Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасността от пожари в Хасковско не е отминала

3
Снимката е илюстративна

Продължава да е тежка пожарната обстановка в област Хасково, все още имаме активни пожари, съобщи за Радио Кърджали инспектор Христо Пантелеев от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Хасково. Къща на възрастен човек изгоря.

Пожарникари и доброволци, както и тежка верижна техника се борят с лумналите едновременно на няколко места огньове в областта.

Активните огнища са в селата  Дъбовец, Румелия и Сусам.

Най-сериозен е пожарът около село Дъбовец. Той се разпространява в две посоки – към с. Воден и село Вълче поле. В село Малки воден е изгоряла къща на възрастен човек. От пожарите са засегнати и други постройки. „В село Румелия и в село Сусам пожарите са, смея да твърдя, горе долу овладени. Пострадали и застрашени хора няма към момента“, съобщи инспекторът.

Христо Пантелеев, инспектор в РДПБЗН - Хасково

В потушаването на огнената стихия е ангажирана цялата техника от областта. В помощ са включени екипи и пожарни коли от Бургас, Пловдив, Ямбол, Велико Търново, София и Кърджали. От четвъртък действа вече и специализирана верижна техника за правене на просеки при Дъбовец. Помагат и доброволци. „Абсолютно всеки, който може да се включи е полезен“, подчерта Пантелеев. Все още е рано да се каже какви са пораженията, засегнатите площи, но със сигурност доста големи, допълни той.

Не са нужни подкрепления. Най-големият проблем е вятърът, който разнася огнените езици.

Инспекторът изрази увереност, че до петък огънят в селата Сусам и Румелия ще бъде овладян. Тревогата за Дъбовец обаче остава, защото там теренът е тежък и достъпът на жива сила и техника е труден.

Причините огънят да се разрази едновременно на толкова много места могат да бъдат различни – от неправилно боравене с огън, през изключително високите температури, вятъра, изхвърлените стъклени бутилки, които предизвикват ефекта на лупата, „но много трудно може да се установи при такива големи пожари“, поясни огнеборецът.

При обявени червени кодове за високи температури, та дори и да няма, през летния период да не се борави с огън в необозначени места, за това.  Да не се палят стърнища също в земеделските части. В горските части по същия начин. Да не се изхвърлят стъклени бутилки, от които от пряка слънчева светлина е възможно да възникне възпламеняване и пожар съответно. Това са моите апели, защото във вчерашния ден имаме едновременно възникнали около 7 или 8 пожара. Тоест ситуацията изведнъж става критична, а и трябва да пазим природата. Това си е нашето“, призова инспектор Христо Пантелеев от РД ПБЗН-Хасково.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Над 30 населени места в област Кърджали са на воден режим

От седемте общини на област Кърджали, единствено в община Крумовград няма проблем с водоснабдяването. Над 30 населени места в областта са на воден режим. Става въпрос за малки населени места, каза в ефира на Радио Кърджали областният управител Никола Чанев. Най-сериозно е положението в две села на община Кърджали, като на практика тези две села нямат..

публикувано на 23.08.24 в 12:02

Задържаха близо 23 хиляди килограма прах за пране на "Капитан Андреево"

Митническите служители на МП "Капитан Андреево" задържаха „маркови“ 17 228 текстилни изделия и парфюми, както и 22 870 кг "марков" прах за пране при митнически проверки на превозни средства, влизащи в страната от Турция.  При един от случаите на 17.08.2024 г.  митническите служители извършват щателна проверка на товарен автомобил, с чужда..

публикувано на 23.08.24 в 11:24

Обнародван е указът, с който президентът определя Главчев за служебен премиер

В „Държавен вестник“ е публикуван указът, с който президентът Румен Радев определя Димитър Главчев за служебен премиер. В четвъртък Радев връчи мандат за ново служебно правителство. И обяви, че при успешно съставяне на служебен кабинет, поредните предсрочни избори ще са на 27-и октомври. В указа на президента е посочено, че Димитър Главчев..

публикувано на 23.08.24 в 10:57

Трима са задържани с наркотици при специализирана операция в Кърджали и Кирково

 Около 20 часа снощи в областния град полицейски служители спрели за проверка 34-годишен, който изхвърлил найлоново пликче с бяло прахообразно вещество. При направен наркополеви тест веществото реагирало на кокаин.  Малко след 13 часа в село Бенковски полицаи от РУ – Кирково при проверка на 16-годишен открили два флакона с кафеникава течност, която при..

публикувано на 23.08.24 в 10:49

41 ученици се явиха на втората поправителна матура

В област Кърджали 41 ученици се явиха на втората поправителна матура, която е по предмет по избор и се провежда днес. Допуснати до изпита са били 50, каза в Сутрешния блок на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието  Ангелина Костова. Държавен зрелостен изпит се провежда в три от 7-те общини на областта - Кърджали, Крумовград..

публикувано на 23.08.24 в 10:37

Любители на кулинарията мерят сили в Кобиляне

Любители на кулинарното изкуство ще се състезават в приготвянето на готвени ястия, тестени изделия и сладкиши в поредното издание на пътуващият фестивал на храната и изкуствата "Вкус фест". Поредната спирка на събитието тази година е в село Кобиляне. Проявата е част от културния календар на община Кърджали. Организатор е екипът на народно читалище..

публикувано на 23.08.24 в 10:01

Момчилградската фолклорна група "Зейбеклер" с участие в Комотини

Изпълняващата  традиционен балкански фолклор  група от  Момчилград   "Зейбеклер" гостува в радио "Чинар ФМ"  в гръцкия град Комотини .  Най-старият солист и музикант на групата, 78 годишният Мюмюн Чауш, свири на гайда.  Бяха представени и танцови изпълнения. Всеки от фолклористите сподели лични истории и опит в специални интервюта, които предадоха духа и..

публикувано на 23.08.24 в 09:56