Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зарибиха река Девинска след масово отравяне на риба от производствено предприятие

Снимката е илюстративна

С над 500 малки пъстърви зарибиха река Девинска. Причината за акцията е опит за преодоляване на последиците от замърсяване на водата отпреди няколко дни, когато беше унищожена десетки килограми риба. Стана ясно, че еко проблемът е предизвикан от предприятие за бутилиране на минерална вода. От фирмата са потвърдили и са съдействали за новото зарибяване на реката.

Сигналът за мъртвата риба и запенване на водата е подаден към институциите в ранния следобед в петък. Всички имащи отношение по контрола – РИОСВ, полиция, ИАРА, прокуратура са реагирали мигновено. Спешно са извършени проверки и замервания.

Установихме, след обход на реката, че в около 3-километров участък има стотици мъртви риби по дъното. От трите вида, които обитават реката – черна мряна, балканска пъстърва и лещанка – всичката риба беше мъртва. Не се виждаше нито една жива“, каза пред Радио Кърджали Петко Джуков, главен инспектор „Рибарство и контрол – Южна България“ към отдел Пловдив в териториално звено Смолян на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/.

393 маломерни балкански пъстърви, 192 маломерни мряни, над 60 кг риби, които са полово зрели, могат да се размножават са описани по видове и изтеглени по килограми, както изисква Законът за рибарство и аквакултури. Съгласно наредба това е необходимо, за да се определи размера на обезщетенията, причинени на рибните ресурси.

Изчакваме с това присъждане на обезщетения, тъй като в същия ден,  се сезира Районна прокуратура и има образувано досъдебно производство по случая. Докато тече проверката на прокуратурата няма как да започне административно-наказателно производство от наша страна. От „Девин“ си признаха, че от тях е причинена щетата на рибата. Веднага се свързаха и поискаха да възстановят част от щетите. Не може да се възстанови всичко“, поясни Джуков

Във вторник 100 кг балканска пъстърва са пуснати във водите на р. Девинска. Рибките са около 550 броя с размери между 180 и 200 грама. Ще бъдат необходими обаче поне две, даже три години, за да се компенсират щетите на рибните ресурси.

Замерванията на специалистите сочат, че водата в реката вече е чиста, всички показатели са в нормите.

Участъкът е на режим „Хвани-пусни“ от 2021 г . Използва се и за обучение на деца и възрастни за отговорен риболов.

Зарибяването за компенсиране на щетите ще бъде направено на три етапа. В момента атмосферните условия не са много подходящи – температурите са високи, а и нивото на реката е ниско, коментира Джуков. Следващите два етапа са предвидени за началото на септември и на октомври.

Вместо в социалните мрежи, хората да проявят активност и да сигнализират компетентните контролни органи в случай на нарушение. За това призова в ефира на Радио Кърджали директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Смолян инж. Екатерина Гаджева. „Обръщам внимание – колкото по-навременно получим информация за дадено потенциално или извършено нарушение, толкова е по-висока вероятността да бъде разкрит извършителят. Много е важно да се знае, че когато се касае за замърсени води, водата изтича. И тогава на изхода на предприятието от тръба много по-малко вероятно е да открием замърсяващи вещества, ако отидем късно. Молбата ми е както сме активни в социалните мрежи, така да сме активни и в подаването на сигнали на 112, на зелените телефони на институциите“, категорична бе инж. Гаджева.

Светкавичната проверка на подадения и към РИОСВ сигнал е констатирала тръба от производствената база на дружеството за бутилиране на минерална вода, заустена директно в реката. От нея излизат непречистени води –  производствени и битово-фекални, и попадат във водния обект. „Съдържанието на тези води е аналогично на отпадъчната вода, която предприятието изпомпва в канализацията, но поради неработещи помпи попада директно в реката през аварийна тръба“, обясни директорът на РИОСВ- Смолян.

Заустването без разрешително е нарушение на Закона за водите и в понеделник на дружеството е съставен акт. При определяне на размера на наказателното постановление ще бъде търсена максималната стойност на санкцията, а именно 10 000 лв., посочи инж. Гаджева

От РИОСВ също изчакват да приключи започнатото досъдебно производство, след което ще стане ясно какво ще е наказанието, което ще изтърпи дружеството, причинило еко проблема.

Повече подробности можете да чуете в прикачените звукови файлове.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Новата учебна година бе открита във филиал „Любен Каравелов“ на Пловдивския университет

С тържествена церемония във филиала на Пловдивския университет в Кърджали – „Любен Каравелов“, бе дадено началото на новата академична година.  По традиция прозвучаха химните на България, ЕС и на филиал „Любен Каравелов”. Директорът на филиала доц. д-р Елисавета Семерджиева поздрави присъстващите и пожела на студентите успешна учебна година.  За БТА..

публикувано на 12.09.24 в 09:47

Започва имунизационната кампания срещу Covid-19

Започва имунизационната кампания срещу Covid-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г., съобщиха от здравното министерство. Приложението на новите ваксини ще бъде безплатно и започна от днес в цялата страна в кабинетите на Регионалните здравни инспекции и общопрактикуващите лекари. От доставените количества, 80 640 дози са предназначени за..

публикувано на 11.09.24 в 16:41

Румен Радев: Извън Европейският Съюз, Турция е най-големият търговско-икономически партньор на България

Президентът Румен Радев, каза, че Турция е най-големият търговско-икономически партньор на страната ни извън Европейския съюз.  Началото на проекта днес е свидетелство за възходящата тенденция в развитието на двустранните отношенията между България и Турция, която е най-големият търговско-икономически партньор на страната ни извън Европейския съюз...

публикувано на 11.09.24 в 13:27

Навършват се 23 години от атентатите на 11 септември 2001

Днес се навършват 23 години от смъртоносните атаки на 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона. При атаките от 11 септември 2001 година терористичната мрежа "Ал Кайда", оглавявана от саудитеца Осама бин Ладен, похитители превзеха едновременно 4 граждански самолета. Два от тях удариха кулите близнаци на Световния..

публикувано на 11.09.24 в 08:50
класна стая

95 първокласници в община Момчилград ще получат безплатни ученически пособия

Безплатни ученически пособия от първа необходимост ще получат в първия учебен ден първокласниците в община Момчилград. Те са 95 и за всеки един от тях общинската управа е осигурила комплект, който включва скицник, тетрадки, гланцово блокче, цветни моливи, флумастери, химикал, пластилин, химикали, ножица, молив, гума. Във всеки комплект има послание от..

публикувано на 10.09.24 в 15:05

Забавеното влизане в Еврозоната е най-големият ни проблем според Кольо Парамов

Най-големият ни проблем е, че забавихме влизането в Еврозоната с 10 -15 години.  Това каза в коментар за Радио Кърджали финансовият експерт и бивш ревизор на Българската народна банка Кольо Парамов: "Липсата на възможност ние да влезем в Еврозоната ни докарва в един допълнителен, тежък ресурсен план, който не се знае по какъв начин, каква връзка и..

публикувано на 10.09.24 в 11:40

Резултатите от матурите в професионалните училища са значително по-ниски от тези в профилираните

Абитуриентите от професионалните училища продължават да се представят доста по-зле на матурата по български език и литература в сравнение със своите връстници от останалите гимназии. Това показва анализ на Института за пазарна икономика въпреки че за втора поредна година разликата в успеха е намаляла. Макар и само с 5 стотни, разликата..

публикувано на 08.09.24 в 17:06