Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Гласът на Родопите“ посочи „Гласът на България“?

Мастър Лечев: Мария, ти си фурия, ти си циклон. Отиваме на финал

| Интервю
2
Мария Колева

„Мария, ти си фурия, ти си циклон! Ние с теб сме на финал, каквото и да си мислят тия тука! Напълни ми се душата!“. Думите на Мастър Иван Лечев след изпълнението на кърджалийския Глас в „Гласът на България“ Мария Колева.

Тя премина успешно поредното препятствие във формата като „отвя“ съперницата си в двубоите. До момента нашето момиче качва на един дъх стълбицата към победата, преодолява огромната конкуренция и амбициозно върви към финала.

„Аз съм абсолютно амбициозен човек. Вярвам, че когато човек е постоянен в това, което прави и е уверен на сто процента, че може и го иска и винаги поддържа амбициозността си и копнежа си, прави това, което обича да прави“, категорична беше пред Радио Кърджали Мария Колева часове преди да се качи на сцената за двубоите.

Кърджалийския бластер* на Мастър Лечев е завършила джаз и госпъл пеене в САЩ. По стечение на обстоятелствата се връща в родината, където обаче не може да продължи да се занимава с музика. „Това е един мой абсолютно любим жанр, към който съм развила такава голяма любов и страст, защото госпълът е стил, който е послание на надежда, на кураж, на любов, на сплотеност, на единство. За мен е много важно какво е посланието, което предаваш на публиката, когато пееш, защото ти, като изпълнител, искаш да докоснеш всяко едно сърце. Искаш да дадеш надежда, кураж, любов, внимание, защото, като изпълнител, възпитаваш публиката си по свой начин. Когато работиш с искрено сърце, когато цялото ти естество пее, когато пееш, в какъвто и да е жанр, не говорим само за госпъл, и в текста има такава сила, думите са нещо много силно. Както могат да повдигнат един човек, така могат и да го потъпчат. Това е най-важното за всеки един изпълнител. А специално за мен най-важното е – да докосвам хората по начин, който е мой си начин“, сподели в ефира на „На чаршията, в чата“ Мария.

Тя коментира трудността на таланта в България да стигне до голямата сцена. „Това може да се случи само в София, в столицата“, изрази съжаление певицата. По думите й изкуството и културата в Кърджали от известно време замират. „Това е толкова тъжно. И ми се иска това нещо по някакъв начин да се съживи, да се пробуди“, допълни тя.

Мария припомни за инициативата на нейния Отбор "Лечев“ да правят концерти в родните градове на всеки от участниците от тима. Очаква се в Кърджали да бъдат на Йордановден, но е нужна подкрепа от спомоществователи. „Надявам се да има хора, които наистина да ме подкрепят в това нещо, защото искам да покажа, че публиката в Кърджали е темпераментна и много се вълнува. Има хора, които наистина обичат изкуството и културата. Искам хората да видят, че ние искаме нещата да се променят. Аз искам нещата да се променят. Това е родният ми град и искам да го видя променен“, не скри емоция гласовитата надежда на Кърджали.

Въпреки че е толкова нежна и крехка, Мария е едно гласище, което трябва да излезе, да се покаже на света. Това е един от мотивите на Илияна Типова, редактор в Радио Кърджали – „Гласът на Родопите“, да запише Мария Колева за кастинг в „Гласът на България“, без дори самата певица да знае.

Двете се запознават не много отдавна, покрай децата си. Живеят в един квартал, където често младите майки разговарят, докато малчуганите щуреят на детската площадка. Илияна е слушала изпълнения на Мария преди време и знаела за таланта й. „Виждах в нея един човек, творец, който работи нещо, което не му е присъщо. Когато процесът на творчество липсва у един творец, той се чувства неудовлетворен“, разказа Илияна. Така стига до идеята да запише певицата за кастинг. И я изненадва, когато от формата й се обаждат, че е допусната до кастингите „на тъмно“.

Доволна е, че не е се е излъгала в решението си, защото Мария Колева върви стремглаво напред в шоуто.

