Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Новодрянова: Горещините са причина за слабата реколта това лято

Посевите не са застрашени от марокански скакалци

Високите температури са причина заслабата реколта от плодове и зеленчуци това лято, категорични са специалистите. Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали обясни: „При температура между 35 и 40 градуса спират физиологичнитепроцеси, спира фотосинтезата, спират да цъфтят и да плодообразуват. Тука вече говорим не за един час 40 градуса, а за много часове, които са 40 градуса. И ако има пък и засушаване, няма вода, значи трагично положението“.

Спасението, което препоръчват специалистите, е поливането. Най-добре е това да се случва сутрин между 6 и 10 часа и вечер. Поливането през деня е пагубно за растенията, защото капка, попаднала върху лист, може да предизвика ефекта на лупата и да го прегори.  

Пръскането с препарати срещу вредители обаче трябва да се запази, въпреки горещините. „По принцип пръскането трябва да е до 25 градуса, защото при пръскане през деня се изпарява препарата и пак може да се получат прегаряне върху растенията“,категорични са специалистите.

Продължава да е много сериозен проблемът с нерегламентирания внос на препарати от трети страни – Турция, Украйна, Северна Македония, „защото са много по-евтини, в сравнение с нашите агрохимикали и производителите търсят по всякакъв начин да намалят себестойността на продукцията си. Те всъщност нарушават закона“, коментира Новодрянова. Всички стопани са задължени да водят дневник за проведената химични обработки, за да се знае стоката, която е изнесена на пазара с какво е третирана, а също дали са спазени карантинните срокове. „Има си законодателство в областта на растителната защита, което земеделските производители трябва да спазват. Не ги освобождава това, че те са производители на малко продукция“, категорична беше Новодрянова.

Много стопани се оплакват от дървеницата, позната като миризливка. Тя се унищожава с контактни инсектициди, но понеже вече всички култури са в беритбена зрялост, трябва много внимателно да се пръска, за да се спазват карантинните срокове на препаратите, съветват експертите. В домовете, хората могат да се спасяват от нашествието на миризливката като третират с  биоциди. Разнообразие от такива препарати има в хуманните аптеки. „Но тя не е икономически важен вредител за България и специално за област Кърджали и поради тая причина не подлежи на наблюдение“, поясни Новодрянова.

Няма опасност за посевите от марокански скакалци към момента, категорични са експертите. „Имаме марокански скакалци, но в момента наблюдаваме  популацията, за да можем да направим правилна прогноза за следващата година, имаме отново градация на популацията. Не в такава степен, каквато е била досега, но имаме градация на популацията на мароканския скакалец“, каза началникът на „Растителна защита. Най-засегнати са изоставени ниви и ливади, пасища, „но никъде до тях няма земеделски култури и няма опасност за земеделските култури и за реколтата на земеделските производители“, уточни Новодрянова.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Тодор Кожухаров

Фестивалът “С песните на Тодор Кожухаров” в два дни

Задава се петото издание на Националния фолклорен фестивал “С песните на Тодор Кожухаров” в Хасково. Конкурса тази година ще е в два дни 12 и 13 октомври. Фестивалът е с конкурсен характер, без такса за участие и в него могат да участват изпълнители от цялата страна, без ограничение на възрастта. Началото е в 9 часа на 12 октомври в Младежки център,..

публикувано на 02.10.24 в 14:48

Температурите през октомври ще са около и над климатичните норми

През последните години температурата през октомври надвишава климатичните норми. Това каза за Радио Кърджали Анастасия Стойчева, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология. "Той е онзи месец в нашата страна, в който имаме както много хубави слънчеви дни, които част от хората наричат циганско лято, но в действителност циганското..

публикувано на 01.10.24 в 15:09

Приказна вечер в Кърджали с поетесата Ивелина Радионова

С вълнение от преживяната вечер с авторката на Алтъна, Радка Петкова.

публикувано на 30.09.24 в 13:25

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Желая Ви приятно слушане!

публикувано на 30.09.24 в 12:48
В Кирковско гледат капия от стария местен сорт

В Чорбаджийско пазят стария местен сорт "Росенка", отглеждат над 200 дка червена капия

В сезона на червената капия стопаните от кирковското село Чорбаджийско и околните села са на полето, за да прибират реколтата. Около 200 декара чушки се отглеждат в този район, което го прави най-големият в производството на капия в община Кирково. Годината за едни е добра, но за други не толкова, казва кметът на Чорбаджийско Сами Везир. "Годината е..

публикувано на 29.09.24 в 17:42

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22

19 партии и 9 коалиции влизат в битка за вота на избирателя в 9-ти МИР Кърджали

19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..

публикувано на 24.09.24 в 18:26