Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчилград ще отдаде почит на загиналите в река Върбица войни

Паметта на загиналите във водите на река Върбица преди 33 години войни ще бъде почетена със специална церемония, организирана от община Момчилград. 

Това ще се случи на 12 декември от 11 часа пред паметника, издигнат край мястото, където през 1990 година се разиграва трагедията. 

Тогава придошлата Върбица залива част от колона военна техника, форсираща реката. 

В ледените води смъртта застига 10 души - лейтенант Илиян Попски, лейтенант Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейтор Велин Хаджиев, ефрейтор Желязко Христов, ефрейтор Иван Янков, редник Красимир Канев, редник Николай Сандев, редник Петко Петков, редник Стефан Стефанов. 

Тяхната памет се почита всяка година от жители на община Момчилград и близки на загиналите.

По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Опасни жеги и обилни валежи с гръмотевици

Оранжев код за високи температури и обилни валежи с гръмотевици е в сила днес за 6 области.  Това са областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали, където има и опасност от градушки, обявиха от НИМХ. С изключение на област София и област Перник - в останалите области от страна е обявен жълт код за горещини и интензивни дъждове,..

публикувано на 19.07.24 в 08:08
Последиците от пожара в с. Воден

Премиерът свиква Съвета по сигурността заради пожарите

До дни в село Воден ще бъдат монтирани клетки на всички мобилни оператори. Това обяви в селото в четвъртък вечер служебният министър-председател Димитър Главчев. Причината за това настояване е трудната комуникация между службите при възникване на кризисни ситуации и забавеното уведомяване на хората при извънредни ситуации. Премиерът Главчев отхвърли..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

Край Харманли пламна пожар близо до бензиностанция

Голям пожар на метри от бензиностанция в Харманли. На място са много екипи на пожарната и полицията. Има опасност от взрив. В района има цистерни с гориво. Бeнзиностанцията е по пътя за Любимец, съобщи Радио Стара Загора. От Областното Пътно управление съобщават, че временно и в двете посоки е затворен пътя от Харманли към Любимец. Шофьорите да..

публикувано на 18.07.24 в 18:46

В петък президентът ще обяви кога връчва вторият мандат

Президентът Румен Радев ще обяви утре сутринта кога ще връчи втория мандат.  "В никакъв случай няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите наистина да формират правителство, ако могат, но също така ще се съобразя с партиите да имат възможност да водят пълноценна кампания. А тя не може да се случи през август, така че още утре..

публикувано на 18.07.24 в 18:41

МРРБ отличи община Ардино с грамота

МРРБ отличи община Ардино с грамота. Тя се връчва за участие в Пилотна схема за подкрепа на малки проекти в селектирани общини за насърчаване на развитието и иновациите за постигане на добро демократично управление чрез подбор на проектни предложения през 2024 г. и за принос в развитието на добро демократично управление на местно ниво. Грамотата..

публикувано на 18.07.24 в 17:04

Започва традиционната "Среща на крумовградчани от близо и далеч"

Концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансабъл поставят в четвъртък вечерта началото на вече традиционната "Среща на крумовградчани от близо и далеч". Музикалното събитие ще се проведе на градския площад от 20 ч. Следващите два дни на инициативата, подготвена и тази година от Община Крумовград, са изпълнени със събития. На 19 юли,..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Над 600 бутилки вода бяха раздадени безплатно в Кърджали

Във връзка с високите температури Община Кърджали раздаде днес над 600 половинлитрови бутилки с вода в три пункта в центъра на града, информира Общинско радио-Кърджали. От отдел Отбранително-мобилизационна подготовка в общинската администрация съветват да се поемат достатъчно течности, с цел да се избегне обезводняване на организма, да се избягват..

публикувано на 18.07.24 в 14:49