Илияна разказа подробности за прослушването. В края тя отправи предизвикателство към певицата – да гостува в студиото и веднъж да прочете новините на Радио Кърджали.

„Аз й казах, като я записах, че няма значение дали ще спечели. Важното е участието и да се забавлява. Аз това исках. А когато спечели „Гласът на България“, й пожелавам да продължи да твори и да се среща с хора, които да я вдъхновяват. Тя самата, е едно голямо вдъхновение за хората около нея, така че й пожелавам да продължава да вдъхновява и да докосва“, каза Илияна Типова за Мария Колева – едната от отбор „Гласът на Родопите“ за другата от отбор „Гласът на България“.

Повече подробности можете да чуете в прикачените звукови файлове.

*В научната фантастика — оръжие, което изстрелва ядрен, лазерен или др. разрушителен заряд (Тълковен речник)

По публикацията работи: Галина Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Проучване: Българските деца нямат навик да ядат риба, плодове и зеленчуци

Българското дете няма навик да яде риба. Всяко пето дете у нас не яде риба. Няма такава кулинарна традиция. Това е един от изводите от огласено национално представително проучване на хранителните навици на децата у нас. Това е възрастта, в която се оформят стереотипи за хранене. Потвърди се, че има много какво да се върши, за да се подобри хранителното..

публикувано на 19.09.24 в 11:57

Кметoвете канят партиите и коалициите да обсъдят съставите на СИК

Кметовете на 7-те общини в област Кърджали канят парламентарно представените партии и коалиции в 50-ото Народно събрание на консултации за съставите на Секционните избирателни комисии.  В Кърджали срещата между кметът и представителите на партиите и коалициите ще бъде в събота, 21 септември от 11:00 ч. в общинската администрация.  В общините..

публикувано на 19.09.24 в 11:04

4 села в община Момчилград се готвят за традиционните есенни събори

4 села в община Момчилград се готвят за традиционните събори, които се провеждат през есента след прибирането на реколтата, съобщиха от общинската администрация. Два дни ще продължи Даг байрам, който се провежда в подножието на връх Стръмни рид. Празникът е общ за селата Ралица, Сенце и Кременец.  На 29 септември в село Чуково пък ще се проведе Яран..

публикувано на 18.09.24 в 17:30

Общински детски комплекс организира "Ден на отворените врати" в Кърджали

Първият учебен ден започна преди два дни за всички училища. А Общински Детски Комплекс в Кърджали, тепърва предстои да отвори своите врати. Кога ще се случи това и какво се очаква за тази учебна година ще ни каже директора на Общинският Комплекс- Златка Пеньова. А освен това с нея си говорим за това какви новости предстоят, за поколенията, които..

публикувано на 18.09.24 в 16:11

МС реши: Всички небитови потребители на ток могат да получат компенсации

Всички небитови потребители ще могат да получат компенсации за разходите за скъпия ток до края на годината, реши правителството като промени програмата за компенсации. За изпълнението ѝ ще са необходими над 500 милиона лева. Еврокомисията даде „зелена светлина“ за подпомагането. Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток..

публикувано на 18.09.24 в 14:30
снимката е илюстративна

България няма да бъде засегната от "Борис"

Няма опасност България да бъде застигната от циклона "Борис", причиняващ опустошителни валежи и наводнения в Централна и Източна Европа. Ситуацията се следи всекидневно. Това беше докладвано на министър-председателя Димитър Главчев на свиканата от него работна среща в Министерския съвет заради бедственото положение в редица европейски региони, съобщават..

публикувано на 16.09.24 в 21:45
Доналд Тръмп

Нов опит за покушение срещу Доналд Тръмп

Доналд Тръмп е бил обект на ново покушение в голф клуба си във Флорида, съобщи ФБР, а от щаба на кампанията на кандидата за президент на Републиканската партия и правоохранителните органи съобщиха, че той е в безопасност и не е пострадал. Тайните служби на САЩ потвърдиха, че един или повече техни агенти "са открили огън по въоръжен мъж", намиращ се в..

публикувано на 16.09.24 в 08:31