Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолян е единствената област в България без жп транспорт

15 са офертите за проект на третата лента по пътя Асеновград - Смолян

Снимка: Радостина Чернокова

Смолян е единствената област в България, която няма железопътен транспорт. 

Отново в Смолян делът на автомагистрали и първокласни пътища е нулев. 

Това сочи проучването на Регионалните профили в частта Инфраструктура. 

Двата основни индикатора в него проследяват гъстотата на пътната и железопътната мрежа.

Това каза в ефира на Радио Кърджали експерта в Института за пазарна икономика Зорница Славова.

Славова е част от екипа на Института по пазарана икономика, който е осъществил изследването.

Междувремнно от Агенция "Пътна инфраструктура" обавиха обществена поръчка за изграждане на 14 километров участък с трета лената за движение по пътя Асеновград - Смолян.

15 са подадените оферти за изготвяне на технически проект за изграждане на трета лента в три участъка от второкласния път II-86 Асеновград – Смолян. През 2019 г. е направено прединвестиционното проучване, с което са определени местата, в които е възможно да бъде изградена третата лента. Целта е улесняване на интензивния трафик и повишаване на безопасността на движение. Общата дължина на трите отсечки е близо 14 км.

Първият участък е с дължина близо 4,9 км /от км 68+800 до км 73+650/. Трасето преминава в близост до отбивките за Дряновец и Богутево. Вторият е между Чепеларе и завършва след кръстовището за Пампорово, с дължина 5,3 км /от км 80+800 до км 86+100/. Третият е близо 3,8 км и е от отбивката за Момчиловци до Соколовци /от км 90+530 до км 94+300/.

Отворените оферти за проектиране са на:

  • „ДЖИ М ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД - 189 888 лв. без ДДС;
  • „Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс“ ЕООД- 253 550 лв. без ДДС;
  • „ВИА ПРО ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД - 221 991 лв. без ДДС;
  • „ТРАФИК ХОЛДИНГ ЕООД“ - 227 590 лв. без ДДС;
  • „АЛВЕ КОНСУЛТ ЕООД“- 286 357,50 лв. без ДДС;
  • „КАПИТАЛ УОТЪР СИСТЕМС“ ЕООД - 303 160 лв. без ДДС;
  • „ИНСТИТУТ ПО ТРАНСПОРТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ ООД - 196 900 лв. без ДДС;
  • „ПЪТПРОЕКТ“ ЕООД - 198 902 лв. без ДДС;
  • „ИНЖКОНСУЛТПРОЕКТ“ ООД - 269 000 лв. без ДДС;
  • „ЪРБАН ГРУП“ ЕООД - 266 337 лв. без ДДС;
  • „ТРАНСКОНСУЛТ-22“ ЕООД - 291 000 лв. без ДДС;
  • „РУТЕКС ООД“ - 294 400 лв. без ДДС;
  • Обединение „ИКюИнфра“, с участници: „И КЮ И КОНТРОЛ“ ООД и „Инфра про консулт“ ООД - 305 800 лв. без ДДС;
  • „ВИА-ПЛАН ЕООД“ - 334 400 лв. без ДДС;
  • „ДВН ПРОЕКТ“ ЕООД - 228 000 лв. без ДДС.

Изработването на технически проект е първата и задължителна стъпка преди предприемането на качествени строителни работи. Проектът ще подлежи и на екологична процедура, която като вид ще бъде определена от компетентния орган след неговото приемане. Също така ще бъдат проведени и съответните устройствени и отчуждителни процедури, тъй като третата лента в отделните участъци се разполага извън съществуващата транспортна територия на второкласния път.

Въз основа на готовия проект след това ще се определят конкретните строително-монтажни работи, стойността, срокът им за реализиране и ще се пристъпи към избора на изпълнители на строителството и на строителния надзор при изграждането на трета лента в трите участъка от второкласния път Асеновград - Смолян.

Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" на официалния си сайт.





По публикацията работи: Божидар Събев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Делян Пеевски: Конфликт Доган - Пеевски няма и не може да има

"Всеки, преживял дълго време в политическия живот знае, че твърде често и лесно могат да се пресичат граници. И това винаги се е смятало за част от неписаните правила на играта. Но, дори и в тази игра има граници, които не се преминават. Никога и по никакъв повод".  С тези думи започва обръщението на Делян Пеевски, един от председателите на ДПС, към..

публикувано на 07.07.24 в 17:47

Курбан-мевлид с 20 казана пилав събра над 2 000 души в Диамандово

На 2 000 души от квартал „Диамандово” към ардинското село Бял извор и околните населени места Падина, Жълтуша, Седларци, Еньовче участваха в традиционния курбан-мевлид за здраве и берекет.   Религиозното събитие се проведе в местността „Курбан йери”. Духовници, водени от имамите на кв. „Диамандово“ и Бял Извор Мюмюн Мехмед и Арслан Хайрула четоха..

публикувано на 07.07.24 в 16:21

"Пътувай с Хоризонт" в сърцето на Родопите

В горещите летни дни, алтернативата е планинският туризъм. "Пътувай с Хоризонт" тръгва на разходка в сърцето на Родопите, сред тишината и спокойствието на балкана, на 1200 метра надморска височина. В село Момчиловци срещаме гостоприемни домакини, свикнали да посрещат гости още от 90-те години на миналия век, когато селото се превръща в едно от..

публикувано на 07.07.24 в 16:00

На 7 юли Църквата почита Св. Неделя

Българската православна църква отбелязва деня на Света Неделя и Втората неделя след Петдесетница – на Всички български светии.  Те били християни от различни народности: едни били от местните племена, обитавали сегашната българска земя още преди идването на славяните и прабългарите, други просто пребивали тук, като войници или пленници, но носели в..

публикувано на 07.07.24 в 13:57

Челик и Анелия ще закрият международната среща на момчилградчани

Един от най-популярните изпълнители на попмузиката в Турция Челик и попфолк звездата Анелия ще закрият 15-ата международна среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". Галаконцертът ще се състои на 27 юли /събота/ от 20 часа на градския стадион, на който се очаква да се стекат хиляди жители и гости на Момчилград и региона. Челик има..

публикувано на 07.07.24 в 12:07

Рамадан Аталай: Дали ще има разцепление в ДПС ще стане ясно от действията на Доган

Дали ще има разцепление в ДПС ще стане ясно от действията на почетния ни председател Ахмед Доган. Това заяви пред БНР дългогодишният депутат от ДПС Рамадан Аталай, който беше изключен от ПГ на ДПС. "Тези от ДПС, които не искат да се включат в общите решения и в почитането на почетния ни председател, може с тях да се разделим", смята той. Аталай..

публикувано на 07.07.24 в 11:53
Участници във вчерашната среща разпространиха след разговора снимка с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Неофициално: Предстои среща между Доган и Пеевски

По неофициална информация днес предстои среща между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя Делян Пеевски и депутатите, подкрепили проектокабинета "Желязков". Вчера на среща на депутати от партията с Ахмед Доган в лятната му резиденция в парк "Росенец" беше решено да се възстанови нормалното функциониране на ДПС като се спазва уставът..

публикувано на 07.07.24 в 09:31