаж. Първия етаж е кафене. Зад къщата има и басейн.


“Имам много гости, само за лятото, защото зимата не работим. Тука е много студено, а аз нямам парно в къщата. До октомври и край”, разказва още италианката.

Ирма имат още една къща в Полковник Серафимово, където живеят със съпруга си, който е англичанин.

В селото има семейства от Великобритания, Холандия, Германия, ЮАР, Полша, Русия и САЩ. В родопското село къщи са си купили още български лекари, двама анестезиолози, кардиолог и други.


“Тук се провежда Международен фестивал. Идват много чужденци. Харесват мястото и си купуват къщи тук”, разказва още италианската Мария и продължава.

“Миналата година имах проблем със здравето и не бях тук цяла година. Като се върнах, всички от селото ме посрещнаха. Казват ми: “Добре дошла Мария! Как си? Без розовата къща селото не е същото”. Много сърдечни хора.“ Разказва усмихнатата италианка.

Ирма е доволна, че Полковник Серафимово може да открие и да си набави екологични продукти.

“Аз съм италианка, и продуктите за италианската кухня тук са супер. Сега има гъби, има трюфели. По-хубави са дори доматите, зеленчуците. Сиренето е натурално. Има картофи, много са вкусни. Има мед, босилек, чесън, лук и ябълки. За италианската кухня тези продукти са перфектни.” разказва Ирма от Торино.


Тя предлага италианските специалитети само в дните на фестивалите, които се провеждат в селото. Единият е Международен фестивал “Meadows In The Mountains Bulgaria”, а другият е Национален фолклорен фестивал “С песните на Георги Чилингиров”.

Чуйте още в прикачения звуков файл.



По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Иво Маев, политолог

Иво Маев: Не съм оптимист за живота на това правителство

Като единствено възможен в тази ситуация на крайно политическо противопоставяне определи проекта за кабинет политологът Иво Маев в ефира на Радио Кърджали. "От гледна точка на идеологическия профил не бих казал, че това е най-добрия избор. По-скоро това е единственият възможен избор в такава ситуация на крайно политическо..

публикувано на 14.01.25 в 13:47

Четири села в Кърджалийско със смущения в електрозахранването

Две са селата със смущения в електрозахранването в община Крумовград - Ручей и Лимец, и две в община Кърджали – Орешница и Мургово. Това каза в ефира на Радио Кърджали Петър Костадинов, говорител на ЕВН. Той обясни, че  около 70 екипа на дружеството работят средно  на терен към момента.  Достатъчно са и аварийните екипи, и техника, но..

публикувано на 14.01.25 в 13:20

Билял Чауш: Трудоемко е да се отглеждат пчели

Билял Чауш от село Токачка отглежда над 100 кошера пчели, от които добива до 1 тон мед годишно. Но, както сам споделя, пчеларството е всичко друго, но не и лесна работа.   Освен с пчели, той се занимава и с дърводелство, изработвайки кошери както за собствените си нужди, така и за продажба. Какви са тайните на този занаят и какво изисква той, ще..

публикувано на 14.01.25 в 12:23

Ресторантьорите настояват за запазване на 9% ставка в бранша

Цените в ресторантите няма да бъдат повишени засега. Това обясни Кадир Мустафов, председател на местната структура на Българската асоциация на заведенията в Кърджали по повод връщането на 20 процента ДДС в бранша oт 1 януари.  Косвеният налог беше намален заради Covid-пандемията и запазен няколко поредни години. По думите му от Българската..

публикувано на 07.01.25 в 11:05
д-р Йорданка Господинова

Д-р Господинова: Важно е какво ядеш не от Коледа до Нова година, а от Нова година до Коледа

Коледните празници отминаха, Нова година дойде, изядохме вече остатъците от богатите празнични трапези и вече започнахме да се питаме как да отслабнем и как да влезем във форма. Има ли лесни начини и какви са съветите на диетолозите за здравословно хранене? " Ако говорим за лесен начин за влизане във форма, лесният начин е да не излизаме от форма...

публикувано на 06.01.25 в 17:28
Евгений Дайнов

Проф. Евгений Дайнов: ГЕРБ се провали в сформирането на правителство

Спирането на преговорния процес преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на стабилно управление на държавата показва, че ГЕРБ се оказаха за пореден път неспособни да сформират правителство. Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали политологът проф. Евгений Дайнов.  ГЕРБ прекрати преговорите за съставяне на редовно..

публикувано на 06.01.25 в 16:06
Вилдан Расим

Вилдан Расим: Водата е силен елемент в традициите от Йордановден до Бабинден

Богоявление или Йордановден е един от важните дни в българския обреден календар. Днес може  да не спазваме буквално традициите, но някога е било важно тяхното изпълнение.  Богоявление  е денят, на който Йоан Кръстител покръстил Исус Христос във водите на река Йордан. В момента на кръщението небето се отворило и Светият дух слязъл върху..

публикувано на 06.01.25 в 15:21