Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вкусен следобед" - четири щипки любов, две любопитство и черпак търпение


Предаването "Вкусен следобед" получи висок слушателски вот в изследване на компания ЕСТАТ, в класация заедно с другите предавания на радио Кърджали. 

По този повод Нахит Догу разговаря с водещата и автор Радка Петкова.

- Радке, има ли формула как се правят интересни предавания, ти си втора по резултат от слушателския вот на изследователска компания ЕСТАТ?

- Здравей, Нахит. Всъщност "Вкусен следобед" е най-често слушаното предаване,  а иначе предаването, което привлича най-голям слушателски интерес е "Полет над Родопите" с водещ Божидар Чолаков, след което следва "Вкусен следобед". За формула не знам дали има, защото никога не съм обичала точните науки, майка ми ме преследваше с учебника по математика, хвърлях го, но може би има рецепта. С други думи може да сложим четири щипки любов, две-три любопитство, четири щипки интересни събеседници и много черпаци постоянство.

Предаването проходи с едва доловим интерес към сърдечните дела на хората, които в Кърджали не са хайлайф, но така да кажа са популярни. Мисля, че рубриката на ...." На гости на", беше много успешна, макар и с малко издания, тъй като  и коронавирусът доста наруши връзките между хората. Забелязвам, че социални каузи също се радват на интерес, както и психологическите теми, които позасилих с нахлуването на коронавируса. Сега малко отстъпват, но някак не ми се иска да си говорим за страха от войната, тъй като това не е особено мобилизиращо, затова обмислям какви точно да следващите психологически теми.

Много споделян бе разговорът с Роса Соколова за три етноса на една маса на Коледа. Както и темата за шкембе чорбата, разработена от различни ъгли – на тези, които обичат да шкембят, както се бяха нарекли софиянците, създали блог, на тези, които не могат да понесат дори миризмата и на готвача. Голям трафик получи интервюто за риболова на Бяло море, насочен специално към ловът на октопод.

Та това е може би формулата – любопитно, полезно, сгряващо душата, практично….да има от тези компоненти по малко. Като добавим и хубава музика, това е едно лежерно преживяване в неделя.

-Подготвяш ли нови рубрики, нови идеи за развитието на предаването?

-Предаването си има свой живот. Първо държах всеки път в него да има нещо хумористично, но установих, че нашите хумористи тук са доста тъжни, пък са и доста сериозни хора, пишат за политика, а на мен не ми се иска много да я намесвам…."Вкусен следобед" някак не вирее на една и съща почва точно с тази злободневност, за добро или лошо, аз мисля за добро…

Има много фейлетони на Божидара Ангелова, отделно сравнително често се опитвам да публикувам поезия, защото и тя се харесва, според мен…Мисля че тази му художествена страна ще се запази. Ще ми се да правя повече анкети, те са доста атрактивен жанр, слушат се, придават една особена динамика и свежест на предаванията…Но според мен трябва да са на развлекателна тематика, а само да се докосваме до сериозното. В най-скоро време ще направя интервю с журналиста и фотограф Иглика Трифонова. Най-скоро имам предвид след изборите, защото тази неделя, по разбираеми причини няма да имам предаване. Иглика Трифонова е редактор на някои от книгите на полярника Христо Пимпирев, самата тя е била на няколко експедиции…Интересното е, че тя описва антарктическата кухня – как се приготвят руладини от пингвин, как се прави зеле по антарктически…Сигурно там зелето втасва много бързо, защото е студено...Всъщност периода съвсем в началото на нашите изследователски мисии там Пимпирев нарече романтичен….Това ме прави особено любопитна и към кухнята, защото в началото на експедициите са готвени местни животни, които вече са забранени за лов. Друга идея е, когато дойде известен писател, или пък артист, музикант у нас, да го поразпитам за любима рецепта,  и така да подсиля още готварската тема.

Иска ми се и мисля с кого още да задълбочим сътрудничеството си по кулинарните теми, защото сега работя само с трима-четирима кулинари…Напролет се надяваме да продължим и с видеоклиповете с шеф Пецо Нешоски, живот и здраве….С други думи искам предаването да стане по-атрактивно, но и да възродя някои стари форми на общуване със слушателя.

-Трудно ли се прави развлекателно предаване в Кърджали, тук е специфичен район?

- Ако човек разчита на събития, е трудно….Но ако има повече въображение, любов към слушателите, следи нови книги, или пък интересни празници като Световния ден на пастата примерно, има интересни събеседници, с които да не се водят плитки разговори, не чак толкова. При това развлекателното може да върви ръка за ръка, със смисленото, убедена съм. Защото примерно едно интервю с Роса Соколова, или пък с писателя от Пловдив д-р Ахавни Кеворкян, са ми еднакво четени и слушани, с това как се прави немски щолен, например. Разговорът за лова на октоподи на Бяло море е четен почти толкова колкото темата за водата, която понижава адреналната умора в тялото с терапевта Кремена Станилова…..И може би това е част от формулата на успеха…магазинния формат на предаването…

-Накрая, може ли да ми кажеш, ако вечерта прекаля със гюловицата, как мога да изтрезнея?

- Мисля, че едно обаждане по телефона в 11 часа, че си закъснял за работа, може да ти подейства като изтрезвителен отскок...Няма да е много приятно, но със сигурност ще е ефективно. Може да се пие също сок от портокал, лимон, грейпфрут. Както и шкембе чорбата също има изтрезвяващ  ефект. А арменците изтрезнявали само с доматен сок и туршия, те са спестовен народ, сигурно затова. Но сега съм си подготвила и една рецепта:


БЛЪДИ МЕРИ ЗА ИЗТРЕЗНЯВАНЕ
Продукти:
50 мл водка
100 мл доматен сок
15 мл сок от лимон
3 капки сос табаско
3 капки сос Уорчестър
1 щипка целина
1 щипка черен пипер
1 щипка хрян

Приготвяне:
Водката, доматеният сок, лимоновият сок и подправките се смесват в добре изстуден шейкър. Сместта се излива в чаша. Украсява се с резен лимон.
Коктейлът може да се сервира с кубчета лед в чашата.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45

В Старцево се проведе първи Еньовденски събор

В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..

публикувано на 24.06.24 в 15:50