Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1.3 млн. души в света са заразени с ХИВ през 2022 г., за Кърджали случаите са четири

Снимка: архив

От 14 август до края на месеца, всеки, който иска да се изследва за СПИН или полово предавани болести, може да го направи безплатно и анонимно в Регионалната здравна инспекция в Кърджали. 

Кампанията е една от четирите, които се провеждат всяка година - лятната, през декември, когато е Световния ден за борба със СПИН, през февруари около Деня на влюбените и през май, когато се отбелязва деня в памет на жертвите на ХИВ-вируса, обясни Росица Чилингирова, началник отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ-Кърджали. Целта на всички инициативи е да се повиши обществената осведоменост за начините на предаване и предпазване от ХИВ и другите сексуално предавани болести.

Анонимното и безплатно изследване е една от проявите на тази кампания. Тестовете са бързи, с вземане на кръв от пръста, а резултатите излизат за около 15 минути. "Това е първично изследване и то не поставя диагноза", обясни Росица Чилингирова и уточни, че при съмнение, пробата се изпраща в Националната референтна лаборатория.

За съжаление, в първия ден на кампанията, 14 август, никой не е посетил РЗИ-Кърджали, за да се тества, но в досегашните две кампании през тази година са изследвани 27 души на възраст от 18 до над 60 години, поравно разпределени по полове, уточни Росица Чилингирова.

"Миналата година броят на изследваните беше 43, а преди това в Ковид-обстановката тестовете бяха насочени  в друга посока", каза още здравният специалист. 

Регистрирани с ХИВ-вируса в област Кърджали от 2006 година досега са 24 души. За миналата година новите случаи са 4, по данни на Националната референтна лаборатория. По време на профилактичните кампании на РЗИ-Кърджали през тази и миналата година не са установени положителни резултати.

Ковид пандемията измести фокуса на обществото от темата СПИН и забави борбата с болестта, смята Росица Чилингирова. Тя цитира данни на Обединената програма на ООН за разпространението на ХИВ-вируса. Според нея за последната 2022 г. 1 млн. и 300 хиляди са новоинфектираните в световен мащаб. В същото време 39 млн. души живеят с вируса на ХИВ, откакто се проследяват случаите, а 630 хиляди са починали от СПИН и свързани заболявания. На този фон България е с ниско разпространение  на ХИВ. Новорегистрираните случаи за 100 хиляди души население е 3.4, за сравнение в страните от Европейския съюз това число е 3.7.

Цялото интервю на Станислава Георгиева с Росица Чилингирова от РЗИ-Кърджали може да чуете в прикачения звуков файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Плащаме данъци и осигуровки средно за 7 минути в НАП-Кърджали

Близо 37 хиляди граждани са посетили офиса на НАП в Кърджали от началото на 2024 година до края на август. Средно на ден служителите на офиса са обслужвали по 250 клиенти, като за всеки от тях са отделили около 7 минути, а те са изчаквали средно по около 4 минути. Това каза за Радио Кърджали директорът на приходната агенция в Кърджали Нериман Сали...

публикувано на 06.09.24 в 17:49
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Да последваме примера на предците и да се обединим за доброто на държавата

Това е ден, в който нашите предци са доказали, че когато сме обединени можем да правим всичко в името на държавата и за добруването на хората. Така поздрави за Деня на Съединението депутатът от 50-то Народно събрание и областен лидер на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева в ефира на Радио Кърджали.  „Като политици, които сме отговорни, които..

публикувано на 06.09.24 в 17:22
Снимката е илюстративна

Д-р Николай Бояджиев: Съединението е сред най-важните събития в новата ни история

Съединението е една от най-важните дати в новата българска история. Това каза в ефира на Радио Кърджали д-р Николай Бояджиев от Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. „На 6 септември 1885 година става Съединението на Княжество България и Източна Румелия, като по този начин е отстранена една от големите несправедливости на..

публикувано на 06.09.24 в 17:09

Стефан Танев: За ивайловградското вино казват трайност има, търпимост няма

По-рано започна гроздоберът тази година в Ивайловградско.  Причината  - топлата и безснежна зима, заради която лозите се развиха по-рано от обикновено.  За това пък качеството на гроздето е много добро, каза за Радио Кърджали Стефан Танев, бивш кмет на Ивайловград, а понастоящем – винопроизводител. Топлото време е оказало влияние на..

публикувано на 30.08.24 в 16:23
Ибрахим Карахасан - Чънар

Ибрахим Карахасан-Чънар: ДПС умира

ДПС умира. Вероятно ще се явят две фракции на Движението в изборите за следващия парламент, но ако изобщо влязат, няма да са фактор . Това провидя докторът на историческите науки, писател, журналист, Ибрахим Карахасан-Чънар в коментар за Радио Кърджали. „Двубоят между Делян Пеевски и Ахмед Доган продължава. Но на този етап, като че ли Делян..

публикувано на 28.08.24 в 07:35