Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шампионът Тунджай Тасим откри клуб по карате

| Интервю
Шампионът Тунджай Тасим
Снимка: Галина Стефанова

Със седем медала си дойдоха от международно състезание в Сърбия шестима от възпитаниците на карате клуб „Цанев“, филиал Кърджали, водени от треньора си, европейския шампион Тунджай Тасим. Създателят на клуба на национално ниво е вицеевропейският и вицесветовен шампион Николай Цанев. Във филиалите в цялата страна тренират над 200 състезатели. В 13 поредни години клубът е на най-високото стъпало в националните първенства на България.

Нашият клуб има множество медалисти от европейски и световни първенства, като от няколко месеца вече нашият филиал в Кърджали е в действие, като нашият клуб не подготвя само състезатели. Като цяло той е за всеки, който иска да тренира  карате не само за успехите на състезанието, но и за спорта, за здравето си, за това да се научи как да се самозащитава дори. Всеки може да намери каратето по негов начин и е добре дошъл в залата“, каза в предаването „На чаршията, в чата“ Тунджай Тасим. Той се занимава с обучение на по-млади и неопитни състезатели още от 11-годишната си възраст.

В момента в школата му се обучават 15 деца на възраст между 6 и 14 години.  „Моите деца тук са 15. Те са били на много състезания, като винаги сме се връщали с медали. Последното ни състезание беше в Сърбия, където бях с 6 човека и се върнах със 7 медала – 3 златни, 2 сребърни и 1 бронзов. Наистина децата се справят страхотно, развиват се много добре за малкото време, в което тренират. Предстоят им още много състезания и още много какво да научат“, категоричен бе младият треньор. Той допълни, че каратето развива не само физиката на децата, но повишава и самочувствието им, а също калява психиката.Нашият клуб е като едно семейство. Когато отидем на лагер, децата създават приятелства, а и се забавляват много освен, че усилено тренират“, описа Тунджай.

Каратистът има едно самообладание, едно спокойствие. Дори в тежките моменти, неписано правило е да не посяга на абсолютно никой без причина. Единствено и само, ако трябва да се самозащити или да защити близките около себе си“, категоричен бе шампионът.

Треньорската работа му помага да уважава още повече своите наставници, а също да се самоусъвършенства и като състезател, защото успява да види и своите грешки, както да надгражда търпението си.

Тренировките се провеждат в зала на втория етаж във Военния клуб в Кърджали всеки вторник, сряда и петък от 19 до 20 часа. Желаещите да се включат дори не като бъдещи състезатели, могат да присъстват безплатно на една тренировка предварително. Ако решат да се запишат, се заплаща невисока такса.

Най-скорошното изпитание, което предстои пред младите възпитанице  на Тунджай Тасим е състезанието за държавната купа.

Също така в края на годината има изпит за степен, където децата ще покажат уменията си. Това предстои за нашия клуб в момента“, обясни Тунджай Тасим.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Емил Виячки: "Харесва ми, че Арда иска да играе винаги в Европа"

Новото попълнение на Арда Емил Виячки играе на поста централен защитник. Бранителят е роден на 18 май 1990г. Своята кариера Виячки започва в Марек Дупница, след което играе още за отборите на Пирин, Локомотив София, Работнички, Славия и ЦСКА 1948. Той застава пред камерата на Aрда ТВ за да разкаже първите си впечатления от новия клуб и малко повече за..

публикувано на 07.07.24 в 14:07

УЕФА: Английският рефер правилно не отсъди дузпа за Германия

Решението на главния съдия да не отсъди дузпа в полза на Германия при ситуацията за игра с ръка на Кукурея е правилно, заяви председателят на Съдийската комисия на УЕФА Роберто Розети.. "Беше взето правилното решение, тъй като според насоките за съдийството, издадени преди турнира, ръката на Кукурея не е била в неестествена позиция в момента на удара“,..

публикувано на 06.07.24 в 16:10

След дузпи Франция е полуфиналист. Португалия напусна Евро 2024

Отборът на Франция се класира за полуфиналите на европейското първенство, след като отстрани след изпълнение на дузпи с 5:3 тима на Португалия. При дузпите единствената грешка бе на Жоао Феликс, който уцели гредата. Редовното време и продълженията не донесоха гол. Победителите ще срещнат Испания на полуфинала във вторник в Мюнхен. Първото полувреме не..

публикувано на 06.07.24 в 09:10

Домакинът напусна Евро 2024 след драматичен сблъсък с "Ла Фурия", английският рефер е "на мушка"

Трикратният европейски шампион Испания постигна епична победа с 2:1 след продължения над домакините от Германия и се класира за полуфиналите на Евро 2024.  Това бе последният мач в историята на легендата на Бундестима Тони Кроос. А английският съдия Антъни Тейлър е на мушка, след като не отсъди дузпа за германците в продълженията, а ситуацията, в..

публикувано на 06.07.24 в 08:20

Футболистите на "Арда" продължават лятната си подготовка

Отборът на "Арда" започна втората част от своята лятна подготовка. Футболистите на Александър Тунчев са в Боровец и вече проведоха една тренировка на терена в с. Говедарци. На 3 юли "Арда" ще играе контрола с тима на Струмска слава.

публикувано на 30.06.24 в 12:06
Снимката е илюстративна

По два златни и сребърни медала за щангистките от Момчилград

Два златни и два сребърни медала завоюваха щангистките на Спортен клуб „Наим Сюлейманоглу“ Момчилград от Държавното лично първенство по вдигане на тежести, което се проведе  в Русе. В състезанието  взеха участие близо 450 тежкоатлети от 20 клуба във всички възрастови групи. В категория до 49 килограма първото място спечели Елена Георгиева. Тя се..

публикувано на 30.06.24 в 11:14
Франция,Германия,Полша и Дания ще играят в четвъртфиналите на световното първенство в Катар

Германия е на четвъртфинал след победа срещу Дания

Отборът на Германия победи състава на Дания с 2:0 и стана вторият отбор, който се класира за четвъртфиналите на Европейското първенство по футбол, на което е домакин. По-рано вчера Швейцария елиминира защитаващия титлата си тим на Италия с 2:0 и стана първият четвъртфиналист в турнира. Възпитаниците на Юлиан Нагелсман стигнаха до успеха..

публикувано на 30.06.24 в 11:05