След 3-годишно годишно прекъсване фестивалът на киселото мляко – култура и традиции се завръща в Момчиловци. Тази година от 1 до 3 септември ще се проведе шестото издание. Откриването е в петък от 17 часа от домакините – самодейците при НЧ „Светлина – 1925“ и гайдарски състав „Момчиловци“ с ръководител Атанас Тодоров.
Кулминацията на празника е в събота. Посетителите ще могат да видят стара технология по избиване на масло в борилка. В изложението на производители на домашни сладка, билки, чайове, мед, и др. екологични продукти посетителите ще могат да опитат и да си закупят млечни продукти на производители, фермери от страната. Освен това партньорът в провеждането на фестивал – Китай също ще има шатра в която ще показва и предлага за закупуване различни сувенири. Ще има конкурс за най-добри кисело мляко, сирене и кашкавал.
Гостите ще се насладят на спектакъла „Красотата на Родопите“ – Национален конкурс „Кралица на Киселото мляко – Мис Родопи“. Предвидени са още много други изненади.
Основна цел на фестивала на киселото мляко – култура и традиции е да популяризира традициите за производство на кисело мляко и сирена, заедно със богатството на песенния и танцов фолклор, самобитността на родопските обичаи и автентичните родопски занаяти.
Чуйте още подробности в прикачения звуков файл.
Днес на Цветница, домът се украсява с върбови клонки и свежи пролетни цветя и идва ред да се сложи и празничната трапеза. Особено подходящи за този цветен, пролетен празник са баница с лапад, праз, коприва или спанак. Салатите може да са от свежи марули, репички, пресен лук. На масата може да се сложат ястия с ориз, маслини, гъби, пресни и..
Във втората част на предаването продължаваме с кулинарните съвети, тъй като Великден е неделя, а предстои и месенето на ръка на козунаците, както и да научим тънкостите за хубавото агнешко печено. Разбира се, с шеф Пеньо Иванов-Васко и с нашата приятелка от Смолян шеф пекаря Снежана Орлова. Но преди това, от Елена Топалова ще научим за..
Днес празнуват всички с имена на цветя. Църквите отбелязват тържествения вход на Господ Исус Христос в Йерусалим, когато народът го посреща с възгласи, които са от пророческите псалми за идването на месия. Исус пристига на магаренце, а пътят му е застлан с клонки от палми, маслини и лаври, заради чудото с възкресяването на Лазар. След..
Кърджалийци се срещнаха с писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер по инициатива на Спортно-интелектуален клуб "Ахридос" в приятелска атмосфера и наситен на емоции следобед. Председателят на клуба Елена Топалова даде начало на събитието, к ато обясни, защо в неговия надслов доминира любовта. Литераторката на клуба прочете..
Цената на агнешкото месо не би трябвало да надхвърля 24 лева в търговската мрежа , каза за радио Кърджали Бойко Синапов. В момента, по думите му се внася замразено новозеландско месо и се предлага за българско. Това е куриозна ситуация и пореден шамар за нас, казва председателят на "Обединени български животновъди". Голяма част от..
Причината да не се извозва боклука от махала Дар дере в кърджалийското село Перперек е, че живеещите там не плащат такса смет. Това обясни кметът Халил Бекир. По думите му повечето от къщите са незаконно построени. Имало и предположение, че някои хора, в нарушение на правилата, се прикачали и към електропреносната мрежа през къщите на съседите..
В епизод 48 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" водещият Нурай Садулов представя, след дълга обиколка из долината на Лоара, последния департамент в регион Център Вал дьо Лоар, а именно Лоар е Шер. Ще чуете: Откъде идва името на департамента? Коя песен допринася за известността на департамента във Франция? Кои са..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478