Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици подариха на кмета 3D принтове на храмовете в Кърджали

| Репортаж

Ученици от Мюсюлманското училище в Момчилград подариха на кмета на община Кърджали Ерол Мюмюн макети на централния храм “Св. Георги Победоносец” и на новата джамия в Кърджали, както и на джамията в Момчилград, направени с 3D принтер. Макетите са изработени от учениците в часовете по информационни технологии.

Директорът на училището Ахмед Бозов, разказа историята на създаването на макетите и достигането до кабинета на новия кмет.


Учителят по информационни технологии Али Халил пък разясни метода, по който са създадени и принтирани умалените копия на храмовете.

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн благодари за оказаната чест. „Този жест, този подарък символизира какво означава Кърджали в национален и в световен мащаб. Кърджали, от векове наред, е бил пример за толерантност между религиите. Кърджали винаги е давал пример как може в едно населено място, в една община хора от различни религии да живеят в мир, хармония и добросъседство“, каза градоначалникът. Той обеща, че макетите ще бъдат поставени на видно място в сградата на администрацията, за да представят "Модела Кърджали" на всички посетители.


Целия репортаж можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Възраждане" регистрира листата си в РИК Кърджали

ПП “Възраждене” се регистрира в Районната избирателна комисия в Кърджали за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. “Възраждане” е първата парламентарно представена политическа сила, която вече е регистрирала кандидатската си листа. Водач е народният представител Георги Георгиев от Хасково, следван от общинските съветници Анета..

публикувано на 19.09.24 в 09:59

БНР кани партиите, коалициите и инициативните комитети за подписване на предизборно споразумение

Българското национално радио кани партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в кампанията за избори за народни представители, насрочени за 27 октомври 2024 г., за подписване на споразумение за реда и условията за отразяване в програмите на БНР - на 19 и на 20 септември, от 10 до 17 часа, в сградата на БНР – София, бул...

публикувано на 19.09.24 в 09:30
Земеделският министър Георги Тахов

Земеделският министър Георги Тахов и "Обединени български животновъди" се срещат в Кърджали

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов днес пристига в Кърджали. Визитата му е по покана на Националната браншова организация „Обединени български животновъди“. Това съобщи председателят на организацията Бойко Синапов. Заедно с министъра ще бъдат негови заместници, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ и изпълнителният директор..

публикувано на 19.09.24 в 09:00

Времето: Облачно с превалявания от дъжд, по високите части от сняг

Днес облачността над по-голямата част от страната ще е значителна. Валежи ще има главно в следобедните часове в Югозападна България и на отделни места в североизточните райони. Ще духа слаб източен, в Източна България – до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 9° и 14°, максималните – предимно между 20° и 25°. В Кърджали и Хасково..

публикувано на 19.09.24 в 08:30

Свършват местата в гробищния парк в Кърджали

Свършват местата в гробищния парк в Кърджали. Това стана ясно на заседание на Постоянната комисия по законност и обществен ред към Общинския съвет. "До 10 месеца ние приключваме с новите терени и мюсюлмански, и християнски. Гробни места нови няма", каза пред членовете на комисията в отговор на питане на общинския съветник Сезгин Бекир директорът на..

публикувано на 18.09.24 в 16:15

Александър Секулов: Имам блян за Източните Родопи

Последните си книги "Възхвала на провинцията" и "Корабът на сирените"   ще представи на фестивала "Мистериите на Хухла 2024" писателят, драматург и публицист Александър Секулов . Това ще се случи в първия ден на културните празници, 21 октомври, събота в двора на Костадин-Георгакиевата къща веднага след откриването на изложбата на автентични..

публикувано на 18.09.24 в 14:55

Туберкулозата в област Кърджали се завръща, има и скрита заболеваемост

Тревожна тенденция за нарастване на случаите на туберкулоза в област Кърджали отчитат от Пневмофтизиатричното отделение на кърджалийската болница "Д-р Атанас Дафовски". За една година случаите са нарастнали с 50 %, за тази случаите дотук са вече 20. Началникът на отделението, д-р Диана Вълчева коментира: " Ами мога да кажа, че постепенно..

публикувано на 18.09.24 в 13:25