Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ретро парада става традиционен за Деня на Кърджали

7
Стоян Делимихалев и Димитър Бахчеджиев гостуваха в студиото на Радио Кърджали

С първо официално издание на ретро парада „Кърджали-2023“ се похвалиха организаторите от Авто мото ретро клуба. От тази година събитието става част от културния календар на общината за честването на Деня на Кърджали. Това съобщиха инж. Стоян Делимихалев и Димитър Бахчеджиев от Авто мото ретро клуба, които гостуваха в предаването „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали и разказаха за организацията и резултатите.

На рекорден брой участници се зарадва първото официално авто ретро изложение. Седем награди бяха връчени. Сред тях купата на кмета, купата на публиката, награда за най-стар автомобил, награда за най-автентичен автомобил и първа, втора и трета награди, присъдени от специално професионално жури, съобщи инж. Делимихалев.

Купата на кмета отиде при Васка и Благой Григорови от Кърджали за „Волво“-то им от 1970 г. Сред аргументите на градоначалника  за избора беше и факта, че това е любимата му автомобилна марка.

Купата на зрителите получи кърджалиецът Беркант Сали за своя „Шевролет Корвет“. Най-възрастният автомобил беше ямболският „Москвич“, модел 401 от 1955 г. със собственик Емил Петров. Най-автентичен – „Ситроен” от 1969 г. на Петко Вълканов. Трето място журито присъди на „Ягуар“ от 1979 г. на Емил Димитров. Второто място беше за „Шевролет Корвет“ на пловдивския председател на ретро клуба Борислав Муравенов и на първо място „един изключителен „Мерцедес R 107 208 SEO“ на кърджалийския участник и съучредител Алпер Алтанай. Един прекрасен автомобил, в перфектно състояние, с пълна документация за съхранение и поддръжка“, каза Делимихалев. Колкото са по-малко навъртените километри и запазен автентичния, включително технически вид, толкова е по-ценен ретро автомобила, уточни той.


Не следят изкъсо времето и средствата, които отделят за хобито си, защото „това са нашите скъпи играчки“, подчерта инж. Делимихалев. „Те са като членове на семейството ни, дори като деца – грижим се за тях и те порастват, стават по-красиви с целия труд, който полагаме за тях. А когато човек обича едно нещо и се грижи за него, той не гледа какво дава, като средства и като време, и като любов по него“, допълни Димитър  Бахчеджиев, един от най-младите членове на Авто мото ретро клуба в Кърджали.

„Шкода“ и „Фиат“ са сред марките, които колекционира Делимихалев, който по професия е автомобилен инженер. Шегува се, че мечтата му е да запълни колекцията си, като ги подреди „италиански, руски („Лада“, б.р.) и Полски Фиат“.

Димитър Бахчеджиев разказа, че още като дете се е „запалил“ по старите автомобили след като на 14-годишна възраст е получил като подарък първото ретро возило – „Москвич“.


Всеки от двамата гости разказа историята на първия си ретро автомобил. Първият собственик на Фиат-а на Делимихалев, италианец, в Германия, плакал, когато се разделял с возилото си. Бахчеджиев пък получил първия си „Москвич“ като наследство от баба си. Когато отишли да го купуват с дядо му, сменили три коли докато случат, защото всяка от първите две дала някакъв дефект.

Колекционерите споделят, че намирането на оригинални части е трудно, но вече са си създали общност на любителите на ретро автомобили, за да споделят общата страст и да си помагат.

Някои от участниците разказаха историите на возилата, които представяха на ретро парада. Семейство Григорови, които взеха купата на кмета, са получили „Волво“-то си като подарък от зет си, който живее в Канада. Използват автомобила ежедневно и до днес, а заради сигурността си, за поддръжката му в перфектно техническо състояние, са закупили още един от този модел, за да ползват частите. Сега у дома не можем да се разминем от части, шегува се инж. Григоров.

С два „Трабант“-а пък се представиха сем. Емилия и Христо Петрови от гр. Шипка. Не ги караме по пътищата, защото причиняваме неудобство на другите шофьори – вдигаме най-много 80 км, усмихна се Емилия. Христо пък разказа най-смешния виц, който е чувал за трабант, който завършва с: „Може да е трабантче, но е с таванче, приятно чакане на автобуса …“


Много голям интерес предизвика сред многобройните зрители и един „Форд Мустанг“, пристигнал чак от Америка, с калифорнийска регистрация. Неговият собственик, кърджалиецът Ерджан, разказа за автомобила си и се развълнува искрено, когато обясни, защото се е върнал в родината след дълги години в странство и какво му тежи, когато я вижда сега. „България е една от най-прекрасните държави. Нищо не ни липсва, но управниците не са управници. България е една богата страна, само иска съвестни хора – един, двама, трима…“, коментира Ерджан.

Мотор с кош „Урал“, от военно време, на кърджалиеца Ради Колев, също се радваше на голям интерес от зрителите. Най-особеният въпрос, който са му задавали е: „Това за какво ти е?“, а отговорът му е: „Че ми е мечта“.


Димитър Бръмбаров, собственик на една от малкото скутери „Чезета" (Čezeta) в България обобщи чувството на хората, които се бяха събрали в празничния следобед. На въпроса защо правят всичките тези вложения и усилия, той отговори: „От любов!“.


Репортажа, както и интервютата, можете да чуете в прикачените звукови файлове.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45

В Старцево се проведе първи Еньовденски събор

В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..

публикувано на 24.06.24 в 15:50