Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл "Родопа" с благотворителен спектакъл, постъпленията са за нови сценични костюми

Снимка: Божидар Чолаков - Радио Кърджали

Първото излизане на сцена за 2024 година на Фолклорен ансамбъл „Родопа“ - Смолян ще е на 30 януари и ще е с благотворителна цел. Артистите ще представят трилогията „Изтървани ритми“ в Родопски драматичен театър “Николай Хайотов” в Смолян. Постъпленията от спектакъла ще бъдат за закупуване на нови носии за изпълнителите. Нови сценични костюми не са купувани от преди 40 годни. Смолянскитя духов оркестър, който вече е част от анамбъла и той се нуждане от носии, казва Адриан Петров, главен художествен ръководител. 

С призив към смолянчани и гости на града да се отзоват на поканата за благотворителния спектакъл Петров написа в личния си профил във Фейсбук:
“Драги родопчани, скъпи приятели, уважаеми почитатели на Фолклорен ансамбъл „Родопа“.

В своята 60-годишна история фолклорен ансамбъл "Родопа" винаги е бил социално ангажирана институция. Никога не сме отказвали участие в благотворителни концерти и мероприятия, ученически събития, общински празници и други. Този път Ние се нуждаем от вашата подкрепа.

Скъпи приятели, носиите, с които ансамбъл „Родопа“ представя своята продукция са на повече от 40 години. През всичкото това време сме полагали неимоверни грижи да ги съхраним и обновим. За съжаление една голяма част от тях след дългогодишна употреба вече не могат да се използват. Ансамбълът не разполага със средства за закупуване или ушиване на нови такива. За това се обръщаме към вас с молба да ни помогнете, като тази помощ не искаме даром. На 30 януари от 19:00 часа в зала 1 на РДТ „Николай Хайтов“ ансамбъл „Родопа“ ще представи най-новият си мултимедиен спектакъл Трилогията „Изтървани ритми“. Средствата от  всеки закупен билет ще бъдат използвани за обновяване на гардероба на ансамбъла. Затова Ви умолявам, нека изпълним зала 1 на театъра!

Винаги сте ни подкрепяли, сигурен съм, че и този път ще го направите!”

След направеното съобщение в социалната мрежа, почитатели на изкуството на ансамбъл “Родопа” от цялата страна са пожелали да помогнат със средства, казва Адриан Петров.

Чуйте още в прикачения звуков файл. 


Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram

По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Музикални филми са във фокуса на "Родопи филм фест" този юли

От 11 до 14 юли за четвърта поредна година в Смолян ще се проведе Международният документален „Родопи филм фест“. Откриването е на 11 юли, в амфитеатъра пред библиотеката "Тази година в програмата сме предвидили филми на музикални теми. Т.е. винаги имахме някакво мото - обикновено по-сериозно. беше "Кадри за любов и война", беше "На лов за боклук", за..

публикувано на 28.06.24 в 16:49

"С талант и любов към изкуството" е заключителния концерт на Дома на културата

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството".  На сцената ще излязат възпитаниците на школите, които ще покажат своите умения, натрупани през сезон 2023-2024.  Зрителите ще се насладят на изпълнения по пиано, цигулка, китара, пеене, а също и..

публикувано на 27.06.24 в 18:00

"Спектрум вокал бенд" за предизвикателството да пееш акапелно

За първи път Кърджали се докосна до творчеството на една от най-запомнящите се групи в музикалния живот на България и единствената концертираща акапелна формация - "Спектрум вокал бенд". Групата участва в тазгодишния Кърджали джаз фест и омагьоса публиката със своето вокално майсторство, талант, вдъхновение, синхрон и професионализъм. Групата е..

публикувано на 18.06.24 в 18:59

Ненчо Илчев и компания "преподават атрактивно" българските класици на сцената

Вълнуваща среща с комедията на Иво Сиромахов „Българската литератература накратко“ очаква кърджалийската публика на 19 юни на сцената на театъра. Постановката е на Златомир Молдовански и Иво Сиромахов. Художник-сценограф е Ивелина Минева. В ролите са Ненчо Илчев, Стефани Ивайло и Златомир Молдовански. Пиесата разказва за неволите на..

публикувано на 14.06.24 в 00:52

Представят "Лешникотрошачката" на хасковска сцена

Балетна школа „Алегро“ към ОП „Младежки център“ Хасково представя „Лешникотрошачката“ с премиер-солист от Софийската опера и балет Росен Канев. На 14 юни от 19,00 часа на сцената на ДКТ „Иван Димов“ школата ще зарадва хасковската публика с класическия шедьовър по музика на Чайковски. Входът е свободен. Хореографията и режисурата са на създателя..

публикувано на 12.06.24 в 13:18

Дисководещите легенди: В ефир е Данчо Стълбицата

Сборник, пътеводител из историята на българското диджейство, пуснаха за четвърти път двама от най-популярните ни диджеи - Данчо Стълбицата и Арго Ем Си.  Книгата проследява създаването на диджейската професия у нас. Тя съдържа повече от 200 снимки и любопитни истории на двамата автори. Това каза в ексклузивно интервю за Радио Кърджали известният..

публикувано на 07.06.24 в 15:07

Пълен комплект медали спечелиха в национален конкурс млади пианисти от Дома на културата в Кърджали

Комплект медали и диплом за цялостно представяне и успешна работа завоюваха възпитаници на Детската музикална школа към Дома на културата в Кърджали на XXIV Национален музикален конкурс „Милчо Петров“, Пловдив. Организатор и домакин е читалище „Шалом Алейхем – 1945“. Кърджали беше представен от младите пианисти, възпитаници на Христина..

публикувано на 04.06.24 в 01:34